Paylaş •

Sles (Sodyum Laureth Sülfat)

SLES MOLEKÜL YAPISI
SLES AMBALAJ
SLES AMBALAJ 240 Kg
Ürün Belgeleri
SLES ANALİZ SERTİFİKASI

Sles(Sodyum Laureth Sülfat) Nedir?

Molekül Formülü (Sles (Sodyum Laureth Sülfat)); CH3(CH2)10CH2(OCH2CH2)nOSO3Na

Molekül Ağırlığı; 496,699 g/mol

Kimyasal Adı; Sodyum Lauril Eter Sülfat

CAS Numarası; 68585-34-2

 

Genel olarak yüzey aktif madde olarak tanımlanır. Sles (Sodyum Laureth Sülfat), sahip olduğu kimyasal özelliklerinden dolayı üretilen malzemenin köpürmesini sağlar.

Sles ile SLS (Sodyum Lauril Sülfat) benzer özellikler göstermektedir. Fakat SLS , Sles’e nazaran daha tahriş edicidir. Bu nedenle SLES geliştirilmiştir.

Anyonik yüzey aktif maddedir. Bu tür yüzey aktif maddeler suyun yüzey gerilimini düşürmektedir. Bu sebeple Sodyum Lauril Eter Sülfat köpüğün oluşturulması için gerekli olan iş miktarını azaltarak içinde bulunan kabarcıkların stabilitesini artırırlar.

Sudan nefret eden bir uca(hidrofobik) ve suyu seven bir uca(hidrofilik) sahip organik moleküllerdir.

Sles Hindistan cevizi yağından türetilebilir.

Deterjan ve deterjan türevlerinin imalatında çok yoğun olarak kullanılmakta olan bir kimyasaldır.

Sles’ in açılımı Sodyum Lauril Eter Sülfat olarak geçmektedir.

Suda çözünebilen bir kimyasaldır.

Sles (Sodyum Laureth Sülfat) Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Sodyum POE(2) Laurel Eter Sülfat
  • Sodyum Lauril Di Etilen Glikol Laurel Sülfat
  • Sodyum Lauril Eter Sülfat
  • 2-(2-dodesiloksietoksi) Etil Sodyum Sülfat
  • Di Etilen Glikol Monododesil Eter Sülfat Sodyum Tuzu
  • Lauril Di Etilen Glikol Eter Sülfonat Sodyum
  • Sodyum Dioksietilendodesil Eter Sülfat
  • Sodyum Lauril Alkol Diglikol Eter Sülfat
  • Sodyum Lauriloksietoksietil Sülfat
  • Sodyum Laurilglikoleter Sülfat

Ticari olarak %30 ve %70 konsantrasyonlarda satılır. İmalatçı çalışma alanına göre düşük ve yüksek konsantrasyonlu ürünü tedarik edebilir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Sles çözelti içerisindeki yoğunluğuna göre farklı viskoziteye sahip bir kimyasaldır. Sıvı ve yarı akışkanlar kıvamına sahiptir. Kış aylarında ortam sıcaklığından kaynaklı viskozitesi daha da artmaktadır. Yani akışkanlığı azalmaktadır. Açık sarı ve sıvı kıvamındadır.

Erime noktası -2 °C dir.

Sodyum Laureth Sülfat’ın kaynama noktası 100 °C.

İlginç bir şekilde su ile ayni sıcaklıkta kaynar. Ama erime noktası çözeltideki yoğunluğuna göre değişir.

Alevlenme sıcaklığı 94 °C dir.

Normal koşullar altında kararlıdır.

Asidik veya bazik olarak değerlendirildiğinde bazik bir kimyasaldır.

Yoğunluğu 1.03 gr/cm3 tür.

Çözünürlük olarak su içerisinde çok iyi çözünürlüğe sahiptir. Etil Alkol ve Metil Alkol içerisinde çözunmektedir.

Sudan daha viskoz bir sıvıdır.

Sodyum Laureth Sülfat (Sles) %70 lik konsantrasyondaki formu pH olarak 6.5-8.5 aralığındadır.

İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

İnsan vücuduna temas etmesi durumunda korozyona neden olan bir kimyasaldır. Bu sebeple Sles cilde ve göze temas etmesi durumunda çok ciddi tahrişlere neden olabilir.

Sles (Sodyum Laureth Sülfat)’in insan vücuduna olan etkileri çözelti içerisindeki konsantrasyonuna bağlı olarak değişir. Çözelti içerisindeki anyonik yüzey aktif madde oranı arttıkça insan vücuduna olan etkisi de paralel olarak artmaktadır.

Vücudunuza temas etmesi durumunda öncelikle bol su ile yıkayınız bundan kaynaklanan uygunsuzluklar giderilmiyorsa Tıbbi destek alınmalıdır.

Kesinlikle yutulmaması gereken bir Kimyasaldır. İnsan vücuduna girmesi durumunda iç organları tahriş ederek işlevselliğini bozabilecek bir kimyasaldır.

Nasıl Depolanır?

240 kg lik orjinal varillerde veya IBC tanklarda depolanır. Güneşten uzak ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. Isıdan uzak tutulmalıdır. Kullanım aşaması dışında sudan uzak tutulmalıdır.

Sles ile Sls Arasındaki Farklar

Sls bileşiğinin kimyasal adı sodyum lauril sülfat olarak geçer. Bu kimyasal günlük hayatta, köpük oluşturmak ve temizlik sağlaması amacıyla sıvı sabunlarda, traş köpüklerinde ve diş macununda köpürme sağlaması amacıyla sls (sodyum lauril sülfat) kullanılmaktadır.

Sls (sodyum lauril sülfat) cilt proteinlerinin etkileri üzerinde negatif etkilere sahiptir. Bu nedenle cildin kuruması ile sonuçlanarak cildin dış tabakasına zarar vermektedir. Bu nedenle hassas ciltler sahip olan insanlar sls bulunan temizlik maddelerini kullanmamalıdır. Bunun yanında bu anyonik maddeyi içeren şampuanlar saçların  zayıflamasına neden olmaktadır.

Sles, sls bileşiğinin etoksilasyonu ile üretilmektedir. Sles derideki fazla bulunan nemi vücudunuzdan söküp almaz aksine cildinizi yumuşatmaktadır.

Sles (Sodyum Lauret Sülfat) Çalışma Prensibi Nasıldır)

Bu kimyasal madde kir, kil ve bazı yağlı lekelerin çıkarılması için çok kuvvetli etkilere sahiptir. En büyük özellikleri anyonik yüzey aktif maddeler ile çalışmaya başlamadan önce iyonize edilmesi gerekmektedir. Su irisinde çözülerek iyonlarına ayrılırlar. Bu sayede negatif yük haline gelir.

Negatif yüklü olan parçacıklara, pozitif yüke sahip kil, kir ve yağlı parçacıklar çok kolay bir şekilde bağlanır.

Anyonik yüzey aktif kimyasallar diğer yüzey aktif maddelere kıyasla daha fazla köpük oluşturma kabiliyetine sahiptirler.

Bazı Anyonik Yüzey Aktif Maddeler Aşağıdaki Gibidir;

  • Sles
  • Sülfonik Asit Tuzları
  • Alkol Sülfatlar
  • Karboksilik Asit Tuzları
  • Fosforik Asit Esterleri

Sles (Sodyum Laureth Sülfat) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Deterjan üretiminde temizleyiciliği özelliğini veren yüzey aktif madde olarak kullanılmaktadır. Hidrofilik ve hidrofobik özellikleri deterjanlarda fayda sağlayan özelliklerdir. Sles imalat sürecinde kullanılırsa polar olan su molekülleri, polar olmayan hidrokarbon molekülleri tarafından itilmektedir. Bu durum hidrofobik özellik ile tanımlanır.
  • Deterjan üretiminde, diş macunu üretiminde kullanılır.
  • Oto köpüğü artırmak için Sles ile Sls veya Sodyum Lauril Sülfosüksinat birlikte kullanılabilir. Bu şekilde modifiye edilmesi sayesinde köpük artırmaya katkı sağlamaktadır.
  • Endüstriyel sanayide kullanılan, endüstriyel temizlik kimyasallarının üretiminde sles (Sodyum Laureth Sülfat)
  • Kozmetik sektöründe cilt bakım kremlerinin üretiminde yüzey aktif madde kullanılır.
  • Düşük pH ürünlerini içeren şampuanlar ve kişisel bakım ürünlerini içeren( Kabarcık Banyosu, traş kremi, merhem ve bazen diş macunlarında) köpürme ve viskozite oluşturmak amacıyla sles  kullanılır.
  • Tekstil baskı ve boya endüstrisinde kullanılmaktadır.
  • Mekanize tünel açma makinelerinin kullanıldığı alanda, kayganlaştırıcı madde olarak ve köpürtücü ajan olarak işlem görmektedir.
  • Petrol ve deri sanayisinde yağlayıcı kimyasal madde olarak sles (Sodyum Laureth Sülfat) kullanılır.
  • El yıkama sabunlarının imalatında kullanılmaktadır.
  • Sıvı halı şampuanı üretimlerinde Sodyum Asit Pirosofosfat, Sodyum Metasilikat gibi bileşiklerle birlikte kullanılan formu Sodyum Lauril Sülfat (SLS) olarak öne çıkar.
  • Baloncuk oyuncak köpük yapmak için saf su, edta ve kalsiyum klorür ile birlikte kullanılır. Sles miktarı ile saf su miktarı aynı oranda kullanılır.

Sles Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İnsan nüfusunun ve sanayi üretiminin artması sles maddesinin kullanımını da artırmıştır. Buna bağlı olarak talep edilen sles miktarının karşılamadığı durumlarda bu hammaddenin fiyatları yükselmektedir.

Sles (Sodyum Laureth Sülfat) fiyatındaki en önemli etken petrol fiyatlarıdır. Petrol fiyatları arttıkça ürünün fiyatı yükselmektedir.

Sles (Sodyum Laureth Sülfat) Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.