Paylaş •

Askorbik Asit

ASKORBİK ASİT MOLEKÜL YAPISI

ASKORBİK ASİT AMBALAJ

Ürün Belgeleri
ASKORBİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir?

Molekül Formülü (Askorbik Asit) ; C6H8O6

Molekül Ağırlığı; 176.174 g/mol

Kimyasal Adı; Askorbik Asit (C Vitamini)

CAS Numarası; 50-81-7

Kimyasal yapı olarak 6 karbonlu bir bileşiktir. Narenciye ürünlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Diyetlerimizde gerekli olan bir besindir. Kemik ile bağ dokularını korumak için gereklidir. Biyolojik olarak bulunan aktif formu C Vitaminidir.Bir kaç metabolik yolda indirgeyici ajan ve Koenzim olarak hareket eder. Bu nedenle antioksidan özelliklerine sahiptir. Oksidan özelliğine sahip kimyasallarla şiddetli tepkime verir. Su içindeki çözeltisi orta şiddette bir asittir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Antiscorbik Vitamin
  • L- Askorbik Asit (C Vitamini)
  • L-threi-heks-enoik asit, gama lakton
  • 3-keto-L-gulofuranolactone
  • L-3-ketotreoheksuronik asot lakton
  • 3-okso-L-gulofuranolactone
  • C Vitamini
  • L-Ksiloasüribik asit

Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Kokusu hiç yok denecek kadar azdır. Fiziksel görünüm olarak açık sarı kristal rengindedir. Yapısal olaeak kristal formdadır. Keskin asitli bir tada sahiptir.

Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

C Vitamini 400 g/L olarak suda çözünür.

Erime noktası 374 °F- 378 °F dır.

Çözünürlük bakımından, eter, kloroform, benzen eteri, yağlar ve bazı çözücüler içinde çözünmez.

Yoğunluğu 1.65 g/cm3’ tür.

Yanıcı bir kimyasaldır.

Nasıl Üretilir?

Askorbik Asit üretim sürecinde çok farklı reaksiyonlar ile meydana gelmektedir. Bu kimyasalı üretmek için, Reichstein-Grüssner yöntemi sanayi de üretim için en çok kullanılan yöntemdir.Bu reaksiyonda üretim yapılırken, D-Sorbitol, bazı oksidanlarla ve bir kaç kimyasal aşama kullanılarak, anahtar ara madde olarak 2-Keto-L-Glukonik asit vasıtasıyla L-Askorbik Asit (C Vitamini)’e dönüştürülür.

İnsan Sağlığına Etkileri Nasıldır?

Askorbik Asit’e maruz kalan bir insan, cilt, göz ve solunum yollarını tahriş edebilir. Ağız yolu ile büyük miktarda alınması durumunda, gastrointestinal problem ve ishale neden olabilir. Yüksek düzeyde vücuda alınırsa, renal Kalsiyum Oksalat taşlarının oluşmasına neden olabilir. Yüksek dozlarda maruz kalan bir insanda ishal oluşabilir.

Enjeksiyon ile alınırsa, baş dönmesi ve bayılma gibi vakalara neden olabilir. Baş ağrılarına neden olabilir.

Yoğun bir şekilde bu kimyasalın etkisini yaşayan insanlarda tuvalete çıkma eğilimi artmaktadır. Aynı zamanda karın kramplarına neden olduğu tespit edilmiştir.

Böbrekte meydana gelen yan etkileri arasında, oksalat ve ürat böbrek taşları yapmasıdır.

Solunması durumunda temiz hava alınması ve dinlenilmesi gerekmektedir.

Cilde temas ettiği durumlarda kızarıklık oluşur bunun sonucunda bol su ile yıkamak gerekir.

Gözlere temas ettiğinde kızarıklık oluşur ve ağrıya sebebiyet verir. Bunun sonucunda gözlerin bol su ile yıkanması gerekmektedir.

Nasıl Depolanır?

Hava içermeyen kaplarda saklanmalıdır. C vitamini hafif ve sıkıca kapalı metalik olmayan kaplarda saklanmalıdır.

Işığa maruz kalması ilr koyulaşır. Ancak hafif renklenmesi terapötik etkisini azaltmaz.

Nemli atmosfer ortamlarında parçalanma daha hızlı olur.

Güçlü oksidanlar ve kuvvetli bazlardan ayrı depolanmalıdır. Aksi takdirde bozulma etkisi gösterir.

Ticari Meyve Sularındaki İçeriği ve Depolanma Sonrası Kayıp Oranı

Meyve sularında, vitamin desteği sağlaması amacıyla kullanılmaktadır.Bu kullanım alanındaki miktarı ve depolama sonrasındaki kayıp oranı belirlenmiştir.

Ticari meyve sularındaki dozaj miktarı 2,4 -43 mg/100 mlt meyve suyu olarak değişmektedir. Yaklaşık 4 ay süre oda sıcaklığında kapalı kaplarda depolanması sonrasında C Vitamini kayıpları %29-%41 arasında değişmektedir. Buzdolabında 31 gün boyunca açık kaplarda muhafaza edildiğinde miktarının %60-%67 aralığında kayıp yaşanmıştır.

Buna karşılık taze portakal suyu aynı ortam şartında %7-%13 oranında Askorbik Asit (C Vitamini) kayıp yaşamıştır. Bu ticari meyve suyunun içerisindeki C Vitamini miktarının aynı koşullarda taze portakal suyuna oranla daha fazla kayıp yaşadığı gerçeğini ortaya koymuştur.

Bir başka denemede buz dolabının dışarısında 10 gün boyunca depolanma yapıldığında açık ticari meyve suyu %12,5 oranında kayıp yaşadı. Aynı süre içerisinde soğutularak depolama yapıldığında miktarının %9 oranında kayba uğradığı tespit edildi. Buradan yola çıktığımızda sıcaklık arttıkça çözelti içerisindeki miktarı azalmaktadır.

Sığır Etlerinde Bozulma ve Renk Değişimine Karşı Etkileri Nelerdir?

Sığır etlerinde depolama süresi arttıkça etlerdeki L değerleri de artmaktadır. Aynı şekilde etten üretilen kıymanın L değerleri de depolama süresi arttıkça artmaktadır. Bu demek oluyor ki L değerleri arttıkça kızarıklık artmaktadır.
Etlerin renk düzeyin kontrol etmek için ışıklanmış etler üzerine belirli oranlarda askorbik asit ilave edilmesi renk düzeylerinde bozulmaları engellemiştir. Süre arttıkça limitlerin oksidasyonu artmaktadır. Bu da ışıklanmış etler üzerinde renk değişimine neden olmaktadır. Askorbik Asit’in antioksidan etkisi ile bu değişimler durdurulur.

Askorbik Asit Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Kullanım alanları genellik tıbbi alandır. Buradaki kullanım amaçları C Vitamini kaynağı olarak kullanmaktır.
  • Gıdalarda korucu olarak Antioksidan etkilere sahiptir. Yiyeceklerin renginin, dokusunun ve lezzetinin değişmesini engellemeye yardımcı olur. Kurutulmuş etlere C Vitamini ilave edersek kırmızı renklerini korumalarını sağlar.
  • Kürlenmiş etlerde bulunan, kanser riskini artırabilecek nitrosaminlerin oluşmasını sağlayan reaksiyonların oluşmasını önler.
  • Gıdalardan kaynaklanan hastalıkları ve gıda bozulmasını azaltacağından dolayı bakterilerin büyümesini engeller.
  • Doğal bir gıda koruyucusudur.
  • Yağlarda bulunan veya ortaya çıkabilecek oksidatif kokunun gecikmesini sağlamak amacıyla kullanılır.
  • Et işleme sistemlerinde nitrosamin oluşumunu inhibe etmek için kür ajanı olarak.
  • Ekmek pişirme işlemlerinde, buğday unu ve hamur kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılır.
  • İşlenmiş meyve ve sebzelerde emzimatik reaksiyonlardan dolayı meydana gelen kahverengileşmeye karşı korumak için kullanılır.
  • Alkol sektöründe, şarap ve biranın berraklığının korunması amacıyla kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Fiyatlar genel olarak tüketimin artması ile artmaktadır. Bu kimyasalin fiyatlarını etkileyen en büyük faktör yeni bir kullanım alanının ortaya çıkması ve keşfedilmesidir. Buna paralel olarak fiyatı da artmaktadır. Çünkü; Üretilen Askorbik Asit (C Vitamini) gelen talebi karşılamayacağından dolayı Askorbik Asit (C Vitamini) fiyatı da artar.

Yeni bir Askorbik Asit (C Vitamini) üretim tesisinin kurulması ile Askorbik Asit (C Vitamini) fiyatı da bununla ters orantılı olarak düşmektedir. Ama kısa vadede Askorbik Asit (C Vitamini) fiyatı stabil düzeye ulaşmaktadır.

Askorbik Asit (C Vitamini) fiyatlarına etki eden bir diğer faktör de kullanılan kimyasal hammaddenin fiyatına göre de değişmektedir.

Askorbik Asit Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.