Başlıklar
MONO PROPİLEN GLİKOL AMBALAJ 215 Kg
Ürün Belgeleri |
|
MONO PROPİLEN GLİKOL ANALİZ SERTİFİKASI |
Mono Propilen Glikol Nedir?
Molekül Formülü (Mono Propilen Glikol) : C3H8O2
Molekül Ağırlığı: 76,09 g/mol
Kimyasal Adı: Mono Propilen Glikol
CAS Numarası: 57-55-6
Hafif tatlı bir tada sahip, renksiz, kokusuz ve berrak bir sıvıdır. Propilen Glikol viskoz özellikte sentetik organik bir bileşiktir. Çözücü ve seyreltici özelliği bulunmaktadır.
Glikoller ayrı karbon atomlarına bağlı 2 adet hidroksil grubu içeren bileşikler olarak bilinir. Propilen Glikol, düşük buhar basıncına sahiptir. Bunun yanın tüm glikollerde olduğu gibi MPG de tamamen su ile karışabilir. Ve birçok Organik çözücüde yüksek oranda çözünebilmektedir.
Propilen Glikol Ailesinde, Mono Propilen Glikol, Di Propilen Glikol ve Tri Propilen Glikol mevcuttur. Higroskobik özelliklere sahip bir kimyasaldır.
Düşük toksisite özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Su ile karıştırılması durumunda, çökelme yapabileceği bir donma noktası ile birleştiğinden bir çok sanayide yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Propilen Glikol
- 1,2-Propanediol
- 1,2-Dihidroksipropan
- MPG
- Mono Propilen Glikol USP
- Propilen Glikol Farma
- 1,2 Glikol
- Fiber Grade MPG
Nasıl Üretilir?
Mono Propilen Glikol üretimi, Propilen Oksitin hidrolizi ile gerçekleşmektedir. En yaygın üretim süreci, yüksek sıcaklık ve yüksek basınç ortamında, hammadde olarak kullanılan Propilen Oksit’in katalitik olmayan hidrolizi ile gerçekleştirilmektedir.
Propilen Glikol üretiminde bir başka üretim yöntemi daha uygulanmaktadır. Az miktarda sülfürik asit ve alkali kimyasal yardımı ile 150 °C’de ilerleyen katalitik olmayan mono propilen glikol iyon değişim reçinesi ile elde edilmektedir.
Bu üretim reaksiyonunda iyonların yer değiştirmesi prensibinden yararlanılmaktadır. MPG üretiminde Katyonlar ve Anyonlar yer değiştirir.
Bir başka üretici propilen oksit ile hidrojen peroksiti reaksiyona sokarak propilen glikol ve diğer yan ürünler elde etmiştir.
Fiziksel Ve Kimyasal Özellikler Nellerdir?
Berrak ve renksiz görünümdedir.
Kaynama noktası 760 mm civa basınçta 187.6 °C dır.
-60 °C de erimektedir.
Mono Propilen Glikol su, alkol ve etanolde iyi çözünür. Benzen de de çözünmektedir. Aseton, kloroform ve Eter de çözünür. Propilen Glikol uçucu yağlar içerisinde de iyi çözünmektedir. Fakat, sabit yağlarla karışmaz.
20 °C sıcaklıkta 1000 mg/mlt çözünürlüğe sahiptir.
Mono Propilen Glikol yoğunluğu 64 °C sıcaklıkta 1,04 g/cm3 yoğunluğa sahiptir.
Parlama noktası 103 °C dir.
Oda sıcaklığındaki yüzey gerilimi 70 mN/m dir.
Nasıl Depolanır?
Yumuşak çelik veya paslanmaz çelik varillerde depolanmaktadır. Herhangi bir taşıma sistemi için tehlikeli olarak belirtilmemiştir.
Mono Propilen Glikol ambalajları doğrudan Güneş Işığı alacak alanlarda depolama yapılmamalıdır. Güneş ışınlarının doğrudan teması ile MPG bozulmaktadır.
Alevlerden ve sıcak ortamdan uzak tutulmalıdır.
İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?
İnsan vücuduna temas etmesi durumunda bol su ile yıkama yapılması gerekmektedir.
MPG göze temas etmesi halinde ciddi göz tahrişine neden olabilir. Bu durumda bol su ile yıkama yapılması gerekmektedir.
Suya karışması durumunda uzun süreli temaslarda su yaşamı için tehlikelidir.
Mono Propilen Glikol İle Şu Karışım Oranı Ne Olmalıdır?
Açıkcası bu oran, kullanıcının ihtiyacı olan, suyun sıcaklığındaki donmaya karşı nasıl bir direnç bekleniyorsa ona göre belirlenir. Çözelti içerisinde ne kadar fazla glikol var ise suyun donma sıcaklığı buna paralel olarak düşer. Bu da daha düşük sıcaklıklarda çalışabilme olanağı sağlar.
Süt Sığırlarında Ketoz (Asetonemi) Tedavisi Nasıl Sağlanır?
Süt inekleri gebelik döneminde buzağı yapandan 2 hafta önce ve buzağı yaptıktan 6 hafta sonraya kadar karaciğerinde yağlanma nedeniyle tahribat meydana gelmektedir. Süt sığırlarında meydana gelen bu rahatsızlığa sığır ketozu (asetonemi) adı verilmektedir.
Asetonemi oluşumu nedeniyle hayvanlar sağlıklı sindirim yapamamaktadır. Bunun sonucunda sağlığı bozulan hayvanda zayıflama, süt veriminin düşmesi gibi durumlar oluşmaktadır.
Mono Propilen Glikol Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Kullanım alanları olarak bir çok sektörde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu alanlardaki ihtiyaçları karşılamak için için 2 farklı tür olarak üretilir.
- 1,3-Propilen Glikol ile birlikte karışım halinde kullanılarak uçak buz çözücü karisimlarin imalatında işlem görür. -32 °C altındaki sıcaklıklarda uçak yüzeyinde buz oluşumunu engellen kimyasalların üretiminde kullanılır.
- Kapalı devre soğutma sistemlerinde su kullanılmaktadır. Suyun soğutulması sırasında sıcaklık 0 °C nin altına düşmesi durumunda su doğmaktadır. Suyun donma sıcaklığını düşürmek için Glikol kullanılır. Toksik özelliği düşük veya yok denecek kadar az olmasından dolayı gıda üretimi yapılan alanlarda, Chiller vb. Gibi soğutma sistemlerinde USP Mono Propilen Glikol kullanılır.
- Sınırlarda ketoz tedavisi için kullanılan mide ferahlatıcı ilaçların üretiminde Gliserin (Gliserol) ile birlikte kullanılır.
- Polyester bileşiklerin imalatında dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması amacıyla kullanılmaktadır.
- Gıda, ilaç ve kimya endüstrileri tarafından, yiyecekle temasa geçebileceği uygulama alanlarında antifiriz olarak Propilen Glikol kullanılmaktadır. Bu alanda Mono Etilen Glikol ve Tri Etilen Glikol de kullanılmaktadır.
- Kişisel bakım endüstrisinde, makyaj malzemesi, şampuan, köpük banyosu ve bebeklerin mendillerinin imalatında nemlendirici kimyasal olarak Propilen Glikol kullanılmaktadır.
- Aynı zamanda Propilen Glikol USP ilaç endüstrisinde, oral uygulama, enjekte edilebilir, ve topikal formüllerin sentezlenmesinde çözücü kimyasal olarak kullanılır.
- Endüstriyel uygulamalarda ise hayati öneme sahip bir kaç özelliği vardır. Özellikle kullandığımız araçlar ve hava taşıtlarımızda MPG’nin radikal öneme sahip bir etkisi bulunmaktadır. Araçlarda bulunan antifriz imalatında, uçakların kanatlarının imalatında kullanılmaktadır. Buradaki etkisi MPG’ nin su ile karışması durumunda donma noktasının düşmesidir. Bu özelliğinden kaynaklı olarak uçakların kanatlarını soğuklara karşı daha dayanıklı hale getirmektedir.
- Poliüretan köpüklerin geri dönüşümü için kullanılan Glikoller arasında yer alır.
Diğer Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Bazı gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılır. Genel olarak güvenli olarak belirtilmektedir.
- Bazı ilaçlarda, kozmetik ve gıda ürünlerinde fazla bulunan suyu emmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu tür uygulamalarda nemi koruma görevi de üstlenmektedir.
- Farklı kimyasal maddelerin imalatında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bunlar arasında en önemli görevleri çözücü özelliğidir. Propilen Glikol Aroma maddeleri, gıda boyaları, boya ve plastik endüstrisinde üretimi yapılan maddelerin üretim akış süreçlerine çözücü olarak işlevsellik katmaktadır.
- Sinema sektöründe yangın ile mücadele eğitimi yapılırken ve tiyatro sahnelerinde yoğun bir şekilde kullanılan yapay dumanların imalatında propilen glikol kullanılır.
- Sulu dispersiyonlarda Köpük kesici olarak kullanılan bileşenlerin imalatına, Yüzey aktif maddelerle (Islatıcı) birlikte modifiye edilerek kullanılır.
- Ultrason jeli imalatında nemlendirici madde olarak kullanılır.
- Yaraların tedavisinde kullanılan antiseptik hidrojellerin üretiminde çözücü veya nemlendirici madde olarak MPG kullanılır. Antiseptik hidrojel üretimi için en önemli bileşik katyonik polimerdir.
Mono Propilen Glikol Diğer Kullanım Alanları
- Vernik ve Boya imalatında kullanılan yüksek performanslı doymamış polyester özellikteki reçinelerin imalatında kullanılır. Bu hammaddenin buradaki görevi kimyasal ara madde özelliğidir.
- Baskı mürekkeplerinin imalatında solvent özelliğinden faydalanılmaktadır.
- Doymamış polyester reçineler gibi şekillendirilebilir plastiklerin imalatında temel bir kimyasal bileşiktir. Bu uygulamada rüzgar türbini kanatları, son dönemim önemli materyalleridir.
- Dezenfektan ve Antibakteriyel jel üretiminde yardımcı madde olarak kullanılır.
- İlaç sektöründe saç güçlendirici ve sac çıkarıcı ürünlerin etken maddeleri olan kimyasalların çözücüsü olarak Mono Propilen Glikol (MPG) kullanılır
- Petrol, rafine şeker imalatı kağıt imalat endüstrilerinde kullanılan iyonik olmayan temizleyici kimyasal deterjanların imalatında kullanılmaktadır.
- Bilim insanları, Mono Propilen Glikolün soğutucu özelliğinden faydalanarak cryonic endüstrisinde de kullanmayı planlamaktadırlar.
- MPG dehidrasyonu önler. Bundan dolayı pipo tütünlerinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
- Sigara tütünlerinin kıyılıp dezenfekte edildikten sonra, Propilen Glikol USP ve koruyucu madde ile harmanlanması sağlanır. Bu sayede tütünün yumuşatılması sağlanır.
Diğer Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Motor soğutma sıvıları gibi ısı transferi gerçekleştiren sıvıların imalatında kullanılmaktadır.
- Kozmetik sektöründe, nemlendirici krem formülü yapılırken bu alanda suyu tutma kabiliyetinden faydalanılmaktadır.
- Bebek kremlerinin üretiminde Likit parafin, esans ve benzil alkol ile birlikte kullanılır. MPG buradaki kullanım amacı nemlendirici özelliği vermesidir. Bebeklerin cildinde pişik olmasını önlemek için kremler üretilir. Bu kremlerin formülasyonlarında önemli bir bileşendir.
- Isıl işlem görmüş ahşaptan meydana gelen çürümelerin sebebi mantarlardır. Bunun nedeni de selülozun depolimerizasyonundan dolayı ahşabın mekanik özelliklerinin bozulmasıdır. Bu gibi ahşap bozulmalarını engellemek için %10 luk Propilen Glikol (MPG) çözeltileri kullanılır.
- Yüksek sıcaklıklarda kullanılan Alüminyum ve Alüminyum alaşımlarının korozyonunu önlemek için ana bileşik olarak Mono Propilen Glikol kullanılır.
- Atların saçlarının yıkanması amacıyla yüksek viskoziteli şampuanlar üretilir. Şampuan viskozitesi artırmak için Mono Propilen Glikol kullanılır.
- Cilt rengi açıcı bileşimlerde nemlendirici madde olarak kullanılır. Aynı zamanda cilt aydınlatma özelliğine de sahiptir.
- Tıbbi alanda saç çıkarıcı ilaç formülasyonlarında nemlendirici ve çözücü olarak kullanılır.
- Diş macunu üretiminde Diş macunu tüpünün ağzında nemlenmeyi önlemek için nemlendirici amacıyla kullanılır.
Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Mono Propilen Glikol fiyatı, doğrudan propilen oksit fiyatına bağlıdır. Propilen oksit fiyatı arttıkça Glikol fiyat olarak artacaktır.
Dönem dönem petrol fiyatlarında dalgalanmalar meydana gelmektedir. Petrol fiyatlarının artışı, glikol fiyatlarını yükseltir. En büyük faktörlerden birisi de enerjidir. Enerji fiyatları artarsa Mono Propilen Glikol fiyatı artar.
Global ölçekte bir Mono Propilen Glikol üretim tesisinin işletmeye alınması ile kısa süreli düşüş yaşayacaktır. Fakat yeni bir Propilen Glikol kullanım alanı tespit edilmesi ve uygulanmaya başlanması ile MPG fiyat olarak artış yapar.
Üretim tesisine olan mesafe arttıkça lojistik maliyetleri artacaktır. Bu da ürünün birim fiyatını artıracaktır.
Mono Propilen Glikol Satışı
Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.