Paylaş •  

 

Çinko Sitrat

 ÇİNKO SİTRAT AMBALAJ

Çinko Sitrat Nedir?

Molekül Formülü (Çinko Sitrat): C12H10O14Zn3

Molekül Ağırlığı: 574.37 g/mol

Kimyasal Adı: Çinko Sitrat

CAS Numarası: 546-46-3

Sitrik Asitin çinko tuzudur. Bağışıklık sistemi için gerekli olan temel nitelikte eser elementtir. Birçok biyolojik olayda etkin olan çinko esansiyel özellikteki bir mineraldir. Bu sebeple vucut tarafından doğal olarak üretilmemektedir. Bu nedenle diyet takviyeleri olarak dışarıdan alınmaktadır.

Yüksek terleme yaşayan insanlar çinko kaybına maruz kalmaktadır. İnsan vücudunda çinko’nun en çok bulunduğu yer deridir. Çinko elementi bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan elementtir.

En yüksek çinko içeriğine sahip bileşiktir. Bu oran uygun üretim şartlarında elde edilmiş bileşik olması durumun içindeki çinko içeriği %31 düzeyine çıkabilir.

Dihidrat ve Trihidrat formları mevcuttur. Yani 2 sulu ve 3 sulu olarak bileşik halinde bulunabilir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Sitrik Asit Çinko Tuzu
  • Trizinc;2-hidroksipropan-1,2,3-trikarboksilat
  • Trizinc dihidrat
  • 546-46-3

Nasıl Üretilir?

Çinko sitrat üretimi sitrik asitin bir çinko kaynağı ile yüksek saflıkta nötralizasyon yöntemi ile elde edilir. Üretim sürecinde çökelme reaksiyonu ve en sonunda dehidrasyon reaksiyonu gerçekleşir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak toz formdadır.

Erime ve kaynama noktası konusunda yeterli bilgi mevcut değildir.

Çözünürlük olarak su içerisinde yeterli çözünürlüğü yoktur. Seyreltik mineral asitlerde ve alkali hidroksitlerde çözünmektedir. Seyreltik mineral asitler arasında Sülfürik Asit gibi olabilir. Kalsiyum Hidroksit ve Magnezyum Hidroksit çözeltisi içerisinde çözünmektedir.

Çinko Sitrat Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirme, bağışıklık sistemini destekleme kabiliyetine sahiptir. Kimyasal yapısı gereği içerisinde bulunan çinko elementi eser mineraldir. Yapısında bulunan çinko minerali sayesinde hastalıklarla mücadele etme kabiliyetine sahiptir. Bu sebeple ilaç ve ilaç olmayan tablet ve kapsüllerin imalatında kullanılmaktadır.
  • Sağlık sektöründe kullanılan gargaraların üretiminde kullanılmaktadır. Çinko Glukonat ve Çinko Oksit ham maddeleri daha yüksek çözünürlüğe sahiptir.
  • Boğaz ağrısı olan hastaların tedavisi için Doktorlar tarafından önerilen ağız pastillerinin üretiminde kullanılmaktadır.
  • Kemiklerin korunması, doğurganlık ve üreme de dahil bir çok metabolik olayların gelişimine katkı sunmaktadır. Bunu için suplementlerin imalatında kullanılır. Çinko takviyesi olarak kullanılan katkı maddelerinin içerisinde yüksek emilim özelliği ile ortaya çıkmaktadır.
  • Ağız bakım ürünlerinin imalatında plak önleyici olarak kullanılmaktadır.
  • Antienflamatuvar özelliğinden dolayı soğuk hava şartlarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için üretilen ilaçların içerisinde hammadde olarak çinko sitrat kullanılır.
  • Bazı kozmetik ürünlerinde antibakteriyel ajan olarak kullanılmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Çinko Sitrat fiyatları ilk olarak üretiminde kullanılan kimyasal bileşiklerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Sitrik Asit fiyat olarak arttığında bu kimyasal bileşiğin fiyatları artmaktadır.

Çinko Sitrat fiyat olarak kullanım alanları ile dogru orantılıdır. Kullanım alanları arttıkça fiyatlar yukarı yönlü gitmektedir. Özellikle ilaç sektöründe kullanımının yaygınlaşması ile Zinc Citrate fiyatları yükselmiştir.

Kimyasal maddelerin maliyetlerini etkileyen en büyük faktör lojistik maliyetleridir. Kullanım alanına olan mesafe arttıkça bu kimyasal bileşiğin fiyatları artmaktadır.

Çinko Sitrat Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.