MONO ETİLEN AMBALAJ
Ürün Belgeleri | |
MONO ETANOL AMİN ANALİZ SERTİFİKASI |
Mono Etanol Amin Nedir?
Molekül Formülü (Mono Etanol Amin (MEA)): C2H7NO veya H2NCH2CH2OH
Molekül Ağırlığı: 61.084 gr/mol
Kimyasal Adı: Etanolamin
CAS Numarası: 141-43-5
Mono Etanol Amin (MEA) amonyak kokusuna sahip viskoz bir sıvıdır. Hem alkol hem de amin grupları içeren amino alkol kimyasal bileşikleridir.
Mono Etanol Amin biyolojik dokularda yaygın olarak dağılmaktadır ve lesitinin bir bileşenidir. Organik yapıda bir kimyasal bileşiktir.
Mono Etanol Amin, etanolamin olarak da adlandırılmaktadır.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Etanolamin
- 2-hidroksietilamin
- Glisinol
- Beta-Hidroksietilamin
- 2-Aminoetilalkol
- 2-Etanolamin
- Mono Etanol Amin
- Monoetanolamin
- 2-Aminoetanol
- 1-Amino-2-Hidroksietan
- 141-43-5
- Aminoetanol
- 2-Aminoetan-1-ol
- Etanol-2-Amino
- MEA
Mono Etanol Amin Nasıl Üretilir?
Etilen oksit ve Amonyak’ın reaksiyonu ile üretilmektedir. Mono, di ve tri alkanolaminler reaktörde üretilmektedir. Bundan sonraki süreçte ayrışmak üzere akış aşağı damıtma sütunlarına gönderilmektedir. Üretim sürecindeki reaksiyon Ekzotermiktir. Yani üretim safhasında dışarıya ısı vermektedir.
MEA Üretim prosesinde Oksit karbon sayısının artması ile reaksiyon oranları düşmektedir. Örneğin Etilen oksitten üretilen etanolamin miktarı propilen oksitten üretilen mono etanol amin miktarına nazaran daha fazladır. Propilen Oksitten üretilen ise Butilen oksitten üretilen mono etanol amin miktarından daha fazladır.
Üretiminde susuz amonyak veya sulu amonyak kullanılabilir. Ancak üretimini desteklemek için susuz amonyak kullanılmaktadır. Susuz amonyak kullanılması durumunda reaktörün daha yüksek sıcaklık ve basınçta üretim gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Bunun yanında Etilen Oksit’in Amonolizi büyük ölçüde hazırlanır. Aynı zamanda nitrometan ve formaldehitten de elde edilmektedir.
Mono Etanol Amin (MEA) Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Mono Etanol Amin (MEA) hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Viskoz, higroskopik bir amino alkol türevidir.
Görünüm olarak berrak ve renksiz bir sıvıdır. Orta derecede toksik özellikler barındırmaktadır. Yanma sırasında toksik azot oksitleri üretmektedir.
51 °F altında katı formdadır.
Kaynama noktası 171 °C dir.
Alevlenme sıcaklığı 186 °C’dir.
Etanol Amin çözünürlük olarak 25 °C de 1000 mg/L çözünürlüğe sahiptir. Metanol, Aseton ve Gliserin ile karışabilme özelliğine sahiptir.
Bazı kimyasallar içerisindeki çözünürlüğü aşağıdaki gibidir.
- C de ki çözünürlük;
- Benzen içinde %1.4
- Eter içinde %2.1
- Karbon Tetra Klorür %0.2
- N-heptan içinde %0.1 den az çözünmektedir.
Yoğunluğu 1.02 gr/cm3 tür.
Mono Etanol Amin (MEA) Kullanımının Karbon Çeliği Üzerindeki Etkisi Nasıldır?
Karbon çelik malzemelerde zamanla korozyon oluşur. Korozyonu önlemek için çeliği bazı kimyasal maddelere tabi tutarız. Karbon çelik üzerinde meydana gelebilecek korozyonu önlemek için MEA bazı kimyasallar ile modifiye edilerek kullanılır.
Yapılan araştırmalar sonucunda mono etanol amin kullanılarak Karbon çelik üzerinde korozyonun önlendiği tespit edilmiştir.
Mono Etanol Amin (MEA) Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Dünyada en çok ve en yoğun kullanım alanı, doğalgaz sondajı yapılan alanlarda CO2 ve H2S i doğalgaz içerisinden uzaklaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Yani burada gaz temizleme işlemi ve Amin temizleme işlemi yapmaktadır. Bir emici özelliği göstermektedir. CO2 ve H2S tutucu özelliği bulunmaktadır.
- Kullanım alanları arasında ahşap korucu maddelerin imalatından ziyade deterjanlar ve temizleme ajanları için tensitlerin üretiminde ara kimyasal olarak kullanılmaktadır.
- Boya ve kağıt hamuru endüstrisinde organik bir çözücü olarak görev yapmaktadır. Lignin hamurunun pişirilmesi sırasında odun hamurlarına eklenir. Ve odun içerisindeki miktar tayininine yardımcı olur.
- Kozmetik sektöründe saç açıcı kremlerin bileşiminde pH tampolama maddesi olarak kullanılır.
- Ciltlerin hiperpigmentasyonu ve yaşlanmasını önlemek için hızlı etki gösteren bazı kozmetik formülasyonlarında karboksilik asitleri nötralize etmek için bazı nemlendirici maddelerle birlikte kullanılır. B Vitamini flavonoid ile birlikte etken maddedir.
- Lifli maddelerin boyanması ve boyanmasını hızlandırmak için, bu tür malzemelerde renklenmeyi derinleştirmek amacıyla Mono Etanol Amin kullanılır.
- Bu amin bileşiğinin oksidatif bozunmasını engellemek için tuzlu Amin çözücüsü olarak stabil tuzlardan Potasyum İyodür kullanılır.
Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?
- Yüzey aktif madde olarak kullanımı ve florimetrik reaktif olarak özelliği vardır.
- Metal yüzeyler üzerindeki tortuların temizliği ve yüzeyin arındırılması için güçlü bir asit olan Hidroklorik Asit ile bu zayıf baz olan MEA kullanılır.
- Alkalin bakım maddesi olarak sabunlar, deterjanlar, boyalar ve tekstil ajanları olarak kullanılmaktadır.
- Mono Etanol Amin (MEA) bazı durumlarda pH ayarlayıcısı olarak işlem görür. Etanolamin tuzlarından bazıları saç sabitleyicileri ve korucular olarak işlem görür.
- Bu hammadde antihistamik özelliğe sahip 1. Nesil mono etanol amindir.
- Bazı boya sıyırıcıların imalatında kullanılmaktadır. Bu uygulamada N-Metil-2-Prolidon boya sıyırıcı maddedir. Bunlara ek olarak sıyırmayı hızlandırıcı maddeler formik asit veya mono etanol amin olarak bilinmektedir.
- Tarım kimyasalları kullanıldığında bitki yapraklarında veya yüzeyinde dağılmadan kalmaktadır. Tarım kimyasallarında dağıtıcı ajan olarak kullanılır.
- Kimya endüstrisinde iyon değiştirme kimyasallarının imalatında kullanılır.
- Kapalı devre sistemlerinde kullanılan sıvı kimyasalların imalatında ana bileşendir.
- Baskı mürekkepleri imalatında pH değerini kontrol etmek için ambalaj ve baskı mürekkeplerinin formüllerinde Mono Etanol Amin kullanılmaktadır.
- Tekstil imalatında kullanılan, tekstil katkı maddelerinde kullanılarak ıslatıcı özelliği sağlamaktadır.
- Ahşap işleme sanayisinde ahşabın korunması için kullanılmaktadır.
- Gaz arıtma ve karbon yakalamak için MEA içerisinde nüfus ettirilen gaz, içerisinde bulunan Kükürt Dioksit ve Azot MEA tarafından absorbe edilir. Bu gibi kirleticilerden arıdırılan gaz daha güvenle ortam salınır.
- Korozyona karşı dirençli metalik pigmentlerin üretiminde kullanılan organik bazlar arasında yer almaktadır. Bu uygulamada Mono Metil Amin, Di Metil Amin, Trimetil Amin de kullanılabilir. Bu uygulamanın en önemli bileşiği silikon dioksit‘tir.
- Petrol gazı içerisinde asidik gaz kirleticiler bulunmaktadır. Bu kirleticiler H2S (Hidrojen Sülfür), merkaptanlar ve sülfür bileşikleridir. Petrol gazı içerisindeki bu kirleticilerin uzaklaştırılması için kullanılan bir bileşiktir.
- Temizleme çözeltilerinin üretiminde alkalin kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu çözelti ile kirlenmeye sebep olan tabakaların sökülmesi sağlanmaktadır.
- Kirlilik içeren gaz öncelikle absorbsiyon kulesine veya kontaktör içerisinde gönderilir. Asidik kirlilikler ters yönden Amin çözeltisinin gönderilmesi ile absorblanır.
- Fabrika bacalarından çıkan CO2 gazlarının absorbe edilmesi için etanol amin çözeltileri kullanılır. Optimum verim alınabilmesi için %40-%50 aralığında etanol amin çözeltisi kullanılır. En iyi Karbondioksit absorbsiyonu yapılabilmesi için ağırlıkça bu değerlerde olmalıdır.
Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Üretimde kullanılan kimyasalların fiyatları ile doğrudan orantılıdır. Etilen Oksit ve Amonyak fiyat olarak arttıkça Mono Etanol Amin (MEA) fiyat olarak artacaktır.
Mono Etanol Amin (MEA) fiyat olarak doğalgaz üretimine bağlıdır. Çünkü doğalgaz üretiminde kullanımı artmıştır. Bu da fiyatlarını yukarı çekmiştir.
Mono Etanol Amin(MEA) kullanım alanı arttıkça fiyatlar artacaktır. Çünkü üretilen kimyasal madde, kullanılan Mono Etanol Amin talebini karşılamayacaktır.
Mono Etanol Amin (MEA) Satışı
Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.