ASKORBİK ASİT AMBALAJ 25 Kg
Ürün Belgeleri |
|
ASKORBİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI |
Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir?
Molekül Formülü (Askorbik Asit (C Vitamini); C6H8O6
Molekül Ağırlığı; 176.174 g/mol
Kimyasal Adı; Askorbik Asit (C Vitamini)
CAS Numarası; 50-81-7
6 karbonlu bir bileşiktir. Narenciye ürünlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Diyetlerimizde gerekli olan bir besindir. Kemik ile bağ dokularını korumak için gereklidir. Biyolojik olarak bulunan aktif formu C Vitamini, bir kaç metabolik yolda indirgeyici ajan ve Koenzim olarak hareket eder. Bu nedenle C Vitamini antioksidan olarak düşünülür. Oksidanlarla şiddetle tepkime verir. Su içindeki çözeltisi orta derecede bir asittir.
Askorbik Asit E Kodu; E 300’dür.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Antiscorbik Vitamin
- L- Askorbik Asit (C Vitamini)
- L-threi-heks-enoik asit, gama lakton
- 3-keto-L-gulofuranolactone
- L-3-ketotreoheksuronik asot lakton
- 3-okso-L-gulofuranolactone
- C Vitamini
- L-Ksiloasüribik asit
- Vitamin C
- E 300
- Limon Tuzu
Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Kokusu hiç yok denecek kadar azdır. Fiziksel olarak açık sarı kristal rengindedir. C Vitamini Kristal yapıdadır. Keskin asitli bir tada sahiptir.
Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Askorbik asit sudaki çözünürlüğü 400 g/L dir. Erime noktası 374 °F- 378 °F dır.
Eter, kloroform, benzen eteri, yağlar ve bazı çözücüler içinde çözünmez.
Askorbik Asit (C Vitamini) yoğunluğu 1.65 g/cm3’ tür.
Yanıcı özelliğe sahip bir kimyasaldır.
Nasıl Üretilir?
Askorbik Asit üretmek için, Reichstein-Grüssner yöntemi sanayi de üretim için en çok kullanılan yöntemdi. Üretimi yapılırken bu reaksiyonda, D-Sorbitol, bazı oksidanlarla ve bir kaç kimyasal aşama kullanılarak, anahtar ara madde olarak 2-Keto-L-Glukonik asit vasıtasıyla L-Askorbik Asit (C Vitamini)’e dönüştürülür.
İnsan Sağlığına Etkileri Nasıldır?
Askorbik Asit’e maruz kalan bir insan, cilt, göze ve solunum yollarını tahriş edebilir. Ağız yolu ile büyük miktarda alınması durumunda, gastrointestinal problem ve ishale neden olabilir. Yüksek düzeyde vücuda alınırsa, renal Kalsiyum Oksalat taşlarının oluşmasına neden olabilir. C Vitamini yüksek dozlarda alınırsa ishale neden olabilir.
Enjeksiyon ile alınırsa, baş dönmesi ve bayılma gibi vakalara neden olabilir. Askorbik Asit baş ağrılarına neden olabilir.
Tuvalete çıkma eğilimi artmaktadır. C Vitamininin karın kramplarına neden olduğu tespit edilmiştir.
Böbrek yan etkileri arasında, oksalat ve ürat böbrek taşları yapmasıdır.Solunması durumunda temiz hava alınması ve dinlenilmesi gerekmektedir.
Askorbik Asit (C Vitamini) cilde temas ettiği durumlarda kızarıklık oluşur bunun sonucunda bol su ile yıkamak gerekir.
Gözlere temas ettiğinde kızarıklık oluşur ve ağrıya sebebiyet verir. Bunun sonucunda gözlerin bol su ile yıkanması gerekmektedir.
Nasıl Depolanır?
Hava içermeyen kaplarda saklanmalıdır. Hafif ve sıkıca kapalı metalik olmayan kaplarda saklanmalıdır.
Yavaş yavaş ışığa maruz kaldıkça koyulaşır. Askorbik Asit in hafif renklenmesi terapötik etkisini azaltmaz.
C Vitamini nemli atmosfer ortamlarında parçalanma eğilimi aha hızlı olur.
Güçlü oksidanlar ve kuvvetli bazlardan ayrı depolanmalıdır. Aksi takdirde bozulmaktadır.
Ticari Meyve Sularının Askorbik Asit (C Vitamini) İçeriği ve Depolanma Sonrasındaki Kayıp Oranı
Ticari meyve sularında, vitamin desteği sağlaması amacıyla Askorbik Asit (C Vitamini) kullanılmaktadır. Ticari meyve sularındaki miktarı ve depolama sonrasındaki kayıp oranı belirlenmiştir.
Ticari meyve sularındaki C Vitamini miktarı 2,4 -43 mg/100 mlt olarak değişmektedir. Ticari meyve suları yaklaşık 4 ay süre oda sıcaklığında kapalı kaplarda depolanması sonrasında Askorbik Asit kayıpları %29-%41 arasında değişmektedir. Buzdolabında 31 gün boyunca açık kaplarda muhafaza edildiğinde C Vitamini miktarının %60-%67 aralığında kayıp yaşanmıştır. Aynı zamanda taze portakal suyu aynı ortam şartında %7-%13 oranında Askorbik Asit kayıp yaşamıştır. Bu ticari meyve suyunun içerisindeki C Vitamini miktarının aynı koşullarda taze portakal suyuna oranla daha fazla kayıp yaşadığı gerçeğini ortaya koymuştur.
Bir başka denemede buz dolabının dışarısında 10 gün boyunca depolanma yapıldığında açık ticari meyve suyu C Vitamini miktarının %12,5 oranında kayıp yaşadı. Aynı süre içerisinde soğutularak depolama yapıldığında mevcut askorbik asit miktarının %9 oranında kayba uğradığı tespit edildi. Buradan yola çıktığımızda sıcaklık arttıkça çözelti içerisindeki Askorbik Asit (C Vitamini) miktarı azalmaktadır.
Askorbik Asit (C Vitamini) Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Genellik tıbbi ve gıda alanında kullanılır. Buradaki kullanım amaçları C Vitamini kaynağı sağlamaktır.
- Gıdalarda korucu olarak Antioksidan eylem yapmak amacıyla kullanılır. Yiyeceklerin renginin, dokusunun ve lezzetinin değişmesini engellemeye yardımcı olan kimyasal askorbik asit (C Vitamini) dir. Kurutulmuş etlerin kırmızı renklerinin değişmesini engellemek için Askorbik Asit kullanılmalıdır.
- Kürlenmiş etlerde bulunan, kanser riskini artırabilecek nitrosaminlerin oluşmasına neden olan reaksiyonların oluşmasını önleyen kimyasal Askorbik Asittir.
- Gıdalardan kaynaklanan hastalıkları ve gıda bozulmasını azaltacağından dolayı bakterilerin büyümesini engeller.
- Doğal bir gıda koruyucusudur.
- Cilt rengi açmak için kullanılan kozmetik ürünlerinde antioksidan madde olarak kullanılır.
- Gıda takviyeleri üretiminde demir emilimini artırmak ve kollajen üretimini destekleyici madde olarak kullanılır.
- Yağlarda bulunan veya ortaya çıkabilecek oksidatif kokunun gecikmesini sağlamak amacıyla Askorbik Asit kullanılır.
- Et işleme sistemlerinde nitrosamin oluşumunu inhibe etmek için kür ajanı olarak kullanılır. Bu uygulamada Askorbik Asit ve İzositrik Asit içeren zayıf sulu çözelti içerisine temas ettirilen et ürünlerin renk kalitesi önemli düzeyde iyileşme göstermektedir.
- Ekmek pişirme işlemlerinde, buğday unu ve hamur kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılır.
- Yapı Teknolojisinin sürekli gelişmesi ile süper priz geciktiricilere ve betonun priz süresini 60-80 saate kadar uzatılması önemlidir. Süper geciktiricili beton üretebilmek için ortaya çıkarılan katkı maddelerinin içerisinde Zincir Transfer maddesi olarak Askorbik Asit kullanılır.
- Renal Proksimal tübüler hücresel fonksiyonlarının iyileşmesini sağlamak için antioksidan etki gereklidir. Yaralanmalar olmasından sonra bunun için Askorbik Asit içeren Pansumanlar, yara bantları ile emprenye edilerek kullanılır. C Vitamini’nin stabilitesini artırmak için taşıyıcı olarak Gliserin (Gliserol), Mono Propipen Glikol gibi taşıcı maddeler kullanılır.
- İşlenmiş meyve ve sebzelerde emzimatik reaksiyonlardan dolayı meydana gelen kahverengileşmeye karşı korumak için kullanılır. Yani gıdalarda pigment değişimini önlemek amacıyla askorbik asit kullanılır.
- Ekmek üretim sürecinde hem C Vitamini kaynağı hem de hamurun daha elastik olmasını sağlamak için kullanılır.
- Meyvesuyu ve pulplarında koruyucu olarak kullanılır. Renk solmasını engeller.
- Kozmetik sektöründe saç boyalarının imalatında renkleri stabilize etmek için kullanılır. Bu sayede diğer bileşenlerle reaksiyona girerek boyanın uzun süre kalmasını sağlar.
- Gıdaların dondurularak kurutulması sırasında enzimatik esterleşmenin engellenmesi ve renk değişiminin önlenmesi için kullanılır.
- Kozmetik sektöründe yüzde bulunan ince çizgiler ve kırışıklıkların giderilmesi için Alfa Tokoferol (E Vitamini) ile birlikte kullanılarak cilt serumları üretilir.
- Yumuşak çeliğin korozyona karşı dayanıklı olması için Çelik yüzeyindeki Fe+2 leri şelatlayarak korozyon oluşumunu engellemektedir.
- Alkol sektöründe, şarap ve biranın berraklığının korunması amacıyla kullanılır.
- Betonun donmasını geciktirmek için üretilen beton katkı maddelerinin imalatında zincir transfer maddesi olarak kullanılır.
Askorbik Asit (C Vitamini) Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Askorbik Asit fiyatı genel olarak tüketimin artması ile artmaktadır. Fiyatlarını etkileyen en büyük faktör yeni bir kullanım alanının ortaya çıkması ve keşfedilmesidir. Buna paralel olarak bu kimyasalın fiyatı da artmaktadır. Çünkü; Üretilen C Vitamini gelen talebi karşılamayacağından dolayı fiyatlar da artar.
Yeni bir üretim tesisinin kurulması ile Askorbik Asit fiyatı da buna ters orantılı olarak düşmektedir. Ama kısa vadede fiyatı stabil düzeye ulaşmaktadır.
En önemli faktörlerden bir tanesi üretimde kullanılan hammadde ve üretim maliyetlerinin artmasıdır. Bu maliyetler artar ise Askorbik Asit fiyat olarak artacaktır.
Askorbik Asit (C Vitamini) Satışı
Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.