Paylaş •

Pektin

PEKTİN MOLEKÜL YAPISI

Pektin Nedir?

Molekül Formülü (Pektin): C6H12O6

Molekül Ağırlığı: Bilinmiyor

Kimyasal Adı: Pektin

CAS Numarası: 9000-69-5

Bu madde yüksek molekül ağırlıklı poliüronittir. Bir nevi polisakkarittir. Yeşil elma ve narenciye ürünlerinin kabuklarından izole edilerek üretilen karbonhidrattır.

Bilinen yapısı poligalaktronik asitten oluşmaktadır. Bu maddenin bulunduğu alan bitkilerin hücre duvarı ya da hücreler aralarındaki dokulardır.

Jelatin benzer özelliklere sahiptir. Jelatinin tüm özelliklerini neredeyse karşılamaktadır. Jelatin hayvansal ürünlerden elde edilirken pektin tamamen bitkiden üretilmektedir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • 9000-69-6
  • Yüksek Ester
  • Polisakkarit
  • Nişasta
  • Pectin

Nasıl Üretilir?

Poligaktüronik asidin metille modifiye edilmiş esteridir. Tüm bitkilerin hücre duvarlarında bulunmaktadır.

Pektin üretimi elma şarabı üretimi yapılan işletmelerde, elmaların kabuklarının preslenmesinden sonra oraya çıkan posalardan elde edilmektedir.

Üretim sürecinde narenciye ve elma kabukları su ve seyrettik asit yardımı ile çözülür. Elde edilen madde buharlaştırılıp ekstrakte edilir. Daha sonraki süreçte elde edilen pektin ambalajlanır.

Ekstraksiyon işleminde etil alkol, laktoz gibi maddeler kullanılır.

Şeker pancarı kabuğundan da üretilmektedir. Değerlendirme yapıldığında üretim sürecinin meyve suyu ve şeker üretimindeki yan ürünler olduğu tespit edilecektir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak sarı veya soluk kahverengi bir renk görünümüne toz katı forma sahiptir.

Erime Noktası 175 ile 180 °C aralığındadır.

Çözünürlük olarak 0.02 g/10 mlt dir.

Kokusu yoktur.

Depolama sıcaklık 2-8 °C aralığındadır.

Pektin Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Kurşun, stronsiyum ve bazı ağır metallerin oluşturduğu zehirlenmelere karşı üretilen ilaçların imalatında kullanılmaktadır.
  • İnsanlarsa yüksek kolesterol, trigliseritler, kolon kanseri ve prostat kanserine maruz kalabilirler. Bu gibi rahatsızlıkları önlemek için kullanılır.
  • Tıbbı alanda, refü ve diyabet hastalığının tedavisinde kullanılır.
  • İshalin kontrol edilmesi için ilaç sektörün kaolin ile birlikte kullanılmıştır.
  • Ciltte bulunan bazı rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılır.
  • Kıvam artırıcı özelliğinden faydalanılarak, protez üretiminde yapıştırıcı olarak işlem gören kimyasaldır.
  • Lipoprotein kolesterolünü düşürmek için bir başka stabilizör olan Guar Gum ile birlikte modifiye edilerek kullanılır.
  • Sağlık alanında ishal tedavisinde kullanılan ilaçların etken bir bileşimi olarak kullanılmasından sonra ishal süresinin kısaltıldığı tespit edilmiştir.
  • Reçel, jöle, dolgu ve meyve sularında kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu alanda jelleşme özelliğinden faydalanılmaktadır.
  • Meyve suyu ve süt ürünlerinde dengeleyici madde olarak kullanılmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Pektin fiyatları üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Narenciye ve elma fiyatları arttıkça fiyatlar artacaktır.

Pektin üretimi yapan firma sayısı fiyatlar üzerinde en önemli etkendir. Bu maddenin üretimini yapan firma sayısı arttıkça fiyatlar kısa süreli düşüş yaşayacaktır.

Pektin satışı yapan firmalar, stoklarını artırdıkça fiyatlar kısa süreli azalacaktır.

Pektin distribütörü olan firmalar genel olarak fiyatlar üzerinde belirleyici etkiye sahiptir.

Pektin Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.