Paylaş •  

 

Malik Asit

DL-MALİK ASİT MOLEKÜL YAPISI
MALİK ASİT AMBALAJMALİK ASİT AMBALAJ

Ürün Belgeleri

MALİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI

Malik Asit Nedir?

Molekül Formülü (Malik Asit): C4H6O5

Molekül Ağırlığı: 134,0874 g/mol

Kimyasal Adı: Malik Asit

CAS Numarası: 6915-15-7

Tüm meyvelerde doğal olarak bulunan bir kimyasaldır. Meyve metabolizması sırasında oluşur. Pek çok ekşi gıda’da veya tartta bir tart tatlandırıcı olarak görev yapan organik dikarboksilik asit Malik asittir.

Fibromiyalji ve kronik yorgunluğu olan kişilerde egzersize toleransı artırdığı bulunmuştur. Enerji üretimini destekler ve vücuttaki reaksiyonların yürümesine yardımcı olur.

Amino asitlerin oluşumu için enerji ve karbon iskeletlerine sahip hücreleri sağlayan kimyasaldır. Aşırı ekşinin kaynağıdır. Ekşi tatlılarda, düşük düzeyde ekşi tat elde etmek istiyorsak sitrik asit ile birlikte veya sitrik asit, malik asit yerine kullanılır.

Karbonhidratların metabolizmasında yani hücreler için enerji üretim mekanizmalarında önemli bir göreve sahiptir.

Malik Asitin ester ve tuzlarına malatlar denir. En çok kullanılan türü Magnezyum tuzu olan Magnezyum Malat’tır.

Malik asit formülü: C4H6O5

E Kodu: E 296

Diğer isimleri aşağıdaki gibidir;

  • DL-Formu
  • 6915-15-7
  • 2-Hidroksisüksinik Asit
  • Hidroksisüksinik Asit
  • Bütanedioik asit
  • 2-Hidroksibütanedioik Asit
  • Dioksitetrik Asit
  • Alfa-hidroksisüksinik Asit
  • 2-Hidroksietan-1,2-dikarboksilik Asit
  • DL-2-Hidroksibütanedioik Asit
  • (+-)-2-Hidroksisüksinik Asit
  • E 296

Nasıl Üretilir?

Malik Asit üretimi son yıllarda, biyodizelin yükselen üretimi ile %10 (w/v) düşük değerli ham gliserolün organik asitlere dönüşümü için araştırmalar yapıldı. Laktik Asit üretiminde bir mantar familyasın doğal olarak yüksek titreler, oranlar ve verimlerle organik asit üretildiği bilinmektedir.

Ustilago Trichophora’nın doğal olarak Gliserol’den az miktarda yan ürün ile malik asit ürettiği bulundu.

Esas olarak gıdalarda ve içeceklere asitlik katma özelliği olarak kullanılan biyo-bazlı kimyasaldır. Gliserolden üretimi bugüne kadar, mikrobiyal üretimi için geçerli olan en yüksek orandır.

Bunun yanında her gün insan vücudunda nispeten büyük oranda üretilmekte ve yakılmaktadır.

Malik Asit üretimi bazı proseslerde yüksek sıcaklık ve basınç yardımı ile hidrasyon yöntemi ile maleik anhidrit bileşiğinden üretilmektedir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Görünüm olarak renksiz kristal özelliğe sahiptir. Kokusu karakteristiktir.

Tat olarak pürüzsüz bir tada sahiptir. Genel olarak ekşi tat olarak değerlendirilebilir.

Kaynama noktası 225 °C ile 235 °C aralığındadır.

Erime noktası 127 °C- 132 °C arasındadır.

Çözünürlük olarak 20 °C de 100 gr suda 55.8 gr çözünürlüğe sahiptir.

Malik Asit çözünürlük olarak, metanol, etanol, aseton, eter ve diğer polar çözücüler içinde oldukça çözünür.

Yoğunluğu 20 °C de 1,601 gr/cm3 tür.

Kararlılık olarak önerilen depolama koşullarında kararlıdır.

Isıtılarak ayrışması durumunda tahriş edici dumanlar meydana getirir.

Malik Asit Kullanımındaki Faydalar Nelerdir?

  • Yumuşak, temiz ve kalıcı bir ekşilik tadı verir.
  • Kafein kapsüllerinin üretiminde asitlik düzenleyici organik asit olarak kullanılır.
  • Lezzet geliştirme ve kalınlaştırma yeteneğine sahiptir.
  • Yüksek çözünürlük oranına sahip olmasından dolayı büyük avantaja sahiptir.
  • Sitrik asit veya Tartarik asitler’den daha düşük higroskopik özelliğine sahiptir.
  • Erimiş şekerlemelere daha kolay dahil olmak için diğer asitlerden daha düşük erime noktasına sahiptir.
  • Metal iyonları ile iyi şelatlama özelliğine sahiptir.
  • Etkili tamponlama karışımları yapabilmektedir.
  • Seyreltilmiş portakal suyu imalatında lezzet koruyucu olarak trisodyum sitrat, tartarik asit, magnezyum klorür ve kalsiyum klorür kullanılabilir.

Malik Asit’in Karışım Olarak Kullanımı

Kiraz ve Elma bazlı ürünlerde kullanılmaktadır. Gıda katkı maddelerinde asitlerin karışım olarak kullanılmasının nedeni hissedilen asit yoğunluğunu değiştirmek için uygulanır.

Sitrik Asit ile malik asit arasındaki fark; Sitrik Asit çok yoğun bir tada sahiptir fakat gıda içerisinde çabuk kaybolma etkisine sahiptir. Sitrik Asit’e karşılık daha hafif bir etkiye sahiptir fakat gıda içerisinde daha kalıcı bir tat bırakır.

Sitrik Asit ile malik karıştırılarak daha kalıcı bir tutku yaratacaktır. Asit karışımlarını eşit miktarda olacak şekilde malik, Sitrik Asit ve tartarik asit olarak formüle edilebilir.
Bazı meyve kökenli şaraplarda sitrik asit tercih edilmeyebilir. Bunun için üzümden elde edilen şaraplarda bu kimyasalın bulunduğu asit karışımları kullanılabilir.

Malik Asit Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Gıda sektöründe aroma maddesinin etkisini yoğunlaştırmak amacıyla malik asit kullanılır. Ve çoğu zaman gerekli olan lezzet miktarını azaltır. Bu kullanımındaki en büyük dezavantajlardan bir tanesidir.
  • Gıda sektöründe çok farklı lezzet deneyimleri ile farklı lezzetleri ortaya çıkarır.
  • Bazı içecek uygulamalarında, bazı lezzet notlarının paylamasını ve aromatik özelliğini artırır.
  • Kozmetik sektöründe, AHA-BHA ürünlerinin imalatında önemli bir bileşendir. Bu bileşimler cilt gençleştirmek ve ince çizgilerin giderilmesi için kullanılabilir.
  • Aperatif yiyeceklerin imalatında peynir ve acı biber gibi lezzetleri artırmak amacıyla malik asit kullanılır.
  • Zengin ve daha doğal bir lezzet deneyimi ortaya çıkarmak istiyorsanız, birçok ürünün lezzetini genişletmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılır.
  • Karbonik içeceklerin imalatında kullanılır. Yapay olarak tatlandırılmış ürünlerde ekonomik fayda sağlar. Buradaki amacı lezzet profilini daha geniş ve daha doğal kılmaktır.
  • Gazsız içeceklerde kullanılır. Buradaki kullanım amacı meyveli aromaları zenginleştirmektir. pH dengeleme görevi vardır. Ve bazı tuzların tortusunu maskelediğinden dolayı tercih edilen bir asitlik düzenleyicidir.
  • Buzlu çay, sporcu içecek veya meme çorbasının kuru karışımlarında hızlı çözünebilme özelliği ve lezzet artırıcı etkisinden dolayı gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Hazır ambalajlanmış çaylarda pH’ı 4.6 seviyesinde veya daha düşük noktada tutmak için kullanılmaktadır. Bu sayede mikrobiyal aktiviteyi stabilize etmiş olur.
  • Düşük kalorili içeceklerin imalatında kullanılmaktadır.
  • Alkollü elma şarabının imalatında keskin bir tadı korumak için kullanılır.
  • Çay üretiminde, demleme sırasında 4 ile 5 aralığında pH elde etmek için kullanılmaktadır.
  • Meşrubat pH’ını düşürerek bakterilerin üremesine engel olmaktadır.
  • Unlu mamullerde fırınlamadan önce veya sonra kullanılan sır bileşimlerinin içerisinde asitliği pH=6 nın altına indirmek için kullanılır. Bunun amacı koruyucu maddenin etkinliğini artırmaktır.
  • Şekerleme imalatında kullanılır. Burada sert yumuşak ve tabletlerde veya şekersiz şekerlerde çekici özellikler katar.
  • Soğutulmuş şekerlemelerin harmanlanması için yüksek çözünürlüğe sahip formu kullanılır.
  • Nem seviyesi düşük olan sert şekerlemelerde koruyucu olarak kullanılır. Ve bu sayede raf ömrü artırılır.
  • Unlu mamullerin imalatında gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
  • Gıdaların dondurularak kurutulması işleminde enzimatik bozunmalar sonucunda meydana gelebilecek renk değişimlerinin önlenmesi için koruyucu madde olarak kullanılan maddelerden bir tanesidir.
  • Medikal ve kişisel bakım ürünlerinin imalatında kullanılmaktadır. Boğaz pastilleri ve öksürük şuruplarının imalatında malik takviyesi yapılır.
  • Cildi iyileştirmek ve canlılık kazandırmak için cilt bakım ürünlerinin formüllerine  eklenir.
  • Alfa Hidroksi Asit (AHA) sınıfında yer alan Malik Asit kırışıklık tedavisindeki ürünlerin imalatında kullanılır. Bu uygulamada cildin, daha parlak, daha pürüzsüz görünmesi için fayda sağlamaktadır.
  • Pekmez üretiminde ekşi tat vermek amacıyla kullanılmaktadır.
  • Kahve makinelerinde sütten kaynaklı bakterilerin sterilizasyonu amacıyla kullanılır.
  • Petrol endüstrisinde kullanılmaktadır. Ham petrolün kuyudan rafineriye aktarılmasını sağlar.
  • Şekersiz tatlandırıcı tabletlerinin imalatında tat değiştirici madde olarak kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Malik asit fiyat olarak doğrudan üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatlarına bağlıdır. Üretiminde kullanılan gliserol fiyatı arttıkça bu kimyasalın fiyatları artacaktır.

Fiyatlar malik asit’in kullanım alanlarına doğrudan bağlıdır. Kullanım alanı arttıkça  fiyatı da artacaktır. Çünkü üretilen hammadde miktarı talebi yeterli oranda karşılamayacaktır.

Malik Asit fiyatı, üretimini yapan firmaların sayısına doğrudan bağlıdır. Üretim tesisi arttıkça fiyat olarak geçici olarak azalacaktır. Ama zamanla makul düzeye ulaşacaktır.

Malik asit satışı yapan firmaların maliyetleri, üretim tesisine olan yakınlığına doğrudan bağlıdır. Mesafe arttıkça fiyatları artacaktır.

Malik Asit Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.