Paylaş •

Askorbik Asit (C Vitamini)

ASKORBİK ASİT MOLEKÜL YAPISI

ASKORBİK ASİT AMBALAJ

ASKORBİK ASİT AMBALAJ 25 Kg

Ürün Belgeleri
ASKORBİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI

Askorbik Asit (C Vitamini) Nedir?

Molekül Formülü; C6H8O6

Molekül Ağırlığı; 176.174 g/mol

Kimyasal Adı; Askorbik Asit (C Vitamini)

CAS Numarası; 50-81-7

6 karbonlu bir bileşiktir. Narenciye ürünlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Diyetlerimizde gerekli olan bir besindir. Kemik ile bağ dokularını korumak için Askorbik Asit (C Vitamini) gereklidir. Biyolojik olarak bulunan aktif formu C Vitamini, bir kaç metabolik yolda indirgeyici ajan ve Koenzim olarak hareket eder. Bu nedenle Askorbik Asit (C Vitamini) antioksidan olarak düşünülür. Oksidanlarla şiddetle tepkime verir. Su içindeki çözeltisi orta derecede bir asittir.

Askorbik Asit E Kodu; E 300’dür.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Antiscorbik Vitamin
  • L- Askorbik Asit (C Vitamini)
  • L-threi-heks-enoik asit, gama lakton
  • 3-keto-L-gulofuranolactone
  • L-3-ketotreoheksuronik asot lakton
  • 3-okso-L-gulofuranolactone
  • C Vitamini
  • L-Ksiloasüribik asit
  • Vitamin C
  • E 300
  • Limon Tuzu

Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Kokusu hiç yok denecek kadar azdır. Fiziksel olarak açık sarı kristal rengindedir. Askorbik Asit (C Vitamini) Kristal yapıdadır. Keskin asitli bir tada sahiptir.

Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Askorbik asit sudaki çözünürlüğü 400 g/L dir. Erime noktası 374 °F- 378 °F dır.

Eter, kloroform, benzen eteri, yağlar ve bazı çözücüler içinde çözünmez.

Askorbik Asit (C Vitamini) yoğunluğu 1.65 g/cm3’ tür.

Yanıcı özelliğe sahip bir kimyasaldır.

Askorbik Asit Nasıl Üretilir?

Askorbik Asit (C Vitamini) üretmek için, Reichstein-Grüssner yöntemi sanayi de üretim için en çok kullanılan yöntemdi. Üretimi yapılırken bu reaksiyonda, D-Sorbitol, bazı oksidanlarla ve bir kaç kimyasal aşama kullanılarak, anahtar ara madde olarak 2-Keto-L-Glukonik asit vasıtasıyla L-Askorbik Asit (C Vitamini)’e dönüştürülür.

İnsan Sağlığına Etkileri Nasıldır?

Askorbik Asit (C Vitamini)’ e maruz kalan bir insan, cilt, göze ve solunum yollarını tahriş edebilir. Ağız yolu ile büyük miktarda alınması durumunda, gastrointestinal problem ve ishale neden olabilir. Yüksek düzeyde vücuda alınırsa, renal Kalsiyum Oksalat taşlarının oluşmasına neden olabilir. Askorbik Asit (C Vitamini) yüksek dozlarda alınırsa ishale neden olabilir.

Enjeksiyon ile alınırsa, baş dönmesi ve bayılma gibi vakalara neden olabilir. Askorbik Asit (C Vitamini) baş ağrılarına neden olabilir.

Tuvalete çıkma eğilimi artmaktadır. Askorbik Asit (C Vitamini)’ in karın kramplarına neden olduğu tespit edilmiştir.

Böbrek yan etkileri arasında, oksalat ve ürat böbrek taşları yapmasıdır.Solunması durumunda temiz hava alınması ve dinlenilmesi gerekmektedir.

Askorbik Asit (C Vitamini) cilde temas ettiği durumlarda kızarıklık oluşur bunun sonucunda bol su ile yıkamak gerekir.

Askorbik Asit (C Vitamini) gözlere temas ettiğinde kızarıklık oluşur ve ağrıya sebebiyet verir. Bunun sonucunda gözlerin bol su ile yıkanması gerekmektedir.

Nasıl Depolanır?

Hava içermeyen kaplarda saklanmalıdır. Askorbik Asit (C Vitamini) hafif ve sıkıca kapalı metalik olmayan kaplarda saklanmalıdır.

Yavaş yavaş ışığa maruz kaldıkça koyulaşır. Askorbik Asit (C Vitamini)’ in hafif renklenmesi terapötik etkisini azaltmaz.

Askorbik Asit (C Vitamini)’ in nemli atmosfer ortamlarında parçalanma eğilimi aha hızlı olur.

Güçlü oksidanlar ve kuvvetli bazlardan ayrı depolanmalıdır. Aksi takdirde  bozulmaktadır.

Ticari Meyve Sularının Askorbik Asit (C Vitamini) İçeriği ve Depolanma Sonrasında Askorbik Asit (C Vitamini)’in Kayıp Oranı

Ticari meyve sularında, vitamin desteği sağlaması amacıyla Askorbik Asit (C Vitamini) kullanılmaktadır. Ticari meyve sularındaki miktarı ve depolama sonrasındaki kayıp oranı belirlenmiştir.

Ticari meyve sularındaki Askorbik Asit (C Vitamini) miktarı 2,4 -43 mg/100 mlt olarak değişmektedir. Ticari meyve suları yaklaşık 4 ay süre oda sıcaklığında kapalı kaplarda depolanması sonrasında Askorbik Asit (C Vitamini) kayıpları %29-%41 arasında değişmektedir. Buzdolabında 31 gün boyunca açık kaplarda muhafaza edildiğinde Askorbik Asit (C Vitamini) miktarının %60-%67 aralığında kayıp yaşanmıştır. Aynı zamanda taze portakal suyu aynı ortam şartında %7-%13 oranında Askorbik Asit (C Vitamini) kayıp yaşamıştır. Bu ticari meyve suyunun içerisindeki Askorbik Asit (C Vitamini) miktarının aynı koşullarda taze portakal suyuna oranla daha fazla kayıp yaşadığı gerçeğini ortaya koymuştur.

Bir başka denemede buz dolabının dışarısında 10 gün boyunca depolanma yapıldığında açık ticari meyve suyu Askorbik Asit (C Vitamini) miktarının %12,5 oranında kayıp yaşadı.  Aynı süre içerisinde soğutularak depolama yapıldığında mevcut askorbik asit miktarının %9 oranında kayba uğradığı tespit edildi. Buradan yola çıktığımızda sıcaklık arttıkça çözelti içerisindeki Askorbik Asit (C Vitamini) miktarı azalmaktadır.

Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Genellik tıbbi ve gıda alanında kullanılır. Buradaki kullanım amaçları C Vitamini kaynağı sağlamaktır.
  • Gıdalarda korucu olarak Antioksidan eylem yapmak amacıyla kullanılır. Yiyeceklerin renginin, dokusunun ve lezzetinin değişmesini engellemeye yardımcı olan kimyasal askorbik asit (C Vitamini) dir. Kurutulmuş etlerin kırmızı renklerinin değişmesini engellemek için Askorbik Asit (C Vitamini) kullanılmalıdır.
  • Kürlenmiş etlerde bulunan, kanser riskini artırabilecek nitrosaminlerin oluşmasına neden olan reaksiyonların oluşmasını önleyen kimyasal Askorbik Asittir.
  • Gıdalardan kaynaklanan hastalıkları ve gıda bozulmasını azaltacağından dolayı bakterilerin büyümesini engeller.
  • Doğal bir gıda koruyucusudur.
  • Yağlarda bulunan veya ortaya çıkabilecek oksidatif kokunun gecikmesini sağlamak amacıyla Askorbik Asit (C Vitamini) kullanılır.
  • Et işleme sistemlerinde nitrosamin oluşumunu inhibe etmek için kür ajanı olarak kullanılır.
  • Ekmek pişirme işlemlerinde, buğday unu ve hamur kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılır.
  • İşlenmiş meyve ve sebzelerde emzimatik reaksiyonlardan dolayı meydana gelen kahverengileşmeye karşı korumak için kullanılır. Yani gıdalarda pigment değişimini önlemek amacıyla askorbik asit kullanılır.
  • Alkol sektöründe, şarap ve biranın berraklığının korunması amacıyla kullanılır.

Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Askorbik Asit (C Vitamini) fiyatı genel olarak tüketimin artması ile artmaktadır. Fiyatlarını etkileyen en büyük faktör yeni bir kullanım alanının ortaya çıkması ve keşfedilmesidir. Buna paralel olarak bu kimyasalın fiyatı da artmaktadır. Çünkü; Üretilen Askorbik Asit (C Vitamini) gelen talebi karşılamayacağından dolayı fiyatlar da artar.

Yeni bir üretim tesisinin kurulması ile Askorbik Asit (C Vitamini) fiyatı da buna ters orantılı olarak düşmektedir. Ama kısa vadede fiyatı stabil düzeye ulaşmaktadır.

En önemli faktörlerden bir tanesi üretimde kullanılan hammadde ve üretim maliyetlerinin artmasıdır. Bu maliyetler artar ise Askorbik Asit fiyat olarak artacaktır.

Askorbik Asit (C Vitamini) Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.