Paylaş •  

 

Sodyum Salisilat

SODYUM SALİSİLAT AMBALAJ

Ürün Belgeleri

SODYUM SALİSİLAT ANALİZ SERTİFİKASI

Sodyum Salisilat Nedir?

Molekül Formülü (Sodyum Salisilat): C7H5NaO3

Molekül Ağırlığı: 160.1 g/mol

Kimyasal Adı: Sodyum-2-Hidroksibenzoat

CAS Numarası: 54-21-7

Birçok bileşik gibi bu kimyasal madde de bir tuzdur. Salisilik Asit’in sodyum elementi ile yapmış olduğu tuzdur. Steroidal özelliğe sahip olmayan antienflamatuvar özellikte ilaç sınıfındaki bir bileşiktir.

Hemen hemen çoğu ciltte bulunmaktadır. İnsan vücudunda siklooksijenazlar bulunur. Bunlar 1 ve 2 olarak ayrılır. Bunlarda meydana gelen iltihaplanmalar sonucunda ağrı meydana gelir. Sodyum Salisilat bu siklooksijenazları asetile etmektedir. Bunun sonucunda ağrıya sebep olan prostaglandin sentezini iltihabı önleyerek ağrının oluşmasının önüne geçer.

Farklı çeşitleri vardır. USP Grade, EP Grade, BP Grade ve Teknik Sınıf.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Salisilik Asit Monosodyum Tuzu
  • 2-Hidroksibenzoik Asit Sodyum Tuzu
  • Monosodyum Salisilat
  • Sodyum 2-Hidroksibenzoat
  • O-Hidroksi Benzoik Asit Monosodyum Tuzu
  • Benzoik Asit 2-Hidroksi Sodyum Tuzu
  • Salisilat
  • USP Grade

Sodyum Salisilat Nasıl Üretilir?

Sodyum Salsilat üretimi, salisilik asit üretimi gerçekleştikten sonra sodyum bikarbonat ile reaksiyona sokularak elde edilir.

Bu reaksiyonda ilk aşamada Fenol (C6H6O) ile Sodyum Hidroksit (NaOH) reaksiyona sokulur.

Bu reaksiyon aşağıdaki gibidir.

C6H6O + NaOH 》C6H5NaO (Sodyum Fenoksi) + H2O (Su)

Reaksiyonun 2. Aşamasında Sodyum Fenoksit Karbondioksit ile reaksiyona sokulur.

C6H5NaO + CO2 》C7H5O2Na

Bu aşamada elde edilen ürün ayni zamanda bazı safsızlıklar içerir. Bu safsızlalar 4-Hydroxyibenzoic Acid, 4-Hydroxyisophthalic Acid, Phenol ve diğer safsızlıklar.

Karboksilasyon reaksiyonunda rafine sodyum salisilat elde edilir. Elde edilen ürün Hidroklorik Asit ile asitlendirilerek Salisilik Asit çöktürülmesi işlemi gerçekleştirilir.

C7H5O2Na + HCl 》C7H6O2 (Salisilik Asit)

Daha sonra elde edilen salisilik asit Sodyum Bikarbonat ile reaksiyona sokularak saf Sodyum Salisilat elde edilir. Bu işlemin reaksiyonu aşağıdaki gibidir.

C7H6O2 + NaHCO3 》C7H5O2Na + H2O + CO2

Bu şekilde gerçekleştirilen üretim ile yüksek saflıkta kimyasal bileşik elde edilir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak Beyaz kristal toz veya sarımtrak bir renge sahiptir.

Bu kimyasal bileşiğin yoğunluğu 20 C° de 0.32 g/cm³ tür.

Sodyum Salisilat çözünürlüğü 20 °C de 1000 g/Lt dir.

pH olarak 100 g/Lt lik çözeltisi 6.50 düzeyindedir.

Kararlı bir kimyasaldır. Işığa maruz kalması durumunda bozulabilir. Metalik asitlerin varlığında Salisilik Asit’e dönüşebilir.

Erime noktası 300 °C’nin üzerindedir.

Kaynama Noktası: Bilgi mevcut değildir.

15 °C ile 30 °C arasındaki sıcaklıklarda depolanabilir.

Sodyum Salisilat Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • En çok kullanıldığı alanlar arasında salisilatların üretimidir. Bu alanda, metil salisilat, etil salisilat ve fenil salisilat gibi salisilatların üretimi gerçekleştirilir.
  • Azo boyaların üretiminde bağlayıcı ajan olarak kullanılmaktadır.
  • Gıda sektöründeki bazı uygulamalarda koruyucu madde olarak kullanılır. Bu uygulamalarda, salisilik asit yerine daha uygulanabilir bir özelliğe sahip olduğundan dolayı kullanılır. Salisilik asit’in çözünürlüğü sodyum salisilat’tan daha düşük hatta yok denecek kadar azdır. Bu sebeple çözünürlük faktörünün önemi ortaya çıkmaktadır.
  • Tıbbi alanda aneljezik ve ateş düşürücü farmasötik preparatların imalatında görev alır.
  • Steroidal olmayan antienflamatuvar ilaçların üretiminde ve kanserli hücreleri için nekroz ve apoptozis gibi hücre ölümlerinin indüklenmesini sağlamaktadır.
  • Aspirine karşı hassasiyeti olan hastaların tedavisinde kullanılan ilaçların imalatında kullanılır.
  • Mide rahatsızlığı yaşayan hastaların tedavi edilmesi için enterik kaplı tabletler kullanılır. Enterik kaplı taletlerin üretiminde mide rahatsızlığını gidermek için sodyum bikarbonat ile birlikte kullanılmaktadır.
  • Birçok temizlik ürünlerinde koruyucu madde olarak kullanılır.
  • Kişisel bakım ürünleri ve kozmetik ürünlerinde koruyucu madde ve olarak kullanılır.
  • Antibakteriyel el sabunu imalatında koruyucu madde olarak kullanılır.
  • Antifriz üretiminde Mono Etilen Glikol veya Mono Propilen Glikol’ün termal stabilizasyonunu koruyarak glikolün Glikolik Asit ve Formik Asit’e dönüşümünü engelleyici özelliğe sahiptir. Bu  sebeple Antifriz üretiminde katkı maddesi olarak kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Sodyum Salisilat fiyat olarak bu kimyasalın üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Fenol, sodyum Hidroksit ve Karbondioksit fiyatları arttıkça bu kimyasalların fiyatları yükselmektedir.

Sodyum Salisilat distribütörü olan firmalar bu kimyasal maddenin fiyatları üzerinde belirleyici etkilere sahiptir. Özelikle stokların azalması ile fiyatlar yavaş yavaş yükselişe geçmektedir. Yeni bir stok artışı olduğunda fiyatlar kısa süreli düşüş yaşayacaktır.

Sodyum Salisilat satışı yapan firmalar stoklarını artırması durumunda fiyatlar kısa süreli düşüş yaşayacaktır. Bu kimyasal maddenin kullanım alanlarının artması ile fiyatlar artmaktadır.

Sodyum Salisilat Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.