Paylaş •  

 

Askorbik Asit (C Vitamini)

ASKORBİK ASİT MOLEKÜL YAPISI
ASKORBİK ASİT AMBALAJ
ASKORBİK ASİT AMBALAJ 25 Kg
Ürün Belgeleri
ASKORBİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir?

Molekül Formülü (Askorbik Asit (C Vitamini); C6H8O6

Molekül Ağırlığı; 176.174 g/mol

Kimyasal Adı; Askorbik Asit (C Vitamini)

CAS Numarası; 50-81-7

6 karbonlu bir bileşiktir. Narenciye ürünlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Diyetlerimizde gerekli olan bir besindir. Kemik ile bağ dokularını korumak için gereklidir. Biyolojik olarak bulunan aktif formu C Vitamini, bir kaç metabolik yolda indirgeyici ajan ve Koenzim olarak hareket eder. Bu nedenle C Vitamini antioksidan olarak düşünülür. Oksidanlarla şiddetle tepkime verir. Su içindeki çözeltisi orta derecede bir asittir.

Askorbik Asit E Kodu; E 300’dür.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Antiscorbik Vitamin
  • L- Askorbik Asit (C Vitamini)
  • L-threi-heks-enoik asit, gama lakton
  • 3-keto-L-gulofuranolactone
  • L-3-ketotreoheksuronik asot lakton
  • 3-okso-L-gulofuranolactone
  • C Vitamini
  • L-Ksiloasüribik asit
  • Vitamin C
  • E 300
  • Limon Tuzu

Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Kokusu hiç yok denecek kadar azdır. Fiziksel olarak açık sarı kristal rengindedir. C Vitamini Kristal yapıdadır. Keskin asitli bir tada sahiptir.

Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Askorbik asit sudaki çözünürlüğü 400 g/L dir. Erime noktası 374 °F- 378 °F dır.

Eter, kloroform, benzen eteri, yağlar ve bazı çözücüler içinde çözünmez.

Askorbik Asit (C Vitamini) yoğunluğu 1.65 g/cm3’ tür.

Yanıcı özelliğe sahip bir kimyasaldır.

Nasıl Üretilir?

Askorbik Asit üretmek için, Reichstein-Grüssner yöntemi sanayi de üretim için en çok kullanılan yöntemdi. Üretimi yapılırken bu reaksiyonda, D-Sorbitol, bazı oksidanlarla ve bir kaç kimyasal aşama kullanılarak, anahtar ara madde olarak 2-Keto-L-Glukonik asit vasıtasıyla L-Askorbik Asit (C Vitamini)’e dönüştürülür.

İnsan Sağlığına Etkileri Nasıldır?

Askorbik Asit’e maruz kalan bir insan, cilt, göze ve solunum yollarını tahriş edebilir. Ağız yolu ile büyük miktarda alınması durumunda, gastrointestinal problem ve ishale neden olabilir. Yüksek düzeyde vücuda alınırsa, renal Kalsiyum Oksalat taşlarının oluşmasına neden olabilir. C Vitamini yüksek dozlarda alınırsa ishale neden olabilir.

Enjeksiyon ile alınırsa, baş dönmesi ve bayılma gibi vakalara neden olabilir. Askorbik Asit baş ağrılarına neden olabilir.

Tuvalete çıkma eğilimi artmaktadır. C Vitamininin karın kramplarına neden olduğu tespit edilmiştir.

Böbrek yan etkileri arasında, oksalat ve ürat böbrek taşları yapmasıdır.Solunması durumunda temiz hava alınması ve dinlenilmesi gerekmektedir.

Askorbik Asit (C Vitamini) cilde temas ettiği durumlarda kızarıklık oluşur bunun sonucunda bol su ile yıkamak gerekir.

Gözlere temas ettiğinde kızarıklık oluşur ve ağrıya sebebiyet verir. Bunun sonucunda gözlerin bol su ile yıkanması gerekmektedir.

Nasıl Depolanır?

Hava içermeyen kaplarda saklanmalıdır. Hafif ve sıkıca kapalı metalik olmayan kaplarda saklanmalıdır.

Yavaş yavaş ışığa maruz kaldıkça koyulaşır. Askorbik Asit in hafif renklenmesi terapötik etkisini azaltmaz.

C Vitamini nemli atmosfer ortamlarında parçalanma eğilimi aha hızlı olur.

Güçlü oksidanlar ve kuvvetli bazlardan ayrı depolanmalıdır. Aksi takdirde  bozulmaktadır.

Ticari Meyve Sularının Askorbik Asit (C Vitamini) İçeriği ve Depolanma Sonrasındaki Kayıp Oranı

Ticari meyve sularında, vitamin desteği sağlaması amacıyla Askorbik Asit (C Vitamini) kullanılmaktadır. Ticari meyve sularındaki miktarı ve depolama sonrasındaki kayıp oranı belirlenmiştir.

Ticari meyve sularındaki C Vitamini miktarı 2,4 -43 mg/100 mlt olarak değişmektedir. Ticari meyve suları yaklaşık 4 ay süre oda sıcaklığında kapalı kaplarda depolanması sonrasında Askorbik Asit kayıpları %29-%41 arasında değişmektedir. Buzdolabında 31 gün boyunca açık kaplarda muhafaza edildiğinde C Vitamini miktarının %60-%67 aralığında kayıp yaşanmıştır. Aynı zamanda taze portakal suyu aynı ortam şartında %7-%13 oranında Askorbik Asit kayıp yaşamıştır. Bu ticari meyve suyunun içerisindeki C Vitamini miktarının aynı koşullarda taze portakal suyuna oranla daha fazla kayıp yaşadığı gerçeğini ortaya koymuştur.

Bir başka denemede buz dolabının dışarısında 10 gün boyunca depolanma yapıldığında açık ticari meyve suyu C Vitamini miktarının %12,5 oranında kayıp yaşadı.  Aynı süre içerisinde soğutularak depolama yapıldığında mevcut askorbik asit miktarının %9 oranında kayba uğradığı tespit edildi. Buradan yola çıktığımızda sıcaklık arttıkça çözelti içerisindeki Askorbik Asit (C Vitamini) miktarı azalmaktadır.

Askorbik Asit (C Vitamini) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Genellik tıbbi ve gıda alanında kullanılır. Buradaki kullanım amaçları C Vitamini kaynağı sağlamaktır.
  • Gıdalarda korucu olarak Antioksidan eylem yapmak amacıyla kullanılır. Yiyeceklerin renginin, dokusunun ve lezzetinin değişmesini engellemeye yardımcı olan kimyasal askorbik asit (C Vitamini) dir. Kurutulmuş etlerin kırmızı renklerinin değişmesini engellemek için Askorbik Asit kullanılmalıdır.
  • Kürlenmiş etlerde bulunan, kanser riskini artırabilecek nitrosaminlerin oluşmasına neden olan reaksiyonların oluşmasını önleyen kimyasal Askorbik Asittir.
  • Gıdalardan kaynaklanan hastalıkları ve gıda bozulmasını azaltacağından dolayı bakterilerin büyümesini engeller.
  • Doğal bir gıda koruyucusudur.
  • Yağlarda bulunan veya ortaya çıkabilecek oksidatif kokunun gecikmesini sağlamak amacıyla Askorbik Asit kullanılır.
  • Et işleme sistemlerinde nitrosamin oluşumunu inhibe etmek için kür ajanı olarak kullanılır. Bu uygulamada Askorbik Asit ve İzositrik Asit içeren zayıf sulu çözelti içerisine temas ettirilen et ürünlerin renk kalitesi önemli düzeyde iyileşme göstermektedir.
  • Ekmek pişirme işlemlerinde, buğday unu ve hamur kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılır.
  • İşlenmiş meyve ve sebzelerde emzimatik reaksiyonlardan dolayı meydana gelen kahverengileşmeye karşı korumak için kullanılır. Yani gıdalarda pigment değişimini önlemek amacıyla askorbik asit kullanılır.
  • Alkol sektöründe, şarap ve biranın berraklığının korunması amacıyla kullanılır.

Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Askorbik Asit fiyatı genel olarak tüketimin artması ile artmaktadır. Fiyatlarını etkileyen en büyük faktör yeni bir kullanım alanının ortaya çıkması ve keşfedilmesidir. Buna paralel olarak bu kimyasalın fiyatı da artmaktadır. Çünkü; Üretilen C Vitamini gelen talebi karşılamayacağından dolayı fiyatlar da artar.

Yeni bir üretim tesisinin kurulması ile Askorbik Asit fiyatı da buna ters orantılı olarak düşmektedir. Ama kısa vadede fiyatı stabil düzeye ulaşmaktadır.

En önemli faktörlerden bir tanesi üretimde kullanılan hammadde ve üretim maliyetlerinin artmasıdır. Bu maliyetler artar ise Askorbik Asit fiyat olarak artacaktır.

Askorbik Asit (C Vitamini) Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.