Paylaş •  

 

Baryum Karbonat

BARYUM KARBONAT FORMÜLÜ
Ürün Belgeleri
BARYUM KARBONAT ANALİZ SERTİFİKASI

Baryum Karbonat Nedir?

Molekül Formülü (Baryum Karbonat): BaCO3

Molekül Ağırlığı: 197.34 g/mol

Kimyasal Adı: Karbonik Asit Baryum Tuzu

CAS Numarası: 513-78-9

Baryum elementinin Karbonat ile yapmış olduğu bileşiktir. İlginç bir şekilde birçok asitte çözünürken Sülfürik Asit içerisinde çözünmemektedir. Elektronik ve cam sektörünün en çok ihtiyaç duyulan bileşikleri arasındadır.

Patlamayı hızlandırma özelliği bulunmaktadır.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Karbonik Asit Baryum Tuzu
  • 513-78-9
  • Pestisit Kimyasalı
  • Beyaz Pigment

Nasıl Üretilir?

Baryum Karbonat üretimi 2 farklı yöntem ile üretilebilir. Bunlardan bir tanesi Baryum Sülfür’ün Soda Külü (Sodyum Karbonat) ile reaksiyona sokulması ile Sodyum Disülfid elde edilir. Bu karışım süzülür. Ve elde edilen bileşik yıkanmaktadır.

Yıkama işleminden sonra kurutma ve sonrasında öğütme işlemi yapılır. Ve paketlenir.

Bu kimyasal bileşiğin üretiminde kullanılan 2. Yöntem Baryum Sülfür üzerinde karbondioksit gazı geçirilmesine dayanmaktadır. Buradaki Baryum Sülfür çözelti halindedir. En verimli yöntemde bileşenlerin miktarı, Baryum Sülfür, Karbondioksitten bir miktar az olmaktadır.

Buradaki üretim reaksiyonu aşağıdaki gibidir.

BaS + CO2 + H2O 》BaCO3 + H2S

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak beyaz toz formundadır.

Erime noktası 811 °C dir.

Kaynama noktası 1450 °C dir.

Yoğunluğu 4.43 g/cm³ tür. Görüldüğü gibi yüksek düzeyde ağırlığa sahiptir. Bunun nedeni yoğunluğunun yüksek olmasından kaynaklanır.

Kokusu bulunmamaktadır. Çözünürlük olarak su içerisinde çözünmemektedir. Sülfürik Asit hariç birçok asit içerisinde çözünür. Amonyum Klorür çözeltisinde çözünmektedir.

Toksik bir kimyasal maddedir.

Belirli sıcaklık aralığında kararlıdır.

Baryum Karbonat Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Seramik kaplama ve optik cam üretiminde yardımcı malzeme olarak kullanılmaktadır.
  • Bazı baryum tuzlarının imalatında başlangıç malzemesidir.
  • Kaynak çubuklarının beslenmesinde ana bileşenlerden bir tanesidir.
  • Manyetik maddeler ve kapasitörlerin imalatında kullanılmaktadır.
  • Haşere öldürücü ilaçların içerisinde aktif madde olarak kullanılır.
  • Oksidasyon katalizörü olarak kullanılır.
  • Yüksek voltajlı AC kapasitörlerinin imalatında, ultrasonik dönüştürücü cihazlarda kullanılmaktadır.
  • Petrol sektöründe sondaj çamuru olarak barış süspansiyonu kullanılmaktadır. Alçı bu uygulamalar için tek başına yeterli değildir. Bunun için bu Baryum tuzu eklenir. Bu sayede sondaj çamuru pıhtılaşmaz ve dağılımı düzgün olmaktadır.
  • Elektronik seramiğinde elektronik kondansatörü olarak üretilmektedir. Elektronik endüstrisi çok hızlı gelişmektedir. Bu sebeple elektronik seramiğinin talebi çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu alanda kullanılan baryum bileşiği, baritten elde edilmektedir.  Buradaki tanecik boyutu ve şekli çok önemlidir. Buradaki uygunsuzluklar kullanım alanında dezavantajlara sebep olmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Baryum karbonat fiyat olarak üretiminde kullanılan bileşiklerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Karbondioksit ve Sülfür fiyatları arttıkça bu kimyasal bileşiğin fiyatı artacaktır.

Baryum Karbonat fiyatları, bu kimyasal maddenin distribütörü olan firmaların stoklarına bağlı olarak değişmektedir. Stoklar azaldıkça fiyatlar yükselecektir.

Bu kimyasal bileşiğin üretiminin yapıldığı bölgeden uzaklaştıkça nakliye maliyetlerinden dolayı fiyatlar yükselmektedir.

Baryum Karbonat Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.