Paylaş •  

 

Jelatin

Jelatin Nedir?

Molekül Formülü (Jelatin): C6H12O6

Molekül Ağırlığı : Kesin bir bilgiye ulaşılamadı.

Kimyasal Adı: Jelatin

CAS Numarası: 9000-70-8

Doğada doğal olarak bulunmayan bir bileşendir. Ancak sığır derilerinde bulunan bağ dokularındaki proteinlerin bileşeni olarak bilinen Kolajen’in hidrolizi ile ortaya çıkmaktadır.

2 tip türü vardır. Tip A ve Tip B olarak bulunur. Tip A formu domuz derisinden üretilirken, Tip B formu sığır derisinden veya kemiklerinden üretilir.

Karbonhidrat türevli jelleştirici maddelere göre daha büyük avantajlara sahiptir. Bir protein türevidir.

E Kodu: E441

Diğer İsimler Aşağıdaki Gibidir;

  • Kükürt Koloidi
  • Kolajen
  • Collagen
  • Gelatine
  • 9000-70-8
  • Glutin

Nasıl Üretilir?

Jelatin üretimi dana derileri ve deri parçalarında Kolajen bulunmaktadır. Bu kolajen molekülünün Alkali hidrolizi ile gerçekleştirilir.

Üretim sürecinde sırası ile filtrasyon yapılır. Daha sonraki süreçte konsantre hale getirilir. Soğutulur ve sonrasında kurutma yapılır.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak beyaz veya hafif sarı toz formundadır.

Erime noktası 226 °C den büyüktür.

Yoğunluğu 1.2 g/cm³ tür.

Kokusu bulunmaktadır. Tadı yoktur.

Çözünürlük olarak Gliserin, Sıcak Su ve Asetik Asit içerisinde çözünebilir. Fakat organik çözücüler içerisinde çözünmez.

Stabilite olarak çok ince toz maddelerin varlığında topaklanma meydana gelir. Güçlü oksitleyici maddelerle uyumlu değildir.

Jelatin Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • İlaç endüstrisinde bazı maddeleri askıda tutmak için kullanılır.
  • Özellikle bakteri kültürleri hazırlanırken, bu kültürlerin kristalize olmasını engellemek için kullanılır.
  • Tatlı endüstrisinde Şekerleme, Tatlılar ve puding üretiminde jelleştirici madde olarak kullanılır.
  • Tekstil Sektöründe mikrokapsülleme ajanı olarak kullanılır.
  • Farmasötik kapsüllerin imalatında kullanılır. Bu sebeple petrokimya türevli ürünlere nazaran daha güvenlidir.
  • Jelatinli tatlıların imalatında kullanılır.
  • Konserve ve pastörizasyon işleminde bazı enzimler yok olur. Enzimleri yok olma potansiyeli olan meyveler bu kimyasal ile gerçekleştirilir.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Jelatin fiyatları bu kimyasalın üretiminde kullanılan kimyasal fiyatlarına doğrudan Sığır hayvan sayısı azaldıkça bu bileşin fiyatı artmaktadır.

Jelatin distribütör olan firmaların stokları azaldıkça a fiyatlar yükselişe geçecektir.

Fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli faktör ise kullanım alanlarıdır. Kullanım alanları artması ile fiyatlar yükselir.

Jelatin Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.