Paylaş •  

 

Karragenan (Carrageenan)

KARRAGENAN AMBALAJ

Ürün Belgeleri

KARRAGENAN ANALİZ SERTİFİKASI

Karragenan (Carrageenan) Nedir?

Molekül Formülü (Karragenan (Carrageenan)): C23H23FN4O7Zn

Molekül Ağırlığı: 551.8 g/mol

Kimyasal Adı: Karragenan

CAS Numarası: 9000-07-1

Bu bileşik Chondris Crispus adı verilen yenilebilme özelliğine sahip kırmızı deniz yosunlarından üretilen gum türevi bir bileşiktir. İrlanda yosunu olarak bilinmektedir. İlk olarak kullanımı 1810 lu yıllara dayanmaktadır. O zamanlarda solunum yolu rahatsızlıklarına çözüm ürettiği konusunda veriler olmasından dolayı kullanılmaktadır.

Bu madde yenilebilir deniz yosunundan elde edilen bir ekstrakt olarak dikkat çekmektedir. Çok uzun yıllardır Britanya adasında bu yörelerin geleneksel yemeklerinde kullanılmaktadır. Jelatin hayvansal ürünlerden elde edilirken Carrageenan bitkisel bir üründür. Bu nedenle veganlar için uygun bir ürün diyebiliriz.

Hidrokolloid sınıfında yer alan bir maddedir. D-Galaktoz’un sülfatlanmış lineer bir polisakkaritidir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • İrlanda Yosunu
  • 9000-07-1
  • Miv-150/Çinko Asetat İrlanda Yosunu
  • Karragenan
  • Carrageenan

Karragenan (Carrageenan) Nasıl Üretilir?

Karragenan (Carrageenan) üretimi Kırmızı deniz yosununl soğuk suda yıkanarak tortular giderilir. Daha sonda kurutulur. Sonrasında su ekstraksiyonu yöntemi kullanılır.

Alkol ile çöktürme yapıldıktan sonra taburlu kurutma yapılır. Çözücü maddeyi çıkarabilmek için daha fazla kurutma gerçekleştirilir.

Alkolle işlenen rafine İrlanda yosunu, Potasyum Klorür ile işlenen rafine Karragenan ve yarı rafine Carrageenan olabilir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak renksiz veya sarımtırak bir renge sahiptir. İnce toz formundadır.

Kokusu bulunmamaktadır.

Çözünürlük olarak su içerisinde çözünmektedir. İyi bir çözünürlük elde edebilmek için ısıtılması gereklidir. Etil Alkol içerisinde çözünmez.

Karragenan (Carrageenan) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Dondurma, süzme peynir ve jölelerde bitkisel kaynaklı olarak kullanılan kıvam artırıcı maddeler arasında yer alır. Aynı zamanda bebek mamalarının üretiminde de kullanılır.
  • Şekersiz tatlandırıcı tabletlerin imalatında tat değiştirici maddeler içerisinde yer alır ve bu amaç için kullanılır.
  • Soğuk dolgulu sütlü tatlıların imalatında tiksotropi özelliğinden faydalanılır.
  • Kakao ile çikolatalı süt yapımında kullanılır.
  • Dondurma imalatında Guar Gum, Keçiboynuzu Gum ve Sodyum Aljinat ile birlikte kombine halde kullanılır.
  • Çikolata ile yapılan içecek ve kremaların stabilizasyonunda kullanılır.
  • Farmasötik ve veterinerlik tabletlerinin kırılmasını, parçalanmasını ve tablet bütünlüğünün sağlanması için bazı polimerler ile birlikte kullanılır.
  • Et ürünlerinin yapısını korumak ve et ürünleri içerisinde bulunan suyun kaybını önlemek için kullanılır.
  • Evcil hayvan mamalarının imalatında Keçiboynuzu Gum ile birlikte kullanılır.
  • Hamburger imalatında yağ azaltmak için kullanılmaktadır.
  • Yenilebilir diş macunu imatı yapmak için kıvam verici ve bağlayıcı maddeler arasında yer alır.Yenilebilir diş macunu imatı yapmak için kıvam verici ve bağlayıcı maddeler arasında yer alır.
  • Konsantre salisilik asit jelinin üretimine kullanılır. Bu uygulamada aynı zamanda Agar Agar da kullanılabilir.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Karragenan (Carrageenan) fiyat olarak üretiminde kullanılan maddelerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Üretim sezonunda kırmızı deniz yosunu miktarı azalması ile fiyatlar yükselecektir.

Karragenan fiyat olarak bu maddenin üretimini yapan firma sayısına bağlı olarak değişmektedir. Carrageenan üretimi yapan firma sayısı arttıkça bu kimyasal maddenin fiyatları kısmı süreli dengelenecektir.

Karragenan (Carrageenan) satışı yapan firmaların fiyatları bu kimyasal maddenin distribütörü olanlara büyük oranda bağlıdır. Distribütör firmanın stokları azaldıkça piyasa fiyatları yükselecektir.

Karragenan (Carrageenan) Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.