Paylaş •

Xanthan Gum

XANTHAN GUM MOLEKÜL YAPISI

XANTHAN GUM AMBALAJXANTHAN GUM AMBALAJ

Xanthan Gum AMBALAJ 25 Kg
Ürün Belgeleri
XANTHAN GUM ANALİZ SERTİFİKASI

Xanthan Gum (Ksantan Sakızı) Nedir?

Xanthan Gum Çok sayıda bitkiye enfekte etme özelliğine sahip bakterilerden yapılan bir gıda kıvamlaştırma maddesidir.

Birçok gıda maddesinin yapısını, kıvamını, lezzetini ve raf ömrünü iyileştirebilir.

Yiyecekleri stabilize ederek farklı sıcaklıklara ve pH seviyelerine karşı dayanıklı olmasına yardımcı olan madde ksantan sakızı’dır.

Yiyeceklerin ayrılmasını önler ve bulunduğu kaplardan düzgün bir şekilde akmasını sağlar.

Gıdalarda kalınlaştırcı (hacim kazandırmak) veya stabilizör olarak eklenen popüler bir gıda katkı maddesidir.

Xanthan Gum E Kodu: E 415

Nasıl Üretilir?

Ksantan Sakızı üretimi, şekerin Xanthomonas campestris adı verilen bir bakteri türü tarafından fermente edildiğinde oluşur. Buradaki üretim sürecinde şeker fermente edildiğinde et suyuna benzer bir madde oluşur ve kurutulma evresinden sonra toz haline getirilir.

Xanthan Gum (Ksantan Sakızı) tozu bir sıvıya eklendiğinde hızla dağılmakla birlikte viskoz, aynı zamanda kararlı bir çözelti oluşturur. Bu özellik birçok ürün için kalınlaşma, süspansiyon ve stabilize edici madde özelliği katar.

Ksantan Sakızı üretmek için X Campestris, mikro besinler( Örnek olarak;Potasyum, Demir ve Kalsiyum Tuzları) ve karbon ve Azot gibi makro besinler dahil olmak üzere çeşitli besin maddelerine ihtiyaç duyar.

Bu kimyasalın üretiminde glikoz ve sukroz en sık kullanılan karbon kaynaklarıdır. Xanthan Gum (Ksantan Sakızı) üretiminde karbon kaynağının konsantrasyonu reaksiyondaki verimini etkiler.

Xanthan Gum (Ksantan Sakızı) üretiminde %2- %4 lük konsantrasyon tercih edilir. Bunun üzerindeki substrat konsantrasyonları büyümeyi engellemektedir.

Esansiyel bir besin olan azot ya organik bir bileşik olarak temin edilir ya da bir inorganik molekül olarak.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

En belirgin özellikleri arasında hem soğuk hem de sıcak suda çözünebilmesidir. Buradaki özellik Xanthan Gum (Ksantan Sakızı)’ nın polielektrolit özelliklerinde  kaynaklanmaktadır.

Düşük polimer yapılarında bile yüksek viskoziteye sahiptir. Buradaki özelliğinden dolayı kalınlaştırıcı olarak kullanıldığı gıda endüstrisinde, süspansiyonları ve emülsiyonları stabilize etmek için kullanılır.

Çözeltilerinin kalınlaşma kabiliyetleri; viskozite ile ilgilidir. Yüksek viskozite akışa direnmektedir.

Gum çözeltileri psödoplastik veya kesme inceltme olup, viskozitesi artan kesme oranı ile azalır. Viskozitesi, sıcaklığa (hem çözünme hem de ölçüm sıcaklıkları), biyopolimer konsantrasyonuna, tuz konsantrasyonuna ve pH’ya bağlıdır.

pH 4 ile pH 10 aralığında en iyi stabilizasyona sahiptir. %1 konsantrasyona sahip çözeltisi 1000 centipoise’lik bir vizkozite sağlamaktadır.

Xanthan Gum Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Salata soslarında emülsifikasyonu sağlayan, sosların salatalara iyi bir şekilde nüfuz etmesini sağlamak için Salata soslarının imalatında ksantan sakızı kullanılır.
  • Unlu mamullerinde gluten yerine, bağlayıcı özelliğinden, koyulaştırıcı ve emülsifiye edici madde olarak ksantan sakızı kullanılmaktadır.
  • Sivrisinek kovucu spreylerin içerisinde kıvamlaştırıcı etken maddesi olarak Xanthan Gum kullanılır.
  • Meyveli içeceklerde kullanılarak süspansiyon halindeki içeceğin daha iyi bir görünüm almasına yardımcı olmaktadır. (Ksantan Sakızı) düşük pH ortamlarında hızlı çözünürlüğe sahip bir maddedir. Bu sayede çözünmeyen diğer partikülleri süspanse etmektedir.
  • Hazır çorba imalatında kullanılmaktadır.
  • Dondurulmuş süt ürünlerinde, metil selüloz ve karboksimetilselülöz ile birlikte kullanılan ksantan sakızı çok iyi etkilere sahiptir.
  • Peynirlerin imalatında guar gum ve keçi boynuzu zamkı karışımı ile sertliği sağlar. Bunun yanında yayvan peynirlerde lezzet salınımını sağlamaktadır.
  • Yüksek dinlenme viskozitesi nedeniyle şurupların imalatında çok iyi kıvam ve akış özelliği verdiğinden dolayı gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
  • Glutensiz ürünlerin imalatında kullanılır.
  • Az yağlı yiyeceklerin imalatında kullanılmaktadır.
  • Birçok kişisel bakım ve güzellik ürünlerinin imalatında kıvam artırıcı madde olarak xanthan gum kullanılmaktadır.

Diğer Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Diş macunu, kremler, losyonlar ve şampuanların imalatında kullanılmaktadır. Bu uygulama alanlarında viskozite artırıcı özelliğinden ve iyi bir akış özelliği sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Diş macunu üretiminde ürünlerin şeklini koruması ve emülgatör özelliğinin en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
  • Aynı zamanda diş macunu üretiminde kıvamlaştırıcı özelliğinden faydalanılır. Bu uygulamada gliserin, maltodekstrin, aktif karbon, zinc lactate, benzil alkol, sodyum benzoat, sodyum bikarbonat ve Potasyum sorbat ile birlikte kullanılır.
  • Birçok endüstriyel ürünlerde, farklı sıcaklıklara ve pH seviyelerine dayanabilme özelliklerinden kaynaklı olarak, yüzeylere tutunma ve sıvıları kalınlaştırarak mükemmel akıcılık sağlamak amacıyla kullanılır.
  • Mantar öldürücüler, herbisitler ve böcek öldürücülerin imalatında ksantan sakızı kıvam verici madde olarak kullanılır.
  • Fayans, harç ve klozet temizleyici kimyasalların imalatında kullanılmaktadır.
  • Akne tedavisi için üretilen kremlerin içerisinde kullanılan kıvamlaştırıcı maddedir.
  • Bazı boyaların imalat formülasyonlarında kullanılır.
  • Kırışık dolgusu için üretilen kozmetik kremlerinde cildin nem tutması amacıyla ve hyaluronic acid üretimini artırması amacıyla üretilen kozmetik kremlerinin imalatında stabilizör olarak kullanılır.
  • Farmasötik müstahzarlarda, akne ve sivilce tedavisi için Salisilik Asit ve diğer bazı kimyasallarla birlikte kullanılarak kıvam vermeyi ve ilacın diğer maddelerinin bir birine bağlanmasını sağlar.
  • Duvar kağıdı tutkalları gibi yapıştırıcıların imalatında kıvam vermek amacıyla xanthan gum (ksantan sakızı) kullanılır.
  • Petrol sahalarında sodyum perkarbonat ve amonyum persülfat gibi oksitleyici ajanlarla birlikte kullanılarak kırıcı maddenin oluşturulmasını sağlar.
  • Şarap üretiminde kontrollü salım maddesi olarak kullanılan tabletlerin üretiminde bağlayıcı özelliğinden yararlanılır. Bu sayede kullanılan diğer eksipiyanları ve aktif maddeyi bir arada tutmaya yardımcı olmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Xanthan Gum (Ksantan Sakızı) fiyat olarak üretildiği maddeye doğrudan bağlıdır. Üretiminde kullanılan maddelerin fiyatları aarttıkça Bu madde fiyat olarak artacaktır.

Kullanım alanlarına doğrudan bağlıdır. Xanthan Gum (Ksantan Sakızı) kullanım alanı arttıkça fiyat olarak artacaktır. Çünkü; Üretilen hammadde talebi karşılamayacaktır.

Xanthan Gum (Ksantan Sakızı) satışı yapan firmaların stoklarına bağlı değişebilir. Stoklar arttıkça fiyatlar kısa süreli düşüş yaşayacaktır.

Xanthan Gum Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.