KÜKÜRT AMBALAJ
Ürün Belgeleri |
|
KÜKÜRT ANALİZ SERTİFİKASI |
Kükürt Nedir?
Molekül Formülü (Kükürt): S8
Molekül Ağırlığı: 256.52 g/mol
Kimyasal Adı: Kükürt
CAS Numarası: 7704-34-9
Metalik özellikte olmayan Kimyasal elementtir. Birçok element ile reaksiyona girebilme kabiliyetine sahiptir. Dünyanın ve evrenin her yerine farklı bileşik formlarında bulunabilir.
Kimya alanında Sülfür olarak da adlandırılır. En çok kullanılan elementler sıralamasına 10. Sırada yer aldığı belirtilmektedir.
Saf Kükürt’ün kokusu yoktur. Fakat farklı elementlerle yaptığı bileşikler sonucunda farklı kokulara neden olmaktadır. Örneğin kokarca hayvanının kendini savunmak için merkaptan isimli bileği salgılayarak koruma sağlamaktadır.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Sülfür
- 7704-34-9
- Granül
- Toz
- Katı
Nasıl Üretilir?
Dünyada Kükürt üretiminin çoğunluğu petrol üretiminden elde edilmektedir. Bunun yanında kükürt içeren cevherler içerisinden diğer minerallerin uzaklaştırılması sonucuyla da saflaştırılabilir.
Petrokimya alanında, Doğalgazın içerisinde Hidrojen Sülfit bulunmaktadır. Bu madde hep doğal sistemi için korozif etkiye sahiptir. Hem de değerlendirilmesi gereken bir maddedir.
Hidrojen Sülfit Mono Etanol Amin kimyasalı gibi alkali yapıdaki bir solvent içerisinden emilme yöntemi ile hidrokarbon maddelerinden ayrılır. Solvent içerisinde konsantre edilir. Sonrasında gaz çözeltiden çıkarılır. Ve bir katalizör yardımı ile yüksek sıcaklık altında hava ile oksitlenir.
Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Metal olmayan katı formda bir maddedir. Fiziksel görünüm olarak limon sarısı rengindedir.
Yoğunluğu farklı olabilir. Örneğin monoklinik kristallerin yoğunluğu 1.96 g/cm³ tür. Bu formun erime noktası 119.3 °C dir. Buna beta kükürt denilir.
Bir de alfa kükürt bulunur bunun yoğunluğu 2.06 g/cm³ tür. Bunun erime noktası 95.5 °C dir.
Kükürt eridiğinde vizkozitesi artmaktadır. Sıcak ve soğuk sülfür bir birbirine dönüşebilir. Örneğin sıcak kükürt soğuduğunda Alfa kükürte dönüşmektedir.
Isıtılması durumunda renk olarak kırmızımsı siyaha dönüş yapmaktadır.
Kükürt Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Tarım sektöründe toprağın pH’ının artırılması ve bitkilerin ihtiyacı olan Sülfür’ün karşılanması için kullanılan Granül veya Toz formudur. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu makro besinler arasında yer alır.
- Dermatoloji alanında hafif antiseptik özelliklerinden dolayı sivilce kremlerinde ve losyonlarda kullanılır.
- Yün ağartma işlemlerinde oksitleyici madde olarak kullanılır.
- Sülfürik Asit üretiminde kullanılır. Elementel küfürdün yaklaşık %90’ı sülfürik asit üretmek için kullanılır.
- Birçok önemli bileşiklerin imalatında kullanılır. Bunlar; Dioksit, Sülfatlar, Bisülfatlar ve Sülfitler gibi kimyasallardır. Bunun yanında merkaptanlar, tiyofenler, tiyofenoller, sülfat esterleri gibi bileşikler bunlar arasındadır.
- Doğal kauçukların vulkanizasyonunda kullanılır.
- Haşerelerin inhibe edilmesi için üretilen böcek ilaçlarının imalatında kullanılır.
- Kara barut üretiminde kullanılır.
- Kurutulmuş meyvelerin ağartılmasında kullanılır.
- Kauçuk türü malzemelerin bir birine yapıştırılması zordur. Bu maddeleri bir birine yapıştırmak için gerekli olan su bazlı yapıştırıcıların imalatında reaksiyonun gerçekleşmesi için hızlandırıcı madde olarak kullanılır.
- Yüz için tüy dökücü kremlerin imalatında kullanılır.
Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Kükürt fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler arasında doğalgaz ve petrol fiyatları yer almaktadır. Aynı zamanda enerji maliyetleri de etkilidir. Bu emtiaların fiyatları artıkça sülfür fiyatları da artmaktadır.
Nakliye maliyetleri bu maddenin şatış fiyatı üzerinde belirleyicidir. Nakliye maliyetleri arttıkça fiyatlar artmaktadır.
Bu madde Türkiyede işlenen petrol ve doğalgaz sayesinde yerli olarak üretilmektedir.
Kükürt Satışı
Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.