Paylaş •

Gliseril Monostearat

Gliseril Monostearat Nedir?

Molekül Formülü (Gliseril Monostearat): C21H42O4

Molekül Ağırlığı: 358.60 g/mol

Kimyasal Adı: Gliserol Monostearat

CAS Numarası: 123-94-4

Gıda sektöründe emülgatör olarak kullanılan Gliseril Monostearat genel olarak kısa bir isimle GMS olarak adlandırılmaktadır. 2 farklı kimyasal bileşiğin oluşturduğu esterdir. Bu 2 kimyasal bileşik Stearik Asit ve Gliserin’dir.

Ticari olarak gliserin monostearat olarak belirtilmektedir. Yüzey aktif maddelerle temas etmesi durumunda ayrışmaktadır.

Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen bir ester türevidir. Uzun zincirli stearik asit ile monogliserid karışımıdır.

E Kodu= E471

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Gliserin Monostearat
  • 1-Monostarin
  • Monogliserid
  • Stearik asit 1-monogliserid
  • Gliseril 1-stearat
  • Monogliseril Stearat
  • Gliseril 1-oktadekanoat

Nasıl Üretilir?

Gliserin hammaddesi, hayvansal ve bitkisel kaynaklı üretilen trigliseridlerle reaksiyona sokulması ile elde edilmektedir. Bu reaksiyon sonucunda mono ve digliserid karışımı üretilmektedir.

Gliseril Monostearat üretiminde kullanılan hammaddeler saf olmadığından dolayı reaksiyon sonucunda oleat ve palmitat gibi farklı bir ester karışımı kimyasal maddeler üretilmektedir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak hafif yağlı bir kokuya sahiptir. Beyaz veya soluk sarı renge sahip katı formdadır.

Erime Noktası 74 °C dir.

Çözünürlük olarak su içerisinde çözünmemektedir. Sıcak etil alkol içerisinde ve sıcak yağlarda çözünmektedir. Aynı zamanda sıcak organik çözücüler içerisinde çözünme kabiliyetine sahiptir.

Su içerisinde dağılabilmesi için sabun veya yüzey aktif madde eklenmesi gerekmektedir.

GMS pH’ı 6.0-7.0 aralığındadır.

Yoğunluğu 21 °C de 0.95-0.96 g/cm3 aralığındadır.

Gliseril Monostearat Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Su içerisinde yağ ve yağ içerisinde su çözülmesini sağlayan çözücü özelliğine sahiptir. Ve bu tür uygulamalarda ürünlerin stabilizasyonu sağlamaktadır.
  • Soya fasulyesi yağından üretilen gliseril monostearat esteri gıda ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
  • GMS gıda sektörü ve bazı uygulamalarda yüzey aktif madde olarak görev yapmaktadır.
  • Şekerlemede yağlayıcı madde ve ayırıcı ajan olarak kullanır.
  • Hamur yumuşatıcı ajan olarak Gliserin Monostearat kullanılır.
  • Gıda ürünlerinde emülgatör olarak kullanılmaktadır.
  • Nişasta üretiminde nem içeriğini azaltmak için Gliserin Monostearat kullanılır.
  • İlaç üretiminde su ve yağ karışımlarını emülsifiye etmek için kullanılır. Bu alanda emülgatör görevi görmektedir.
  • Kozmetik kremlerinde, dermatoloji ürünlerinin imalatında kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Gliseril Monostearat fiyat olarak üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Stearik asit ve gliserin fiyatları arttıkça GMS fiyat olarak artacaktır.

Gliserin Monostearat fiyatları bu kimyasalın satışını yapan firmaların stoklarına doğrudan bağlıdır. Stoklar arttıkça fiyatlar kısa süreli düşüş yaşayacaktır.

Gliseril Monostearat fiyat olarak bu kimyasal maddenin kullanım alanlarına bağlıdır. GSM kullanım alanları genişledikçe fiyatlar artacaktır.

Gliseril Monostearat Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.