Paylaş •  

 

Glikolik Asit (Glycolic Acid)

GLİKOLİK ASİT MOLEKÜL YAPISI
GLİKOLİK ASİT (GLYCOLIC ACID) AMBALAJ
Ürün Belgeleri
GLİKOLİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI

Glikolik Asit (Glycolic Acid) Nedir?

Molekül Formülü (Glikolik Asit (Glycolic Acid)): C2H4O3

Molekül Ağırlığı: 76.05 g/mol

Kimyasal Adı: 2-Hydroksiasetik Asit

CAS Numarası: 79-14-1

Aynı zamanda hidroksiasetik Asit olarak da adlandırılmaktadır. Alfa-Hidroksi asitlerin en küçüğü bu kimyasaldır. Bu gruptaki kimyasal kısaca AHA olarak belirtilir.

Kozmetik sektöründe kaliteli cilt bakım ürünleri ve ilaç sektöründe dermatoloji alanında işlevselliği bulunan önemli bir bileşiktir.

Ciltteki kolajen ve elastin üretimini uyarıcı etkiye sahiptir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Asetik Asit, 2-Hidroksi
  • Alfa-Hidroksiasetik Asit
  • Glikosit
  • GlyPure
  • Glikolat
  • %70 Konsantrasyon
  • Glycolic Acid Homopolimer
  • 79-14-1

Nasıl Üretilir?

Glikolik Asit (Glycolic Acid) doğal olarak bazı bitki ve sebzelerde doğal olarak bulunmaktadır.

Bu Alfa-Hidroksi Asetik asit üretimi, monokloroasetik asitin Sodyum Hidroksit ile hidrolize edilmektedir. Buradaki reaksiyonun sıcaklığı 90 °C ile 130 °C aralığındadır.

Bu reaksiyondan sonra %60 konsantrasyonda Glycolic Acid ve belli bir oranda Sodyum Klorür elde edilir. Çözelti içerisindeki tuzun uzaklaştırılması için aseton ile Asit ekstraksiyonu yöntemi ile gerçekleştirilebilir.

Glycolic Acid Üretim yöntemlerinden bir tanesi de Oksalik Asit’in elektrolitik indirgenme yöntemi ile gerçekleştirilebilir.

Glikol’ün seyreltik nitrik asit ile oksitlenmesi ile üretilebilmektedir.

Üretim yöntemlerinden bir tanesi de Sodyum Kroskarmeloz üretimi sırasında fazla sodyum hidroksitin tamamının kullanılmasından sonra monokloroasetik asit Glikolik Asit’e hidrolize olmaktadır.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Ticari olarak bulunan Alfa-Hidroksiasetik Asit renksiz şeffaf ve berrak sıvı formdadır. Saf Glikolik Asit ise renksiz higroskopik katı formunda bulunur.

Kokusu bulunmamaktadır.

Kaynama noktası 100 °C dir.

Erime noktası 79.5 °C dir.

Çözünürlük olarak Asetik Asit, Metil Alkol, Etil Alkol , Su ve Aseton içerisinde çözünmektedir.

Su içerisindeki çözünürlüğü çok iyidir.

Glikolik Asit (Glycolic Acid) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • İnsan cildinde ölü deri hücreleri birikmektedir. Bunun sonucunda kuru cilt, akne oluşumu ve ciltte kırışıklık meydana gelir. Ciltte ölü deri hücrelerinin birikmesini önlemek için Glikolik Asit (Glycolic Acid) içeren cilt bakım ürünleri üretilir.
  • Cildin nem düzeyini artırmak için 2-Hidroksiasetik Asit içeren kimyasallar kullanılır. Bu sayede cildin su bağlama kapasitesinin artması sağlanır. Ciltte Hyaluronic Acid bulunmaktadır. Hyaluronic Acid’in su tutma kapasitesini artırmak için Glycolic Acid kullanılır.
  • İnsanlar yaşlandıkça yaşlılık lekeleri oluşur. Kozmetik sektöründe genç görünmek için bu yaşlılık lekelerinin giderilmesi amacıyla Glikolik Asit içeren formüller kullanılır.
  • pH kontrolü yapmak amacıyla kullanılır.
  • Metallerin kimyasal öğütülmesi işlemlerinde önemli bir bileşendir.
  • Organik asit ihtiyaç duyulan formüllerde kullanılabilir.
  • Kozmetik sektöründe cildi parlatmak için yapılan ürünlerin birleşiminde kullanılır.
  • Krem formunda üretilen Glycolic Acid içeren ürünler bir kaç farklı bileşik ile formüle edilmektedir. Bunlar arasında Salisilik Asit, E Vitamini ve Yağlar bulunur.
  • Pul pul olan cilt derilerinin tedavi edilmesi için üretilen kremlerin imalatında kullanılır.
  • Glikolik Asit kimyasal yapısı gereği saç yapısında yer alan keratin ile reaksiyona girerek saçın daha parlak olması, saçın daha sağlıklı olması ve saçın daha düz form kazanabilmesi için kullanılabilecek bir kimyasal bileşiktir.
  • Ciltte meydana gelen aknelerin tedavi edilmesi için üretilen kimyasal peeling üretiminde kullanılır.
  • Ciltteki kırışıklıkların doldurulması için üretilen kozmetik preparatlarında, cildin nem kaybını önlemek ve hyaluronic acid üretimini artırmak için kullanılır. Bu uygulamada stabilizör olarak Xanthan Gum kullanılır.
  • Ciltte meydana gelen dermatolojik bozuklukların giderilmesi için terapötik olarak etkili olan Alfa-Hidroksiasit kategorisinde ki Glikolik Asit kullanılır. Amfoterik bileşim ve polimerik biçimde formülüze edilir. Bu dermatolojik bozukluklar siyah noktalardır. Aynı zamanda kolajen proteinlerinin üretimine dolaylı yoldan katkı sağlamaktadır.
  • Bitkilerdeki çevresel ve biyolojik strese karşı direncin artırılması ve bitkinin büyümesi için kullanılmaktadır. Bitkilerdeki stresi önlemek için en uygun glikolik asit konsantrasyonu 2-500 ppm aralığındadır. Kullanım şekli, bitkinin yapraklarına, toprağına ve sulama sistemine katılabilir.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Glikolik Asit (Glycolic Acid) fiyatları bu kimyasalın üretiminde kullanılan kimyasal madde fiyatları ile doğrudan değişmektedir. Oksalik Asit, Nitrik Asit ve Sodyum Hidroksit fiyatlarının yükselmesi ile bu kimyasal fiyat olarak yükselir.

Glikolik Asit fiyat olarak kullanım alanlarının artması ile fiyatlar artmaktadır. Kozmetik sektöründeki kullanımın artması ile son zamanlarda fiyatlar yükselmiştir.

Glikolik Asit (Glycolic Acid) Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.