Paylaş •

Sıvı Kostik

SIVI KOSTİK MOLEKÜL YAPISI

Ürün Belgeleri
SIVI KOSTİK ANALİZ SERTİFİKASI

Sıvı Kostik Nedir?

Molekül Formülü (Sıvı Kostik): NaOH

Molekül Ağırlığı: 39.997 gr/mol

Kimyasal Adı: Sodyum Hidroksit

CAS Numarası: 1310-73-2

Sıvı Kostik (Sodyum Hidroksit), payet kostik ve boncuk kostik’in %48 konsantrasyondaki formlarında bulunan sıvı sodyum hidroksittir. Dünya genelinde satışa sunulan konsantrasyonu %48 dir.

Alkali metal hidroksit formundaki sulu çözeltidir. Çözeltisi sudan daha yoğun olarak renksiz bir sıvı gibi bulunur.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • NaOH
  • Sodyum Hidroksit
  • Kostik
  • Sud Kostik
  • Kostik Soda
  • Sodyum Hidroksit Çözeltisi
  • Soda, Hidrat
  • Soda Hidrat Çözeltisi
  • Kostik Soda, Sıvı
  • Hidroksil Sodyum

Nasıl Üretilir?

Üretimi %98 lik payet kostik‘ten yapılmaktadır. Endüstriyel ortamda üretimi büyük tanklarda payet kostiğin yavaş bir şekilde su içerisinde çözülmesi ile elde edilir.

Sıvı Kostik (Sodyum Hidroksit) üretim sürecinde payet kostiğin su içerisinde çözünmesi sırasında yanıcı maddeleri ateşleyecek kadar ısı açığa çıkmaktadır. Bu nedenle payet kostik çözünme işlemi yavaş bir şekilde yapılmalıdır.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünümü renksiz bir sıvıdır. Yoğunluk olarak sudan daha ağırdır. Bu da viskozite olarak sudan daha viskoz olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yoğunluğu 20 °C de 1.515 gr/mlt dir.

Kokusuz bir kimyasaldır.

Kaynama noktası 25 °C’dir.

Erime noktası 681 °C dir.

Çok kuvvetli bir bazdır.

Sıvı Kostik (Sodyum Hidroksit) çözünürlük olarak suda, alkolde, gliserolde çözünebilme kabiliyetine sahiptir.

Sıvı Kostik (Sodyum Hidroksit) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Kullanım alanları arasında kozmetik sektörü bulunmaktadır. Bir ürünün pH’ını ayarlamak için az miktarda kullanılarak pH sabit tutulur ve istenilen pH seviyesine getirilir.
  • Evsel hanelerin yaşamında son derece önemli bir bileşiktir.
  • Siyah zeytin imalatında zeytine acı tat veren kimyasalların zeytin içerisinden uzaklaştırılmasında kullanılmaktadır.
  • Sodyum hidroksit bazı gıdalarda asitlik özellikleri nötralize etmek için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
  • Endüstriyel sanayide en yaygın kullanım alanı, asitleri nötralize etmek içindir. Bunun yanında sodyum kimyasallarının imalatında aktif bir şekilde kullanılır.
  • Laboratuvarda analitik uygulamalarda kullanılmaktadır.
  • Kağıt endüstrisinde lignini birleştirme özelliğinden faydalanılarak liflerin parçalanmasına yardımcı olur. Bu alandaki kullanım alanı çok yüksektir.
  • Evlerde en çok kullanılan çamaşır suyu(Sodyum hipoklorit) üretiminde kullanılmaktadır.
  • Sabun üretiminde kimyasal reaktif olarak kullanılmaktadır.
  • İçme suyu arıtımında kullanılmaktadır. Ortam içerisinde metal oksit bazlı adsorbanlar için tuz (NaCl) ve Sıvı Kostik (Sodyum Hidroksit) gerekmektedir.
  • Merserize edici işlemlerde kullanılmaktadır. Buradaki reaksiyonda merserize edici lifler şişer ve çözülür.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Sodyum Hidroksit fiyat olarak, üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Payet kostik fiyat olarak arttıkça fiyatlar artacaktır.

Üretimi tuz fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Çünkü Sodyum Hidroksit üretiminde tuz (NaCl) kullanılmaktadır.

Fiyatları sanayi üretimine doğrudan bağlıdır. Sanayi üretimi arttıkça bu kimyasalın fiyatları  atacaktır. Çünkü; Sodyum Hidroksit talebi artmasına bağlı olarak üretilen hammadde talebi karşılayamayacaktır.

Bu kimyasalın satışını yapan firmaların stoklarına bağlı olarak fiyatlar değişmektedir. Stokları arttıkça birim fiyat olarak azalmaktadır.

 

Hazırlayan: O Kimya

Sıvı Kostik Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.