Paylaş •  

 

Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose)

KARBOKSİMETİL SELÜLOZ FORMÜLÜ
 KARBOKSİMETİL-SELÜLOZ-AMBALAJKARBOKSİMETİL SELÜLOZ AMBALAJ

Ürün Belgeleri

KARBOKSİ METİL SELÜLOZ SERTİFİKASI

Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose) Nedir?

Molekül Formülü (Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose)): C8H16O8

Molekül Ağırlığı: 240.21 g/mol

Kimyasal Adı: Karboksimetil Selüloz

CAS Numarası: 9000-11-7

Odun hamuru ve pamuk liflerinden elde edilen selülozun sodyum hidroksit çözeltisi içerisinde reaksiyona sokularak hazırlanmaktadır. Croscarmellose Sodium alkali yapıya sahip bir üründür. Süper dağıtıcı özelliklere sahip bir kimyasal maddedir.

Tabletlerde eksipiyan madde olarak önemli özelliklere sahiptir. Bu tür uygulamalarda çok hızlı bir şekilde kılcal taşıma yapmaktadır.

Çapraz bağlı Karboksimetil Selüloz Sodyum (CMC) su ile temas ettiğinde kendi ağırlığının çok daha fazlasını emerek şişmektedir. Bu sayede tablet görünümünde hızlı bir parçalanma meydana gelmektedir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Karboksimetil Selüloz
  • CMC
  • Sodyum Karboksimetil Selüloz
  • 9000-11-7
  • Croscarmellose Sodium
  • Glikolik Asit Selüloz Eter
  • Selüloz Glikolik Asit
  • Carmellose

Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose) Nasıl Üretilir?

Karboksimetil Selüloz üretimi odun hamuru veya pamuk liflerinden elde edilen selülozun sodyum hidroksit çözeltisi içerisinde bekletilmesi sonucunda reaksiyona girerek elde edilmektedir.

Alkali formdaki selüloz daha sonra Karboksimetil Selüloz Sodyum elde etmek için monokloroasetat sodyum tuzu ile reaksiyona sokulmaktadır. Bu ikame reaksiyonu gerçekleştirilir. Ve sodyum hidroksitin tamamı kullanılır.

Bundan sonraki süreçte fazla Sodyum Monokloroasetat Glikolik Asit’e hidrolize edilir. Yani suyun varlığında 2 ye ayrılarak glikolik asit oluşmaktadır. Glikolik Asit Sodyum Karboksimetil gruplarının bir miktarını serbest aside dönüştürür. Ve çapraz bağların oluşumunu engellemektedir.

Daha sonraki süreçte saflaştırma işlemi gerçekleştirilir. Ve %99.5 üstündeki bir konsantrasyonda Croscarmellose elde edilir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak beyaz veya grimsi bir renge sahip toz üründür. Kokusu bulunmamaktadır.

Yoğunluğu 0.48 g/cm³ tür.

pH 5.0-7.0 aralığındadır.

Çözünürlük olarak asetonda, susuz etil alkolde Ve toluen içerisinde çözünmemektedir.

Hidroskopik özelliklere sahip bir bileşiktir. Fakat kararlı bir kimyasaldır.

Sorbitol gibi higroskopik eksipiyanlar ile çok iyi uyumlu değildir.

Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Tablet ve kapsül üretiminde tablet ve kapsüllerin suyu emmesi durumunda çok iyi bir şekilde dağılması için geliştirilmiş bir maddedir.
  • Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose) lifli yapıya sahip olmasından dolayı tablet matrisi içerisinde hızlı bir emme kabiliyeti ile etki etmektedir.
  • Kömürden briket üretiminde bağlayıcı madde olarak kullanılır.
  • Gıdalarda emülgatör olarak kullanılır. Bağlayıcı madde olmasının yanında gıdaları stabilize edici özelliği de bulunur.
  • Kroskarmeloz Sodyum hem doğrudan sıkıştırma hem de ıslak granülasyon tablet uygulamalarında kullanılır.
  • Sodyum Kroskarmeloz dan en iyi şekilde yararlanabilmek için hem ıslak granülasyon hem de kuru aşamalarında kullanılmalıdır. İyi bir tablet parçalanması sağlamak için %5 düzeyinde kullanılmaktadır. Doğrudan sıkıştırma işlemlerinde %2’ye kadar kullanılmaktadır.
  • Bazı farmasötik ilaçların üretiminde biyoyararlanımı artırmasından dolayı önemli bir eksipiyandır. Bunun nedeni tabletin çok iyi parçalanmasını sağlayarak aktif maddenin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır.
  • Uçaklarda kullanılan antifriz üretiminde, uçaklara püskürtülen maddenin yüzeyden kolayca akıp gitmemesi için kıvamlaştırıcı madde özelliğinden faydalanılır.
  • Yaralanma veya cerrahi operasyonlar sonrasında doku ve organ yapışmalarının engellenmesi için Kitosan ve Hyaluronik Asit ile birlikte kullanılır. Bu ürün biyouyumlu ve biyoyarlanımı çok yüksektir.
  • Ateş yakmak için kullanılan Reşo yakıtı üretimi yapabilmek için bazı kıvam verici maddeler gereklidir. Bu kıvam verici veya jelleştirici maddeler arasında CMC bulunur. CMC (Karboksi Metil Selüloz) kullanılarak Reşo yakıtı kıvamlaştırılır.
  • Diş macunu imalatında bağlayıcı madde olarak CMC kullanılır.
  • Salislik Asit ile yapılan konsantre jelin üretiminde kıvamlaştırıcı madde olarak kullanılır. Bu uygulamada aynı zamanda nötralize edici ajan kullanılmaktadır. Bu notralize edici ajanlar içerisinde Mono Etanol Amin de kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose) fiyat olarak üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Sodyum Monokloroasetat fiyat olarak arttığında bu kimyasal bileşiğin fiyatları artacaktır.

Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose) distribütörü olan firmaların stoklarına bağlı olarak fiyatlar değişmektedir. Distribütörler fiyatlarını artırdıkça fiyatlar kısa süreli düşüş yaşayacaktır.

Karboksimetil Selüloz (Sodium Croscarmellose) Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.