Paylaş •

Potasyum Hidroksit (Potas Kostik)

POTASYUM HİDROKSİT MOLEKÜL YAPISI
POTASYUM HİDROKSİT AMBALAJ POTASYUM HİDROKSİT AMBALAJ 25 Kg
Ürün Belgeleri
POTASYUM HİDROKSİT ANALİZ SERTİFİKASI

Potasyum Hidroksit (Potas Kostik) Nedir?

Molekül Formülü (Potasyum Hidroksit (Potas Kostik): KOH

Molekül Ağırlığı: 56.105 gr/mol

Kimyasal Adı: Potasyum Hidroksit

CAS Numarası: 1310-58-3

Potasyum Hidroksit (Potas Kostik) KOH formülüne sahip inorganik yapıda kimyasal bileşiktir. Endüstriyel sanayide en çok kullanılan ismi Potas Kostik’tir. Topaklar, pul ve toz formunda bulunabilen güçlü bazik bir kimyasaldır.

Potasyum Hidroksit su ve diğer kutupsal yapıdaki çözücü maddeler içerisinde kuvvetli alkali çözeltiler oluşturacak kadar baziktir.

Potas Kostik formülü=KOH’dır.

Potas Kostik potasyum tuzlarını vermek üzere nötrleştirme reaksiyonlarının ana bileşenidir. Alkali bir metal hidroksittir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Potasyum Hidroksit
  • Potas Kostik
  • KOH
  • 1310-58-3
  • Potasyum Iye
  • Potasyum Hidrat
  • Kostik Potas
  • Potassa
  • Hidroksit de Potasyum
  • Potas Kostik Gevreği
  • Çözelti Formu
  • Potasyum Oksidanid
  • Potasyum Hidroksil
  • Pelet Form

Nasıl Üretilir?

Üretimi Potasyum Klorür’ün elektrolizi ile endüstriyel olarak üretilen bir kimyasaldır. Potasyum Hidroksit üretim sürecinde yüksek miktarda su bulunan çözeltinin buharlaştırılmasıyla %90- 95 konsantrasyonundaki Potas Kostik elde edilir. %5-10 oranındaki su ise Monohidrat olarak bağlanmaktadır.

Elektroliz Evresi Aşağıdaki gibidir.

KCl + H2O 》KOH + HCl

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nasıldır?

Fiziksel görünüm olarak kokusuz, beyaz ve hafif sarı topaklar şeklindedir.

Kaynama noktası 1324 °C dir.

Erime noktası 380 °C dir.

Yoğunluğu 2.04 gr/cm3 tür.

Çözünürlüğü 25 ° C de 110 gr/100 mL olarak tespit edilmiştir.

Etanol ve Metanol çözünmektedir. Gliserin içerisinde çözünmektedir. Eter içerisinde az çözünmektedir.

Potasyum Hidroksit’in yanıcı özelliği bulunmamaktadır.

Aşındırıcı özellikteki kimyasaldır.

Güçlü alkali özelliğe sahiptir.

Potasyum Hidroksit (Potas Kostik) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Kimya sanayisinde birçok potasyum bileşiklerinin imalatında kullanılan genel kimyasaldır.
  • Potasyum Hidroksit gıda sektöründe pH kontrol kimyasalı, dengeleyici ve aynı zamanda gıda koyulaştırma maddesi olarak görev yapar.
  • Sıvı formdaki drenaj temizleyicilerinin imalatında Potas Kostik kullanılmaktadır. Burada %25 ile %36 konsantrasyona sahiptir.
  • Endüstriyel ekipman temizliği yapılırken bu alanda alkalin kaynağı olarak kullanılır.
  • Tıbbi alanda, saç, cilt ,tırnak ve hatta vajinal salgılarda mantar ve buna benzer mantar elementlerinin mikroskobik düzeyde görüntülemek amacıyla çeşitli klinik örneklerin ıslak montajlarının hazırlanmasında kullanılmaktadır.
  • Potas Kostik tıbbi alanda siğillerin tedavisinde etkili olduğu tespit edilmiş ve bu alanda bir formülasyon ile kullanılmaktadır.
  • Potasyum Hidroksit ağırlıkça %35 konsantrasyona kadar düşürülerek Pil üretiminde kullanılmaktadır.
  • Saç spreylerinin imalatında kullanılmaktadır. Saç spreyi imalatında nötürleştirici madde olarak %0.1 ile %5.0 aralığında Potasyum Hidroksit (Potas Kostik) ihtiva etmektedir.
  • Kozmetik ve cilt bakım endüstrisinde parfümler, banyo ürünleri, saç boyaları, ojeler ve traş ürünlerinde pH ayarlayıcı ve tamponlama maddesi olarak Potas Kostik kullanılmaktadır.
  • Suyu absorbe etme özelliği en çekici özellikleridir.
  • Jel üretiminde pH düzenleyici (Nötralize edici ajan) olarak kullanılır. Buradaki jel, ultrason jeli veya dezenfektan jeli olabilir.
  • Kozmetik Sektöründe ağırlıkça max. %1.5 konsantrasyonda kullanılarak kallotize yumuşatıcı özelliğinden faydalanılır.
  • Hindistan cevizi lifi takviye edilerek üretilen polipropilen kompozitlerin fleksural gelişimi sağlamak için kullanılmaktadır.
  • Yumuşaklığı ve yüksek çözünürlüğü nedeniyle yumuşak sabun imalatında kullanılmaktadır.
  • Genital siğillerin tedavisinde Potas Kostik kullanılır.
  • Korozyon önleyici ve kireç önleyicilerin imalatında kullanılmaktadır.
  • İyon değiştirici maddelerin imalatında önemli bir bileşendir.
  • Kaplama ve yüzey işleme ajanları olarak kullanılır.
  • Proses regülatörlerinin imalatında kullanılabilir.
  • Asidik olan toprakların pH düzeyini dengelemek için tarım sektöründe potasyum hidroksit kullanılır. Sıvı hümik asit elde etmek için Leonardit ile reaksiyona sokulur. Hümik Asit’in tarımda kullanılmasının en önemli sebebi, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini çözerek bitki tarafından kolayca emilmesi için zemin hazırlanmasıdır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Potasyum Hidroksit (Potas Kostik) fiyat olarak bu kimyasalın üretiminde kullanılan maddelerin fiyatına doğrudan bağlıdır. Potasyum Klorür fiyatları arttıkça fiyatlar artacaktır.

Bu kimyasalın fiyatlarını etkileyen en büyük faktörlerden bir tanesi, üretim sürecindeki elektrik tüketimidir. Elektrik fiyatları arttıkça fiyatlar artacaktır.

Potasyum Hidroksit fiyat olarak sanayinin gelişmesi ile birlikte sürekli bir artış göstermiştir. Potasyum Hidroksit kullanım alanı genişledikçe  fiyatları artacaktır.

Potasyum Hidroksit (Potas Kostik) Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.