Sodyum Nitrit Nedir?
Molekül Formülü (Sodyum Nitrit): NaNO2
Molekül Ağırlığı: 68.995 g/mol
Kimyasal Adı: Nitröz Asit, Sodyum Tuzu
CAS Numarası: 7632-00-0
Karşı iyon olmak nitrit içeren inorganik Sodyum tuzudur. Genellikle gıda koruyucusu olarak kullanılır.
Oksitleyici özelliğe sahip bir bileşiktir. Bunun yanında indirgeme özelliği de vardır. Ama genel olarak Oksidasyon yapma etkisi daha yüksektir.
Kararsız bir bileşik olmasından dolayı çok kolay bir şekilde Azot Dioksit, Nitrik Oksit ve suya olarak ayrışır.
Birçok sebze bir miktar seviyede bu kimyasal bileşiği içermektedir.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Nitröz Asit, Sodyum Tuzu
- Pas Önleyici
- Nitrito Sodyum
- Nitrit, Sodyum
- Nitröz Asit Sodası
- Susuz
- Dihidrat
Nasıl Üretilir?
Sodyum Nitrit üretimi ticari olarak Azot Oksit’in Sodyum Karbonat ve Sodyum Hidroksit çözeltisi ile gerçekleştirilir.
Bir başka üretim yönteminde ise Sodyum Nitrat yüksek sıcaklığa kadar ısıtılarak eritilir. Üretim sürecinde sonrasında Nitrat’in nitrite indirgenmesi için gerekli olan Kurşun eklenir. Devamında yıkama işlemi için şu kullanılır. Sonrasında suyu uçurulup buharlaştırılır.
Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Fiziksel görünüm olarak renksiz ve sarı kristal formundadır. Yanıcı değildir. Fakat Yanıcı maddelerin yanma hızını artırmaktadır. Yanıcı maddenin çok ince toz formunda olması Nitrit’in etkisi ile patlamaya neden olabilir.
Higroskopik özelliğe sahiptir. Tuzlu bir tada sahiptir.
Erime noktası 271 °C dir.
Kaynama noktası 320 °C dir.
Kokusu bulunmamaktadır.
Çözünürlük olarak su içerisinde çözünmektedir. Amonyak içerisinde çözünmektedir. Su içerisinde 25 °C deki çözünürlüğü 100 gr suda 84.8 gr çözünmektedir. Metil Alkol içerisinde orta derecede çözünürlüğe sahiptir.
Yoğunluğu 2.2 g/cm³ tür.
Sodyum Nitrit Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gıda koruyucusu olarak kullanılır. Özellikle pastırma, sosis ve sucuk gibi tütsülenmiş etlerin gıda koruyucusudur. Clostridum Botulinum bakterilerini inhibe edici özelliğe sahiptir.
- Kimya ve İlaç endüstrisinde izonitrozo ve nitrozo reaksiyonlarında ve Kafein üretiminde yüksek miktarda Kullanım alanına sahiptir.
- Tekstil sektöründe, kumaşların boyanmasında ve basılmasında kullanılır.
- Siyanür zehirlenmesinde panzehir olarak kullanılan bir kimyasaldır.
- Gres yağlarında korozyon önleyici madde olarak kullanılır.
- Isı transfer tuzlarının içerisinde önemli bir katkı maddesidir. Buradaki kullanım amacı devre içerisinde meydana gelen korozyonu minimuma indirmektedir.
- Bazı uygulamalarda kohezyon promotörü olarak kullanılır.
- Jeotermal enerji santrallerinde sıcak gazı taşıyan borular bulunmaktadır. Bu borularda korozyon oluşumunu önlemek için Nitrit bazlı korozyon inhibitörleri kullanabilir.
Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Sodyum Nitrit fiyat olarak üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Azot fiyatları arttıkça bu kimyasalın fiyatı artacaktır. Ayrıca Sodyum Karbonat ve Sodyum Hidroksit fiyat olarak arttıkça yine fiyatı artacaktır.
Nitrit fiyatları şehirleşmenin yükselişi ile kullanım alanını artırmıştır. Bu da fiyatların uzun zamana dayalı olarak yükselişine neden olmuştur.
Sodyum Nitrit fiyat olarak bu kimyasalın distribütörü olan firmaların stoklarına doğrudan bağlıdır. Distribütör firmaların stokları azaldıkça bu kimyasalın fiyatı artacaktır.
Sodyum Nitrit Satışı
Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.