Paylaş •  

 

Mentol

MENTOL FORMÜLÜ
 Kristal Mentol Ambalaj
Ürün Belgeleri
MENTOL ANALİZ SERTİFİKASI

Mentol Nedir?

Molekül Formülü (Mentol): C10H20O

Molekül Ağırlığı: 156.26 g/mol

Kimyasal Adı: 2-İzopropil-5-Metilsikloheksanol

CAS Numarası: 1490-04-6 veya 15356-70-4

Organik bir bileşiktir. Aynı zamanda lokal anestezik özelliklere sahip bir bileşiktir. Nane ya da nanenin yağından elde edilen bir maddedir. Siklik hidrokarbondur.

Metol kas gevşetici madde olarak bilinir. Uygulandığı cildin ilk olarak soğumasını ve sonrasında ısınmasını sağlayarak çalışmaktadır.

Cilt ve mukoza zarları üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir. Vanilya ve Turunçgillerden sonra en önemli tatlandırıcı maddedir.

L- ve D- formları olarak bir birinin ayna görüntüsü olarak 2 izomere sahiptir. Bunlara bir birilerinin enantiyomerleri denir.

Mentol’ün en önemli özelliği soğutma etkisidir. Bu özelliği son yıllarda keşfedilmiştir. Çalışma prensibi, TRPM8 reseptörü olarak adlandırılan duyu nöronlarının bazı bölgesine bağlanması sonucunda gözenek açar. Ve kalsiyum iyonları hücreye girerek beyne mesaj göndererek bu aksiyonu oluşturmaktadır.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • 2-İzopropil-5-Metilsikloheksanol
  • Mentil Alkol
  • 15356-70-4
  • Menthol
  • 4-İzopropil-1-Metilsikloheksan-3-ol
  • 3-p-Menthanol
  • 3-Hidroksi-p-mentan

Nasıl Üretilir?

Mentol üretiminde 4 farklı steroizomer oluşmaktadır. Rasemik formu timol’ün hidrojenasyonu ile sentezlenebilir.

Bazı üreticiler bu kimyasalın üretimini sitralden yola çıkarak üretmektedir. Bu sistemde asimetrik hidrojenasyon yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemdeki en önemli husus bir katalizör varlığında reaksiyon sonucunda yüksek verimle belirli bir enantiyomerin üretilmesini sağlamaktadır.

Bir tür nane bitkisinden ham menta yağı elde edilir. Bu menta yağı ağırlıkça yaklaşık %50-%95 aralığında 1-Mentol içeriğine sahiptir. Bu menta yağı bir kristalleştiricide kabul edilebilir saflıkta kristaller elde edilir.

Bu üretim yöntemi L-Mentolün öncelikle ham mentha yağından kademeli soğutma yaparak kristalleştirilmesi gerekir. Burada elde edilen L-Mentol yaklaşık %98 saflıktadır. Bu saflık, farmasötik müstahzarlar ve uluslararası ilaç standartlarının altında bir saflıktadır.

Bunu aşmanın yolu ise yeniden kristallendirme yönteminin gerçekleştirilmesidir. Kristallendirme sıcaklığı kademeli olarak -30 °C ile 30 °C aralığına kadar düşürülebilir. Yeniden kristallendirme işleminden sonra elde edilen L-Mentol saflığı en az %99,4 saflıktadır.

İnsan eli değmeden ve GMP standartlarına uygun şekilde L-Mentol üretimi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemin en önemli avantajı kapalı kap içerisinde L-Mentol’ün daha yüksek safsızlıklara kadar saflaştırılabilmesidir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Koku ve tat olarak naneye benzeyen beyaz renkli kristal bir katıdır.

Kaynama Noktası 212 °C dir.

Erime Noktası 39 °C dir.

Çözünürlük olarak 25 °C de 420 mg/L dir.

Alkol, kloroform, eter, hekzan ve buzlu asetik asit içerisinde çözünmektedir.

18 °C deki yoğunluğu 0.9131 gr/cm³ tür.

Mentol Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Naneli sakız üretiminde nane aroması vermesi için aroma maddesi olarak kullanılmaktadır.
  • Tıbbi alanda Öksürük şuruplarının ve nazal inhaler imalatında kullanılmaktadır.
  • Naneli şekerlerin üretiminde nane tadı vermek için kullanılır.
  • Diş ve ağız bakım ürünlerinin imalatında aroma bileşeni olarak kristal mentol kullanılır.
  • Eklem ağrılarının giderilmesi için non-steroid antienflamatuvar kremlerin imalatında yardımcı madde olarak kullanılır.
  • Kas ağrılarının giderilmesi için kullanılan topikal preparatların imalatında bir bileşen olarak bulunur. Bu uygulamada metil salisilat ile modifiye edilerek uygulama yapılabilir. Mentol (Menthol) jel formuna dönüştürmek için Carbomer 940 veya Carbomer 980 formu kullanılır.
  • Ağız tahrişine maruz kalan hastaların tedavi edilmesi için kullanılan ilaçların üretiminde kullanılmaktadır.
  • Ferah bir his uyandırmak için üretilen mentol steroizomerlerinin imalatında başlangıç maddesi olarak kullanılır. Bu alanda metiksi grubuna sahip bileşenler üretilir. Belirgin ferahlık hissi uyandırma kabiliyetine sahiptirler.
  • Farmakloji sektörün genel olarak inaktif madde olarak işlem görmektedir.
  • Diş macunu üretiminde nane ferahlığı vermek için kullanılmaktadır.
  • Naneli şekerlemelerin aroma maddesi olarak işlem görmektedir.
  • Sporcuların ani burkulma gibi yaralanmalarda kullanılan tıbbi müdahale ürünlerinin imalatında menthol kullanılır.
  • Kas gevşetici kompleks jel üretiminde Carbomer, methyl salicylate, trietanolamin, hyaluronic acid ve birçok ekstrakt ile birlikte kullanılarak cilde ferahlık verir. Bu tür ürünlerde koruyucu olarak phenoxyethanol ve Ethylhexylglycerin kullanılır.
  • Bazı güneş koruyucu kremlerin imalatında kullanılmaktadır. Bu uygulamada E Vitamini (Alfa Tokoferol) de kullanılmaktadır.
  • Sıvı soğutucu tamponların, katı soğutucu tampon ve jel soğutucu bilesiminde kullanılmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Mentol fiyat olarak, üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Sitrak fiyatları arttıkça bu aroma maddesinin fiyatları artacaktır.

Mentol distribütörü olan firmalar piyasa fiyatlarını genel olarak kontrol altında tutmaktadır. Fiyatlara etki eden en önemli faktör, bu maddelerin kullanım alanının artması olarak belirtilebilir.

Mentol Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.