Paylaş •

Mikrokristalin Selüloz

MİKROKRİSTALİN SELÜLOZ MOLEKÜL YAPISI
Ürün Belgeleri
MİKROKRİSTALİN SELÜLOZ ANALİZ SERTİFİKASI

Mikrokristalin Selüloz Nedir?

Molekül Formülü (Mikrokristalin Selüloz): C14H26O11
Molekül Ağırlığı: 370.35 g/mol

Kimyasal Adı: Mikrokristalin Selüloz

CAS Numarası: 9004-34-6

Selüloz olarak da bilinen bir maddedir. İlaç ve gıda takviyelerine uygulanan bağ ajanı özelliğindedir. Selüloz yeşil bitki hücre duvarlarında bulunan önemli bir etkendir. Dünyadaki en çok bulunan doğal polimerdir.

Polimer yapısı çok büyük olmadığı durumlarda (tekrarlanan ünite sayısı 200’den az olduğu durumlar) selüloz, mikrokristalin selüloz olur.

Su içerisinde dağılabilme özelliğine sahip organik hidrokolloiddir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Selüloz
  • Mikrokristal selüloz
  • Jel Selüloz
  • Hidroksimetil Selüloz
  • MCC
  • 9004-34-6
  • E 460

Nasıl Üretilir?

Bu maddenin üretimi a-selüloz’den sentezlenen kısmi olarak depolimerize olmuş saf selülozdur.

Yüksek derece saflaştırılmış odun hamurunun depolimerizasyonu ile elde edilmektedir. Odun hamurunun kristal yapıdaki orjinal kristal alanlarının koruyucu kolloid görevi görev ve aynı zamanda elde edilecek maddenin dispersiyonuna pozitif etki etmesinden dolayı sodyum karboksi metil selüloz ile birleştirilir.

Bundan sonraki süreçte püskürtme veya serme yöntemi ile kurutulur.

Mikrokristalin Selüloz bitki liflerinden odun hamuru olarak elde edilen a-selüloz seyreltik mineral asit ile hidrolize edilebilir.

Fiziksel Veya Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak ince beyaz neredeyse beyaz formda kristal toz özelliğindedir.

Kokusu bulunmamaktadır.

pH 5.0 ile 7.5 aralığındadır.

20 °C deki yoğunluğu 1.5 g/cm3 tür.

Erime Noktası 76-78 °C aralığındadır.

Kararlılık bakımından kararlı bir kimyasaldır. Yanıcı özelliğe sahiptir. Oksitleyici maddelerle uyuşmamaktadır.

Çözünürlük olarak su içerisinde çözünmemektedir. Aseton, susuz etanol, toluen, seyreltik asit ve sodyum hidroksit çözeltisinde pratik olarak çözünmemektedir.

Mikrokristalin Selüloz Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Köpükler ve emülsiyonlar için hacim artırıcı yani kıvam artırıcı madde olarak kullanılır.
  • Sütlü çikolata imalatında kıvam vermek ve partikülleri asılı tutmak için kullanılır. Bu sayede daha az süt kullanımı da sağlanır.
  • Aynı zamanda toparlanmayı önleyici madde, stabilizatör ve ekstrüzyon yardımcısı olarak kullanılabilir.
  • Glikoz birimlerinden oluşan bir karbonhidrat polimeridir. Gıda takviyesi üreten firmalarda fiber kaynağı ve hacim artırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Bazı gıda takviyesi maddelerinde besleyici olmayan dolgu maddesi, bağlayıcı özellik katmak ve önleyici madde olarak tabletleme ve kapsüllerde kullanılır.
  • Dondurulmuş tatlıların üretiminde ısı şoku dengeleyici ve vücut yapıcı özelliğinden faydalanılır.
  • En çok ilaç, gıda ve kozmetik müstahzarlarda kullanılmaktadır.
  • Peynir altı suyu protein tozlarında ve peynir altı suyu içeren içeceklerde kullanılmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Mikrokristalin Selüloz fiyat olarak üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Üretiminde kullanılan maddelerin fiyatları arttıkça bu maddenin fiyatları artacaktır. Karboksi Metil Selüloz (CMC) fiyatları arttıkça bu kimyasal fiyat olarak artacaktır.

Fiyatlar kullanım alanlarına doğrudan bağlıdır. Spor salonlarının artması ile kullanımı artmıştır. Bu durum geçmişten günümüze fiyatların yükselişine neden olmuştur.

Mikrokristalin Selüloz distribütörü olan firmalar stoklarını artırdığında fiyatlar kısa süreli düşecektir.

Mikrokristalin Selüloz Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.