Paylaş •  

 

Toz Soya Lesitini (Lecithin)

Toz Soya Lesitini (Lecithin) Nedir?

Molekül Formülü (Toz Soya Lesitini (Lecithin)) : C42H80NO8P

Molekül Ağırlığı: 758.1 g/mol

Kimyasal adı: Lecithin

CAS Numarası: 8002-43-5

Genel olarak fosfatidil kolin, fosfatidil etanolamin ve fosfatidil inositolden oluşan bir karışımdır. Aynı zamanda içerisinde yağ asitleri, karbonhidratlar ve trigliseritler gibi kimyasalların da bulunması ile çok karmaşık bir yapıya sahiptir.

Lesitin’in kıvamı serbest yağ asidi ve yağ asidi içeriğine bağlı olarak değişmektedir.

Lecithin doğal bir emülgatördür.

Diğer İsimleri Nasıldır?

  • Lesitin
  • Lesithin
  • Soya Fosfolipid
  • Fosfatidilkolin
  • 8002-43-5
  • Toz Lesitin
  • L-Alfa Lesitin
  • 1-Palmitoil-2-Lineloil-sn-glisero-3-fosfokolin
  • Lesitin Sığır

Nasıl Üretilir?

Lesitin üretimi soya fasulyesi, yer fıstığı, pamuk tohumu, ayçiçeği ve kolza tohumu ve mısır gibi bitkisel ürünlerden elde edilmektedir. En önemli lesitin türü soya fasülyesinden üretilmektedir. Ticari alanda en çok kullanılan lesitin soya fasulyesi lesitinidir.

Bitkisel Lesitinler, bitkisel yağ rafinasyon prosesinde yan ürün olarak üretilen bileşiklerdir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Lesitin fiziksel görünüm olarak kuru toz formundadır. Yada koyu kıvamda sıvı bir formdadır. Bu koyu kıvam asitlik değerine bağlıdır. Hava ile temas etmesi durumunda sarı renk kahverengine  dönüşmektedir. Üretim yapıldıktan sonra ilk aşamada beyazdır. Fakat zamanla sarı renge dönüşür.

Kokusuz veya hafif fındık benzeri bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda yağlı bir kokuya sahiptir.

Erime Noktası 236-237 °C dir.

Çözünürlük olarak su içerisinde çözünmemektedir. Kloroform, eter ve yağ asitleri içerisinde çözünmektedir. Aynı zamanda mineral yağ içerisinde de çözünürlüğe sahiptir.

Yoğunluğu 1.03 g/cm³ tür.

pH düzeyi 6.6 civarındadır.

Tuzlu su çözeltisinde kolloidal çözelti oluşturarak şişme kabiliyetine sahiptir.

Toz Soya Lesitini (Lecithin) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Bazı gıda ürünlerinin imalatında emülgatör ve yüzey aktif madde olarak kullanılır.
  • Deri ve Tekstil sektöründe işleme maddesi olarak kullanılır.
  • Kozmetik sektöründe yumuşatıcı ve nüfuz edici madde olarak kullanılır.
  • Baskı ve boya mürekkeplerinde dağıtıcı madde olarak kullanılır.
  • Reçine ve yağlarda harmanlayıcı madde olarak kullanılır.
  • Gıda sektöründe hidrojenlenmiş emülgatör olarak kullanılır.
  • Gıda endüstrisinde, yenilebilir madde olmasından dolayı yüzey aktif madde olarak kullanılır.
  • Çikolata üretiminde emülgatör olarak kullanılır.
  • Farmaötik ürünlerin imalatında terapötik ajan olarak kullanılır.
  • Lesitin’in sudaki şişme özelliğinden faydalanılarak Topikal krem imalatında kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Toz Soya Lesitini (Lecithin) fiyat olarak üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Soya fasulyesi fiyat olarak arttığında Lesithin fiyat olarak yükselecektir.

Toz Soya Lesitini (Lecithin) fiyatları bu Lestin distribütörü olan firmaların stoklarına bağlı olarak değişmektedir. Stoklar arttıkça fiyatlar da yükselecektir.

Toz Soya Lesitini satışı yapan firmaların fiyatları, bu kimyasalın kullanım alanlarına bağlı olarak değişmektedir. Kullanım alanı artması ile fiyatlar da yükselecektir.

Toz Soya Lesitini (Lecithin) Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.