Paylaş •  

 

Fumarik Asit

FUMARİK ASİT FORMÜLÜ
FUMARİK ASİT AMBALAJFUMARİK ASİT AMBALAJ

Ürün Belgeleri

FUMARİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI

Fumarik Asit Nedir?

Molekül Formülü (Fumarik Asit): C4H4O4

Molekül Ağırlığı: 116.072 g/mol

Kimyasal Adı: Trans Butenedioic Acid

CAS Numarası: 110-17-8

Fumarik Asit kimyasal bir bileşik olarak değerlendirmek farklı bir durum olarak algılanabilir. İlk olarak Kuzey Yarım kürede, likenler, bolete mantarları ve İzlanda yosunu gibi bitkilerin bulunduğu ılıman iklimlerde görülen (E)-2-Bütenedioik Asit’tir. Bu gibi ortamlarda ince beyaz formda veya renksiz kristal toz formunda bulunmaktadır.

Sadece doğal olarak bitkilerde değil insanlarda da bulunmaktadır. İnsan vücudu doğrudan Güneş ışığına maruz kaldığında cildi Fumarik Asit üretmektedir.

Kimyasal olarak doymamış bir dikarbonik asittir. Aynı zamanda Sitrik Asit döngüsünün bir parçasıdır.

Ekşi tat verme özelliği olan Organik asitler arasında yer alır. Tamponlama değeri en yüksek organik asitlerden bir tanesidir. Sitrik Asit ve Malik asit’e kıyasla daha yüksek tamponlama değerine sahiptir.

Molekül Formülü; C4H4O4

E Kodu: 297

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • E297
  • 2-Butenedioic acid
  • Allomaleik Asit
  • Likenik Asit
  • Tumarik Asit
  • Trans-1,2-Etilendikarboksilik Asit
  • Sodyum Fumarat
  • Amonyum Fumarat
  • Boletate
  • E 297

Fumarik Asit Nasıl Üretilir?

Üretimi, günümüzde maleik anhidritten üretilen malik asitin izomerizasyonu ile üretilmektedir. Tabi bundan önce maleik asit üretilmesi gerekmektedir. Üretim sürecinde öncelikle Maleik Anhidrit üretilir. Burada maleik anhidrit uygun olan hidrokarbonların katalitik oksidasyonu ile üretilir.

Baskın bir başlangıç kimyasalı olan Benzen kullanılır. Bunun yanında son zamanlarda n-butan, n-bütan yada n-büten karışımları daha çok kullanılmaktadır. Buradaki Maleik Anhidrit üretiminde kullanılan katalizörler sabit yataklı tübüler reaktörlere gömülü konumda bulunmaktadır.

Buradaki katalizörler vanadyum ve fosfor oksitlerdir. Bu safhada yan ürün olarak su oluşmaktadır. Daha sonra saf olarak Maleik Anhidrit ekstrakte edilerek saflaştırılır.

Fumarik Asit üretim sürecinde Maleik Anhidrit maleik asite hidrolize edilir. Daha sonraki süreçte, Maleik Asit cis-trans izmorizasyon yoluyla Fumarik Aside dönüştürülmektedir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Özellikleri bakımından , görünüm olarak beyaz toz formda yada şeffaf kristal formunda bulunabilmektedir. Meyve tadında asidik bir tada sahiptir. Kokusu yoktur.

Fumarik Asit tat olarak sitrik asitten 1.5 kat daha fazla ekşi ve kokusuz bir tada sahiptir.

Erime noktası 287 °C dir.

200 °C üzerinde sublime olma özelliğine sahiptir.

230 °C ye kadar ısıtıldığında su kaybeder ve Maleik Anhidrite dönüşmektedir.

Çözünürlük olarak etanolde çözünmektedir. Su ve eterde az çözünmektedir. Konsantre sülfürik asit de çözünmektedir. Aseton da az çözünmektedir. Su içerisindeki çözünürlüğü 25 °C de 0.63 g/100 mlt dir.

Çözünürlüğü Dioktil Sodyum Sülfosüksinat ile karıştırıldığında çözünürlüğü artmaktadır.

Toksik bir kimyasal değildir.

Yoğunluğu 1.6 gr/cm3 tür.

Fumarik Asit Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Yiyeceklerin hazırlanmasında antioksidan olarak kullanılmaktadır.
  • Sodyum Benzoat’ın koruyucu olarak kullanıldığı yeşil yiyecek ve balıklarda ihtiyaç duyulan asitliği sağlamak için kullanılmaktadır.
  • Jelatin yapıdaki jellerin mukavemetini artırmaktadır. Aljinat ihtiva eden formüllere dahil edildiğinde kalsiyumu serbest bırakan kimyasaldır.
  • Sedef hastalığı tedavisi için üretilen ilaçların formüllerinde kullanılır. Sedef hastalığına yakalanmış bir hücrenin bulunduğu metabolizmada, bağışıklık hücrelerine etki etmektedir. Bu sayede sedef hastalığına yakalanmış olan hücrelerdeki sitokinler olarak adlandırılan kimyasal düzenleyicilerin normalleşmesini sağlamaktadır.
  • Bazı tatlıların imalatında daha yoğun tat vermesi için kullanılabilir. Bunun yanında bazı pasta dolguları bu kimyasalı ihtiva etmektedir.
  • Bazı süt ürünlerinin stabilize edilmesine yardımcı olmak ve ekşi bir tat katmak amacıyla mükemmel özelliklere sahiptir. Bu alanda çikolatalı süt ve yumurta likörü gibi ürünlerin imalatında lezzet artırmak için fumarik asit kullanılmaktadır. Bu alanda ayrıca süt tozu, kremalar ve kremalı çorbaların imalatında kullanılmaktadır.
  • Fumarik Asit bazı tahıl ürünlerinin imalatında kullanılmaktadır. Bunlar; Yulaf ezmesi, kahvaltı gevreği, pirinç pudingi ve önceden pişirilmiş makarna ve kurutulmuş makarnalar gibi bazı tahıl ürünlerine eklenmektedir.
  • Bazı işlenmiş gıdaların lezzetini artırmak için fumarik asit kullanılmaktadır. Bunlar; Pastırmalar ve konserve etler gibi işlenmiş gıdalardır. Bunun yanında hardal, sirke ve elma suyu bu kimyasalı içerebilir.
  • Yapıştırıcı imalatında kullanılmaktadır. Vinil Asetat ile Fumarik Asit kopolimeri mükemmel yapıştırıcı özelliğine sahiptir. Kazein içermeyen folyo laminasyon yapıştırıcıları bu yöntem ile üretilmektedir. Aynı zamanda lateks yapıştırıcılar için koyu kıvam vermesi amacıyla kullanılmaktadır.

Diğer Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Cam elyaf üretiminde kullanılır. Buradaki stiren kopolimeri formundadır.
  • Bu bileşik sodyum karbonat ile nötralize edilerek sodyum fumarat üretilir. Bundan sonra küçük kırmızı kan hücresi anemisinin tedavisinde kullanılmak üzere demir fumarat üretmek için demir sülfat ile değiştirilir.
  • Petrol kuyularındaki verimi artırmak için, kireç oluşumunu önlemek amacıyla sıvı bir çözelti oluşturularak petrol kuyusunun matrisine gönderilir. Bu çözelti laktik asit, sitrik asit ve bazı kopolimerlerden oluşabilir.
  • Kanatlı hayvan yemleri veya büyükbaş hayvan yemi olarak kullanılan silajlarda asilliği düşürmek, bakteri ve maya oluşumunu engellemek için fumarik asit kullanılır. Bu sayede yemin daha kolay sindirilmesi ve emilimini sağlamaktadır. Hayvan yemlerinde antioksidan olarak kullanılır.
  • Besin değerlerinin korunması ve enerji sağlaması için kullanılan organik asitlerden bir tanesidir.
  • Şarap üretimi sırasında fermantasyon sürecinde etil alkol konsantrasyonu artmaktadır. Bu da tartarik tuzlarının çökelmesine neden olur. Şarap yapımındaki malolaktik fermantasyon asitliğin azalmasına sebep olur bu da malolaltik bakterilerin(Eunococus Euni) oluşmasını tetikler. Bunu önlemek için Fumarik kullanılır.
  • Meyve sularının aromasını geliştirmek için kullanılmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Fumarik Asit fiyat olarak petrol fiyatlarına doğrudan  bağlıdır. Çünkü petrolden üretilen benzen fiyatları artacaktır. Bu  durum fiyatların artmasına neden olacaktır. Bundan dolayı petrol fiyatlarının aşırı artması ile bu kimyasalın üretimi fermantasyon ile üretim hız kazanmıştır.

Fiyatlar kullanım alanları ile doğru orantılıdır. Kullanım alanları gelişmesi ile fumarik asit fiyatları artacaktır. Çünkü mevcut fabrikaların üretim kapasitesi talebini yeterli oranda karşılamayacaktır.

Fiyatlar fumarik asit satışı yapan firmaların stoklarına bağlı olarak değişmektedir. Stoklar arttıkça fiyatlar aşağı yönlü azalacaktır.

Fumarik Asit Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.