Paylaş •  

 

Agar Agar

Agar Agar Nedir?

Molekül Formülü (Agar Agar): C14H24O9

Molekül Ağırlığı: 336.33 g/mol

Kimyasal Adı: Agar

CAS Numarası: 9002-18-0

Agar Molekülü, Rhodophyceae alglerinin agarositlerinden elde edilen kurutulmuş formdaki hidrofilik ve kolloidal bir polisakkarit kompleksidir.

Galaktoz birimlerinin kompleks formdaki sülfatlanmış polimeri olarak bilinir.

Çoğu zaman Agar ile Jelatin bir biri ile karıştırılmaktadır. Her ne kadar benzer özellik gösterseler de Agar tamamen deniz yosunlarının seferlerinden elde edilirken, jelatin ise hayvanların proteinlerinden üretilen bir maddedir. Aralarındaki bir diğer fark ise Agar, insan ve bakteriler tarafından çok iyi sindirilebilir bir madde değildir. Lakin Jelatin ise insanlar ve bakteriler tarafından çok iyi bir şekilde sindirilebilmektedir.

Karagenan veya İrlanda yosunu ile bağlantılı bir maddedir. Vegan bir üründür.

E Kodu: E406

Diğer İsimleri Nelerdir?

  • Agar
  • Agar Sakızı
  • 9002-18-0
  • Toz Agar
  • Toz Bakteriyoloji

Nasıl Üretilir?

Agar Agar üretimi kırmızı alglerden üretilmektedir. Üretimde kullanılan Alg türleri Gelidium Amansii, Lamouroux, Gelidiaceae veya Rhodophyta ana ham madde kaynağıdır. Bu alglerden elde edilen müsilaj dondurulur ve daha sonra kurutularak elde edilir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak zar görünümünde veya pul pul ya da granül formunda bulunabilir. Toz formundaki agar beyaz sarı-beyaz formunda veya beyaz görünüme sahip olabilir.

Genellikle kokusu yoktur. Veya kendine has karakteristik kokusu vardır.

Erime Noktası 85-95 °C aralığında olarak ifade edilir.

pH olarak 5-7 düzeyindedir.

Çözünürlük olarak soğuk su içerisinde çözünmez. Fakat ılık suda çözünmektedir.

Higroskopik bir maddedir. Neme duyarlıdır.

Genelde kararlı bir maddedir. Lakin oksitleyici maddelerle teması halinde bozunur.

Agar Agar Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Mikrobiyoloji ve tıbbi alanda ve aynı zamanda diş hekimliği alanında kullanılmaktadır. Diş başka kalıplarında korozyon önleyici özelliği sağlamak için kullanılır.
  • Şekerleme ve süt ürünleri gibi gıdalarda koyulaştırıcı madde olarak kullanılır.
  • Bakterilerin kullanıldığı uygulama alanlarında besin ortamlarının oluşturulması için çok önemli bir yer tutmaktadır.
  • Bazı tatlıların üretiminde sert kıvam vermek için kullanılır.
  • Terapötik müshil ilaçlarının üretiminde kullanılır.
  • Etlerden yapılan konservelerde bağlayıcı ve koyulaştırıcı madde olarak kullanılır.
  • Kozmetik ürünlerinde viskozite oluşturucu veya kıvam verici madde olarak kullanılır.
  • Bira üretiminde berraklık artırıcı madde olarak kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Agar agar fiyat olarak üretiminde kullanılan maddelerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Deniz yosunundan üretilen bir madde olduğundan dolayı ham madde kaynağını bulmak zordur. Bu sebeple piyasa fiyatları yüksek bir maddedir.

Agar agar satış fiyatları bu kimyasalın distribütörü olan firmaların stoklarına bağlı olarak değişmektedir. Stoklar azaldıkça fiyatlar yükselecektir.

Agar Agar Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.

Buradaki tüm bilgiler, alanında Uzman kişi ve Profesyoneller tarafından mevzuata uygun şekilde kullanılmalıdır.