Paylaş •

Maltodekstrin

MALTODEKSTRİN MOLEKÜL YAPISI

Maltodekstrin Nedir?

Molekül Formülü (Maltodekstrin): C12H22O11

Molekül Ağırlığı: 342.29 g/mol

Kimyasal Adı: Maltodekstrin

CAS Numarası: 9050-36-6

Tanım olarak, nişastaların hidrolize edilerek saflaştırılır. Bu sayede tatlı olmayan besleyici özelliklere sahip maddeler elde edilir. Bunlara maltodekstrin denir.

Polisakkarit sınıfında yer alan bir maddedir.

Bu karbonhidrat çok iyi enerji verme kabiliyetine sahiptir. Her 1 gr için 4 kalori enerji verebilir.

Bazı basit yapıdaki karbonhidratların aksine kompleks bir yapıya sahiptir. Fakat basit yapıdaki karbonhidratlar karşılık glikoza ayrılarak hızla sindirime özelliğine sahiptir. Bundan kaynaklı  glisemik etkilere sahiptir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Dekstroz Eşdeğeri
  • Mısır Nişastası
  • Buğday Nişastası
  • Patates Nişastası

Nasıl Üretilir?

Maltodekstrin üretimi, su içerisinde asit ve enzim yardımı ile nişastanın ısıtılarak işlenmesi ile elde edilmektedir. Buradaki reaksiyonda farklı zincir uzunluklarına sahip şeker çözeltileri oluşturmak için nişasta kısmi olarak hidrolize olur. Akabinde elde edilen çözelti süzülür. Konsantrasyonu artırılır ve üretilen hammadde elde edilir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak beyaz toz veya granül formundadır. Kokusu yoktur. Tatlı özelliklere sahiptir.

Erime noktası 240 °C dir.

Oda sıcaklığında saklanabilir. Çözelti formları 1 yıl saklanabilmesi için koruyucu ilave edilmesi gerekebilir.

Maltodekstrinin şu içerisindeki çözünürlüğü 0.1 g/mLt’dir.

Maltodekstrin Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Polisakkarit yapısı gereği ilaç üretiminde, tablet formüllerinde ve nemli granülasyon ürünlerinde, aglomerasyon özelliği sağlayarak bağlayıcı etkisi gösteren kimyasal maltodekstrindir.
  • Yapısal özellikleri ile cilt bakım ürünlerinde emici olarak kullanılır. Bunun yanında film yapıcı ve emülsiyon stabilizatörü olarak işlem görür.
  • Kozmetik sektöründe makyaj malzemeleri, sabun imalatı, jel imalatı ve losyonların imalatında önemli bir bileşendir.
  • Sporcu içeceklerinin imalatında enerji vermesi amacıyla kullanılır.
  • Bazı zayıf etkilere sahip gıda ürünlerini daha etkili hale getirmek için gıda katkı maddesi olarak kullanılır.
  • Stevia ekstralarının hacmini artırmak için bu madde kullanılır.
  • Göğüs tıkanıklığı giderici ilaçların imalatında kullanılır.
  • Şeker, meşrubat ve bira gibi içeceklerin imalatında önemli bir etkiye sahiptir.
  • Tatlandırıcıların imalatında kullanılır.
  • Bazı sporcu beslenmelerinde dekstroz ve maltodekstrin birlikte kullanılarak daha iyi emilim ve sindirim sağlaması amacıyla kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Fiyatlar, üretiminde kullanılan maddelerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Nişasta kaynağı olan tarım ürünleri (Mısır, Buğday vb.) gibi fiyatları arttıkça bu kimyasalın fiyatı artmaktadır.

Üretiminde kullanılan asitlerin fiyatları arttıkça maliyet artacağından bu hammadde fiyatları artmaktadır.

Maltodekstrin kullanım alanlarının artması fiyatları yukarı doğru artıracaktır.

Maltodekstrin Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.