Paylaş •  

 

Propiyonik Asit

PROPİYONİK ASİT FORMÜLÜ
  • PROPİYONİK ASİT AMBALAJPROPİYONİK ASİT AMBALAJ

Ürün Belgeleri

PROPİYONİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI

Propiyonik Asit Nedir?

Molekül Formülü (Propiyonik Asit): C3H6O2

Molekül Ağırlığı: 74.08 g / mol

Kimyasal Adı: Propiyonik Asit

CAS Numarası: 79-09-4

Hafif keskin bir kokuya sahip, karboksi grubuna bağlı etan molekülü içeren karboksilik asittir. Yağlı bir sıvıdır.

Kısa zincirli yağ asitleri arasında propiyonik asit bulunur.

E Kodu: E 280

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Propanoik Asit
  • Etilformik asit
  • Metilasetik asit
  • 79-09-4
  • Nöbetçi Tahıl Koruyucu
  • Propanoat
  • Propenil asit
  • Propionik Asit
  • Propionik Asit

Propiyonik Asit Nasıl Üretilir?

Odunların hamur haline getirilerek bakteriler yardımı ile fermantasyon işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem ile propanoik asit üretimi içindir.

Üretimindeki bir başka yöntem ise, etilen başlangıç ​​kimyasalı olarak kullanılır. Bu süreçte karbon monooksit ve buhar reaksiyonuyla da elde edilmektedir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Hafif keskin kokuya sahip renksiz yağlı formda bir sıvıdır.

Kaynama noktası 141 ° C dir.

Erime noktası -21 ° C dir.

Propanoik asit su içerisindeki çözünürlüğü 25 ° C de 1000 mg / L dir. Bu değerlere göre su içerisindeki çözünürlüklüğü çok iyidir.

Yoğunluğu 0.99 gr / cm 3 tür.

Propiyonik Asit Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Antifungal ajan olarak, EDTA ile modifiye edildiğinde bakteri ve küflere karşı çok iyi inhibisyona sahiptir. Propanoik asit ile yapılan bakteri ve küf önleyiciler pH değişikliklerinden etkilenmemektedir. Yani antifungal ajan olarak kullanımı uygundur.
  • Bakteri ve mantarların neden olduğu enfeksiyonları yok etmek için ilaçların içerisinde kullanılır.
  • Besicilik sektöründe veya kümes hayvanları bulundukları ortamlarda var olan bakterilerden kaynaklı hastalanmaktadır. Bu bakteriler hayvanların içtikleri sulara nüfuz ederek ağız yolu ile istemsiz bir şekilde alınmaktadır. Hayvanları bakterilerden korumak için kümes ve çiftlik hayvanlarının içtikleri sulara propanoik asit katılarak antibakteriyel etki sağlanır. Bu şekilde çiftlik hayvanları ve kümes hayvanlarının içtikleri sulardan hastalanmaları engellenmektedir.

Tahıl ve Hayvan Yemlerinde Kullanımı 

  • Tahıllarda bulunan mantarlar, bakteriler ve mayalar, tahılların bozulmasına neden olur. Özellikle kış döneminde depolanan buğdaylar zamanla nemlenir. Bu da kısa sürede bozulmalarına neden olur. Buğdayların bozulmasını önlemek için, tahılların bozulmasını önlemek için bu asit kullanılır. Buradaki etki ile tahıl veya buğday içerisindeki mantar, bakteri ve mayaların artması engellenerek mikropların çoğalması engellenmiş olur. Tahıl ve buğdaylarda propiyonik asit içindir nem seviyesi artsa tahıllar ve buğdaylar korunmaktadır.
  • Hayvan yemleri için depolanan arpalar, 4 hafta sonra %25 oranında nem içeriği ile küflenmeye maruz kalırlar. Hayvan yemi olarak kullanılan arpaların küflenmesini önlemek için propiyonik asit kullanılır. Bu sayede arpalar güvenli bir şekilde depolanabilir.
  • Hasat edilen tahılların depolanması sırasında belirli bir süre sonra mantarlardan kaynaklı mikotoksinler oluşmaktadır. Hasat sonrası tahıllarda propiyonik asit kullanılarak mikotoksinlerin oluşması önlenir.
  • Tahılların depolanması sırasında bazı böceklerin saldırısı oluşur. Tahıl depolarında en çok görülen böcekler tahıl bit’leridir. Tahıl bitleri tahılların bozulmasına neden oluyor.Tahılların depolanması sırasında belirli bir konsantrasyonda propiyonik asit kullanılarak tahıl biti yumurtaları öldürülür. Konsantrasyonun biraz artırılması durumunda tahıl bitleri neredeyse tamamen öldürülür.
  • Besicilik sektöründe kullanılan yemlerde bulunan bakteriler mikotoksin üreterek besinin enerji değerini düşürmektedir.Örneğin, besi çiftliklerinde kullanılan yemlerin kalitesi artırılarak, beslenen hayvanların kilolarında artış görülebilir. Besi çiftliklerindeki hayvan yemlerinin enerjisini düşüren bakterileri inhibe etmek için propiyonik asit kullanılır.
  • Karbon çelik üzerindeki Korozyonun önlenmesi için bir başka kimyasal ile propiyonik asit modifiye edilerek korozyon inhibitörü olarak kullanılmaktadır. Bu sayede karbon çelik üzerindeki korozyon %75-%95 aralığında önlenmiş olacaktır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Kimyasalların fiyatlarına göre değişmektedir.Örneğin, Etilen fiyatları arttıkça propanoik asit fiyatları artacaktır.

Tarımsal asit fiyatları tarım sektöründeki kullanım alanının yaygınlaşması ile artış surecine girmiştir. Bu nedenle, bu alandaki kullanım fiyatları üzerinde belirleyici unsurdur.

Sonuç olarak, bu kimyasalın satışını yapan firmaların üretim ve stokları arttıkça fiyatlar aşağı yönlü hareket içindir.

Propiyonik Asit Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.