Paylaş •  

 

Gliserin

GLİSERİN MOLEKÜL YAPISI
GLİSERİN AMBALAJGLİSERİN AMBALAJ 250 Kg

Ürün Belgeleri

GLİSERİN ANALİZ SERTİFİKASI

Gliserin Nedir?

Molekül Formülü (Gliserin):  C 3 H 8 O 3

Molekül Ağırlığı:  92.094 g / mol

Kimyasal Adı:  Gliserin

CAS Numarası:  56-81-5

Bu kimyasal karbonhidrat ve lipit metabolizmasında bir ara madde olarak kullanılır, trihidroksi yapısında olan şeker alkolüdür. Kimyasal madde olarak standart olmayan alerjendir.

Gliserin formülü = C 3 H 8 O 3 tür.

Üretimi yağlardan yapılmaktadır. Bitkisel ve hayvansal yağlardan elde edilir. Aynı zamanda petrokimyasal hammaddelerden elde edilir. Diğer bir ismi gliserol olarak adlandırılır.

Etken olarak bir çözücü, yumuşatıcı ve tatlandırıcı etkisine sahiptir.

Gliserin kalize ozmotik diüretik ve lalsatif etkilere sahip bir trihidroksialkoldür. Vücutta su emilimini önler. Vücutta su ve sodyum atılımında bir artışa ve kan hacminde bir azalmaya sebebiyet veren kimyasal özelliğe sahip kimyasaldır.

Farma gliserin gelenellikle fabrikadan orjinal ambalajlara dolum yapılarak sevk edilen üründür. Dökme gliserol ise dağıtım yerine geldiğinde orjinal ambalajından küçük ambalajlara doldurulan üründür.

Gliserin E Kodu: E422 dir.

Gliserinin diğer isimleri aşağıdaki gibidir;

  • 1,2,3-propantriol
  • 56-81-5
  • Propan-1,2,3-triol
  • Glisil Alkol
  • Sentetik Gliserol
  • Bitkisel Gliserol
  • Gliserol
  • 1,2,3-trihidroksipropan
  • Propanetriol
  • Poligliserol
  • Gliserol Polimer
  • Rafine Gliserin
  • 1,2,3-trihydroxypropanol
  • L-gliserol
  • Gliserin Usp
  • D-gliserol
  • Susuz Form
  • Farma Form
  • Ham Gliserin

Üretimi Nasıl Yapılır?

Katı ve sıvı yağların hidrolizi ile üretilmektedir. Gliserolün üretimi organik ve organik olmayan olarak 2 sınıfa ayrılmıştır. Organik formun üretimi de 2 sınıfa ayrılmaktadır. Hayvansal ve Bitkisel gliserol üretimi.

Doğal formun üretimi fermantasyon ile üretilmektedir. Ve bundan dolayı tarımsal bir üründür. Bu bitkisel gliserol olarak adlandırılır.

Bu kimyasalın elde edilmesi yönteminde en çok kullanılan bitki mısır nişastasıdır.

Sentetik yapıdaki üretim sürecinde, trigliseritlerden elde edilen yağ asitleri hidroliz edilir. Üretim sürecinde bu yöntemlerin en önemli olanları, Lemmens ve Fryer süreci, budde ve Robertson sürecidir.

Üretim sürecinde, katalizör gerektirmeyen, sürekli yüksek basınçla hidroliz adı verilen başka bir gliserin üretim yöntemi de vardır. Bu yöntemle gliserin üretimi 1930 yılından bu yana yapılmaktadır. Bundan dolayı bu yöntemler sentetik olarak kabul edilmiştir.

Daha iyi bir ekonomi ve Dünya genelinde artan gliserol ihtiyacından dolayı, sentetik yöntemle gliserol üretimi artmıştır. Katalizör kullanılmadan gliserin üretiminin sentetik olarak kabul edilmesi ise, katı ve sıvı yağların hidrolizinde katalizör kullanımı gerekli olduğu belirtilmiştir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

18 °C erime noktası altında, katı rombik kristaller oluşturan bir yapıya sahiptir.

Berrak, renksiz şuruplu bir sıvı formdadır. Rafine edilmemiş yani saflaştırılmamış formu kavrengiye benzemektedir.

Kaynama noktası 290 °C dir.

Hafif bir kokuya ve tatlı bir sıcak tad’a sahip bir kimyasal olarak tanımlanır. Şeker tadı olarak şeker kamışındaki tadın %60 ı kadardır.

20 °C sıcaklıktaki yoğunluğu 1.26 gr/cm³ tür.

Gliserin suda çözünür mü?

Çözünürlük olarak suda ve etanolde  çözünür. Etil eterde az çözünür. Ve benzen, katbon tetra Klorür, kloroform, karbon disülfür ve petrol eteri içinde çözünmez.

Solvent Bazlı Gliserin (Gliserol) Özellikleri ve Uygulama Alanları

Çözücü olarak gliserin (gliserol) ve türevlerinin kullanımındaki uygulamalar son zamanlarda değerlendirmeye alınması konusunda çalışmalar yapılmıştır. Dağıtıcı ortam oluşturmak için, çözücü-reaktif olarak uygulama alanlarında gliserin (gliserol)’ün zamanla daha fazla yer edindiği görülmektedir.

Gliserin (gliserol) kullanımındaki son gelişmeler, geniş bir kullanım alanına sahip reaktif dağıtım uygulaması olarak zamanla artmaktadır. Gliserin yöntemlerinde çözücü sınıflandırabilmek için fiziko-kimyasal özellikleri, uygulanmış örnekler ve  çözücüler arasındaki sübstütisyon durumları önemlidir.

Gliserin (gliserol) yağ asidi esterlerinden trigliseritlerin yapılarında doğal olarak bulunan bir polioldür (1,2,3-propanetriol). Güncel durum itibari ile bu ürün için 2000 den fazla kullanım alanı vardır. Bu uygulama alanları ilaç, kozmetik, endüstrisi. Bunlar; Kıvam artırıcı, nemlendirici, dondurucu, yağlayıcı, tatlandırıcı gibi alanlardır.

Gliserin (gliserol)’ün yüksek düzeyde endüstriyel talebi nedeniyle petrol türevi üründen sentezlenerek kimyasal dönüşümler sağlanmıştır. Sabun ve yağ üretiminden elde edilen üretim niceliksel olarak daha az bir miktardaydı.

Son yıllardaki biyodizel üretimi ile Gliserin (gliserol) kullanımı inanılmaz bir durumda değişimin göstermiştir. Son zamanlarda biyodizel üretiminde  gelen talep ile gliserol üretimi 2 milyon tonun üzerine çıkmıştır.

2000 yılından bu yana bu konu ile ilgili çok farklı araştırmalar yapılmıştır. Bunlar arasında en önemli olanlar Gliserin (gliserol) glisidol, epiklorohidrin, akrolein, propilen glikol gibi katma değeri yüksek diğer kimyasal maddelerin dönüştürülmesinde uygulanmaktaydı. Buradan yola çıkıldığında yenilenebilir olmayan petrol türevi kimyasalın yenilebilir bir kimyasalla ikame edildiği anlamına gelmektedir. Bu sürecin sonunda Gliserin (gliserol) için propen ve etilen gibi olefinlere dönüşümünü göstermektedir.

Gliserol kimyasalı ve türevlerinin yüksek miktarda tüketim alanı olarak kullanılması da solvent türevleridir. Bu türevi solventler, çözücü özellikleri, temizleme ajanları gibi birçok uygulama alanlarında ihtiyaç duyulmaktadır. Solventlerin çoğu toksik ve zararlı kimyasallardır. Bunun için daha az zararlı veya zararsız solventlere ihtiyaç vardır. Bunun için toksik olmayan yeşil kategorisinde değerlendirilen solventlere odaklanilmistir.

Gliserin (gliserol) Bazlı çözücüler 2 kategoride toplanmaktadır

  1. Esterler, asetaller, karbonatlar, ketaller gibi klasik çözücü gruplarını içermektedir.
  2. Başka kaynaklardan hazırlanan gliserol fiyatı düştükçe rekabet gücü olacak çözücüleri görebiliriz. Bunlar; propilen glikol, 3-propandiol, etil laktat ve bütanol dür.

Poliol olan gliserol 4S inorganik bileşiği, birçok organik bileşiği de dahil geçiş metali komplekslerini çözebilir. Gliserin (gliserol) hidrokarbonlar, esterler ve eterler gibi ortak olan organik çözücüler ile karışmama özelliği sayesinde reaksiyon sonrasında çözünen maddenin kolayca ayrılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında diğer faz ile karışmaması gliserol‘ün başka bir reaksiyonda tekrar kullanılmasını sağlamaktadır. Geçiş metal kompleksleri yardımıyla katalize edilen uygulamalar için bu durum çok yararlıdır.

Gliserin (gliserol)’ün çözücü olarak kullanımında en bilinen dezavantajlar ise, yüksek viskozitesi ve yüksek hidrofobik bileşiklerin düşük çözünürlüğüdür. Buradaki çözünürlük problemini asmanın birkaç yolu vardır. Ya yardımcı çözücüler kullanılır ya da birleşik bir şekilde yüksek yoğunluklu ultrason veya mikrodalga aktivasyonu ile yapılanlar ile üstesinden gelinir.

Kulak Tıkanıklığında Gliserin’in Rolü Nedir?

İnsanlarda orta kulak iltihabı gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Orta kulak iltihabı tıkanıklık ve şişkinlik gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Kulak tıkanıklığına sebep olan problemlerin giderilmesi için doktorlar tarafından gliserin kulak damlası verilmektedir.

Gliserin kulak tıkanıklığına neden olan kirleri yumuşatmaya yarayan özellikte bir kimyasaldır. Uygulama sonrasında kirler yumuşayarak rahatsızlığa sebep olan problem ortadan kalkabilir.

Kullanım Alanları Neresidir?

  • 1,2,3-propanetriol olan gliserin kozmetik, boya, otomotiv, gıda, tütün, ilaç, kağıt hamuru, deri, tekstil endüstrilerinde birçok kullanım alanına sahip basit bir alkoldür.
  • Gliserin kullanım alanları arasında sağlık sektörü bulunmaktadır. Burada alanda yalnızca yardımcı kimyasal olarak kullanımı olabilir.
  • Selülit önleyici kremlerin imalatında kullanılır.
  • Tıbbi ve famasötik preparatlarda temel olarak pürüzsüzlüğü artırmak yağlama sağlamak ve nemlendirici özelliği kazandırmak için gliserin kullanılır.
  • Fitiller, öksürük şurupları, iksirler ve eksperticilerin imalatında kullanılmaktadır.
  • Nargile tütünlerinin üretimi sırasında nemlendirme amacıyla aroma verici maddelerle birlikte kullanılır.
  • Kişisel bakım ürünlerinde yardımcı kimyasal olarak kullanılmaktadır. Gliserin bu alanda, hümektan, çözücü ve kayganlaştırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Daha iyi bir tada sahip olmasına rağmen sorbitol ile rekabet içinde olan bir kimyasal maddedir. Çözünürlük olarak sorbitol’den daha iyidir.
  • Carbomer ile birlikte kullanılarak ultrason jeli üretiminde yağlayıcı özelliğinden faydalanılır.
  • Kirpik perma losyonu üretimi yapılırken Tiyoglikolik Asit içeren Potasyum Tiyoglikolat veya Kalsiyum Tiyoglikolat ile birlikte kullanılabilir. Nemlendirici özelliği katmak için kullanılır.
  • Diş macunu, gargara ve cilt bakım ürünlerinin imalatında kullanılmaktadır.
  • Granül formda sorbik asit elde edebilmek için sulu gliserin çözeltisi kullanılır.
  • Yiyecek ve içecek imalatında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu alanda hümektan, çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Gıdaların korunmasına yardımcı olmaktadır. Tatlandırıcı ve gıda boyası için solvent olarak kullanılmaktadır. Şeker, kek ve kılıflarda nemlendirici madde olarak kullanılır. Et ve peynirlerde yumuşatıcı madde olarak kullanılır.
  • Mono ve di-gliseritlerin imalatında emülsiyonlaştırıcı olarak gliserol kullanılır. Aynı zamanda poligliserin esterlerin imalatında kullanılmaktadır. Bunları margarin olarak değerlendirebiliriz.
  • Az yağlı yiyecek olan çerezlerin imalatında dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır.
  • Poliollerin imalatında kullanılan esnek köpüklerden daha yüksek sertlikte bir poliüretan üretmek için gliserin kullanılır.
  • Propilen oksit ve etilen oksitin başlatıcısıdır.
  • Nem tutucu olarak kullanılan Gliserin ve Sorbitol türevi trihidrik alkoller maliyet ve stabilite konusunda en yüksek özelliklere sahip nemlendirici kimyasal olarak kullanılır.
  • Daha önceki zamanlarda otomobil radyatör sistemlerinde antifriz olarak kullanılmaktaydı. Daha sonra mono etilen glikol keşfedildikten sonra mono etilen glikol ve alkol ile modifiye edilerek kullanılmaktadır.
  • Yüzey kaplamada ve boyaların imalatında kullanılmaktadır. Bu alanda esneklik kazandırmak için, yumuşatıcı ve plastikleştirici olarak kullanılır. Buradaki kullanımı dayanıklılık sağlar.
  • Cilt gençleştirici ve kırışıklıkların giderilmesi için üretilen kozmetik ürünlerinde nemlendirici özelliğinden faydalanılır.
  • Kirpik perma losyonunda nemlendirici madde olarak kullanılır.
  • Slime üretiminde Gliserin kullanılması ekstra elastikiyet ve pürüzsüzlük kazandırmaktadır.

Diğer Kullanım Alanları Nerlerdir?

  • Diş macunu üretiminde, Xanthan Gum, Sodyum Bikarbonat, Çinko Laktat, Aktif Karbon, Matodekstrin, Sodyum Benzoat ve Potasyum Sorbat ile birlikte kullanılarak nemlendirici ve yağlayıcı özellik kazandırılır.
  • Kullanım alanları arasında et kılıfları, kollajen kılıfları (tıbbi uygulamaları) ve et olmayan paketleme ürünlerinin imalatında kullanılır.
  • Dezenfektan yağlayıcı ve nemlendirici madde olarak kullanılır.
  • Islak mendil üretiminde nemlendirici kimyasal olarak gliserol kullanılır.
  • Bebek bakım ve nemlendirici kremlerin imalatında Phenoxyethanol, izopropil miristat, Hydrojene Castor Oil (PEG 7) ile birlikte kullanılmaktadır.
  • Sivrisinek kovucu spreylerin imalatında vücuda sıkılması durumunda yağlayıcı özelliğinden faydalanılır.
  • Kan şekerini yükseltmeyen bir madde olan Gliserol, diyabetik gıdaların üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Ağız gargarası üretiminde yardımcı kimyasal olarak Gliserin kullanılır.
  • Katı soğutucu içerisinde parafin ile birlikte kullanılarak ısıyı emmesi sağlanır. Aynı zamanda bu uygulamada Mentol ve Kalsiyum Hidroksit’te kullanılır.
  • Tüy dökücü bir bileşim elde etmek için Amonyak ile birlikte kullanılmaktadır.
  • Antiseptik hidrojellerin üretiminde nemlendirici madde olarak Gliserol kullanılır.
  • Yarı nemli mama üretiminde nemlendirici madde olarak Gliserin kullanılabilir. Buna ek olarak 1,3-Butilen Glikol de kullanılabilir.
  • Yangın söndürme sistemlerinde Potasyum Permanganat ile birlikte kullanılarak, Kimyasal yanma olaylarında, pyrofobik sistemlerde yangının söndürülmesine yardımcı olur.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Gliserin fiyatları sanayinin gelişmesine paralel olarak sürekli atmıştır. Fiyat olarak, cezalandırılarak kullanılan amortisör fiyatlarının artması ile artacaktır.

Yaz aylarından önce yeterli stok vermeyle ilgili satırbaşı gliserin fiyatları artacaktır.

Yeni bir gliserin tesisinin uzunluğu ile kısa kısa olarak düşüş gösterir lakin fiyatları zamanla stabil düzeye ulaşacaktır.

Gliserinin kullanım şekli doğrudan bağlıdır. Kullanım alanı arttıkça, fiyatları da artacaktır.

Gliserin Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.