POTASYUM SORBAT ANALİZ SERTİFİKASI |
Potasyum Sorbat Nedir?
Molekül Formülü (Potasyum Sorbat); C6H7KO2Molekül Ağırlığı; 150,22 g/mol
Kimyasal Adı; Potasyum SorbatCAS Numarası; 24634-61-5
Potasyum sorbat, Küf ve maya önleyicisi ve peynirler için mantar önleyici bir kimyasaldır. Doğal olarak ortaya çıkan ve mikrobiyal bir bileşik olan sorbik asit’ in potasyum tuzudur. Ve koruyucu olarak kullanılır.
Diğer gıda koruyucularına kıyasla, bakteriler karşı daha etkilidir. Bundan dolayı geniş spektrumlu bir koruyucu olarak kabul edilmemektedir. Ürünlerin tamamen korunmasını sağlamak için, Potasyum Sorbat’ın diğer koruyucularla birlikte kullanılması gerekmektedir.
- Potassium Sorbate
- Sorbistat Potassium
- 2,4-Hexadienoic Acid, potassium salt
- Potassium 2,4-hexadionate,(E,E)
- Potassium hexa-2,4-dienoate
- Sorbistat-K
- 2,4-hexadienoic acid potassium
- Sorbat
- Potassium Sorbate Granuler
Potasyum Sorbat Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Yoğunluğu 1.361 gr/cm3 tür. 20 °C su içerisinde berrak bir sıvı ortaya çıkararak çözünür. Çözeltisi renksiz hafif sarı bir renk alır.
20 °C de etanol içerisinde 2 g/mlt çözünürlüğe sahiptir.
Kaynama Noktası: Bozunur, kaynama noktası yok.
Üretimi Nasıl Yapılır?
Potasyum Sorbat üretimi, günümüzde genellikle sentetik olarak üretilmektedir. Normal standartlardaki kullanımlarında gözle görülebilecek bir lezzete sahip değildir. Ucuz, beyaz bir tozdur.
Sorbik asit ekimolar kısımlarda Potasyum Hidroksit ile karıştırılır. Ve bu kimyasalı oluşturmak için sulu etilen hidroksit ile yeniden kristalize edilir.
İnsan Sağlığına Nasıl Etki Eder?
Potasyum sorbat farklı konsantrasyonlarda insanlar üzerinde farklı etkiler yaratmaktadır.
Solunması durumunda, soluk borusunda tahrişlere neden olmaktadır. Bu durumdan kurtulmak için gözlerinizi iyice yıkayınız.
Nasıl Depolanır?
Potasyum Sorbat serin ve kuru bir yerde depolanmalıdır. Isı veya ışıktan uzak yerlerde muhafaza edilmelidir.
25 kg’ lık kutu ambalajlarda paketlenerek depolanır. En uygun koruma ile birlikte saklama ömrü 6 ile 8 ay arasında değişmektedir.
Potasyum Sorbat’ın Gıdalarda Koruyucu Olarak Kullanılmasındaki Etki Mekanizması Nasıldır?
Sorbik Asit ve sorbik asit tuzları gıdalarda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Belirli konsantrasyonlardaki kullanımları güvenli olarak belirtilmektedir. Son zamanlarda Sorbat tuzları ve sorbik asit kullanılırken antimikrobiyal özellikleri ve kullanım oranları çok iyi belirlenmiştir.
Gıda ürünlerinde Sorbat’ın koruyucu olarak izin verilen kullanım oranı %0.001 ile %0.003 aralığındadır. %0.001 ile %0.003 aralığındaki sorbat konsantrasyonu mikroorganizmalarda büyüme stazına neden olmaktadır. Bunun üzerindeki konsantrasyonlarda öldürücü etkiye sahiptir.
Sorbik Asit’e kıyasla daha geniş bir pH aralığında çalışmaktadır. Bu da daha fazla gıdada koruyucu olarak kullanılmasına zemin hazırlar.
Sorbik Asit ve Potasyum Sorbat’ın Çözünürlüğünün Koruyuculuk Özelliğine Olan Etkisi Nasıldır?
Sorbik Asit 20 °C sıcaklıktaki suda nispeten çözünmez. Sıcak suda, alkollerde ve susuz asetik asitte kolay bir şekilde çözünmektedir. pH’ın artırılması sorbik asit çözünürlüğünü artırmaktadır. Bunun yanında katalizör özelliği gösteren bazı kimyasalların varlığı sorbik asit çözünürlüğünü artırmaktadır. Pektin, polisorbat, aljinat, metilselülöz ve propilen glikol varlığında sorbik asit çözünürlüğü artmaktadır.
Sorbat’ı, daha aktif antimikrobiyal etkiye sahip olan sorbik asit’e dönüşmek için su içerisinde hidrolize olur. Potasyum Sorbat’ın belirli bir miktardaki etki düzeyi aynı miktardaki Sorbik Asit’in %74 ‘ü miktarındaki etkiye sahiptir. Dolayısı ile Sorbik Asit’in yaklaşık 1.35 kat daha güçlü koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Potasyum Sorbat’ın Oksidasyona Uğramasının Koruyucu Özelliği Üzerindeki Etkisi Nasıldır?
Potasyum Sorbat’ın oksidasyonu ve ayrışması birçok farklı özellikten kaynaklanmaktadır. Nemin artması ile oksidasyonu hızlanır. Bu da potasyum sorbatın antimikrobiyal özelliklerini negatif doğrultuda etkilemektedir. Sorbik Asit’in sulu çözeltileri oksidasyona karşı oldukça duyarlıdır. Bu durum sorbik asit’in reaksiyon kinetiğini 1. Derecede etkilemektedir. Sorbik asit’in ikili bağları sulu formda iken, susuz formdan daha fazla oksijen molekülü saldırısına uğramaktadır. Sorbat tuzları uzun süreli depolamalarda polimerize olur ve sarı bir renk görünümü oluşur.
Asidik koşulların varlığı sorbat tuzlarının oksidasyonunu hızlandırmaktadır. Sorbat’ın çeşitli asitler tarafından oksidasyonu, pH ve ortam sıcaklığından son derece etkilenmektedir.
Potasyum Sorbat ve Sorbat Tuzlarının Antimikrobiyal Özelliklerinin Spektrumu
Potasyum Sorbat ve sorbat tuzlarının birçok mikroorganizmanın büyümesini inhibe ettiği bilinmektedir. Bunlar o kadar fazla olduğundan ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir.
Potasyum Sorbat Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Şarap üretimlerinde kullanılan yaygın bir koruyucu kimyasaldır. Şarap üretiminde fermantasyon tamamlandıktan sonra bir formda eklenir. Üretilmiş bir şarapta mayalar ve kalıplar tarafından bozulmayı önlemek amacıyla Potasyum Sorbat kullanılır. Bu uygulamada mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek suretiyle etki yapar. Fermantasyonu tamamlayan şaraplara eklenir. Şarap üretiminde fermantasyondan sonra eklenen şekerlerin, fermantasyon işlemini sonlandırmasını sağlar.
- Gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır. Gıdalarda koruyucu olarak kullanılmasındaki kimyasal etki sorbik asit’in potasyum tuzundan kaynaklanır. Buradaki etki ile patojenlerin büyümesi engellenir.
- Peynir, yoğurt, süt ürünleri, margarinler, ekşi krema ve mayonez içerisinde kullanılır.
- Kulak damlalarının imalatında koruyucu madde olarak Potasyum Sorbat kullanılır.
- Meyve ürünleri ve kurutulmuş meyveler de dahil olmak üzere, patojenlerin potansiyel bir şekilde büyümesini önlemek için Potasyum Sorbat içerirler.
- İçecekler, asitleştirilmiş veya fermente edilmiş sebzeler, salatalar, zeytinler, tütsülenmiş veya tuzlanmış balıklar, soslar, şuruplar ve jöleler de sorbat içerebilir.
- Islak mendil içerisinde bakteri olmuşumu ve ıslak mendil kullanıldıktan sonra cilt üzerinde bıraktığı nemli tabakada bakteri oluşumu ciddi bir sorundur. Benzoik asit ve salisilik asit ile birlikte kullanılarak ıslak mendilde koruyucu bileşim oluşturmaya yardımcı olur.
- Kozmetik sektöründe cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanılır. Bu tür uygulamalarda ünün bozulmasını önlemek amacıyla kullanılır.
- Vücut, cilt ve saç için protein kaynağı olarak üretilen kozmetik ürünlerinde kullanılır.
- Yüz, göz ve cilt bakım ürünlerinde veya kozmetik bakım ürünlerinin formülünde kullanılmaktadır.
- Kolik bebeklerde meydana gelen gaz sancılarının giderilmesi amacıyla sitrik asit ve bazı esktraktlarla birlik bu rahatsızlıkların tedavisi için üretilen ilaçların imalatında kullanılır.
- Meyve suyundan oluşan sert şekerlerin üretiminde koruyucu olarak Potasyum Sorbat kullanılır.
- Hayvanları için üretilen kuru mamaların imalatında koruyucu madde olarak kullanılır.
- Dezenfektan jeli ve Ultrason jeli üretiminde bakteri oluşmasını önlemek ve jelin daha uzun süre raf ömrü olmasını sağlamak için koruyucu olarak kullanılır.
- Yufka imalatında pH düşürerek kalsiyum propiyonat ile birlikte kullanılır. Bu sayede antimikrobiyal özellik sergileyerek küf oluşumunu engeller.
- Meyve aromalı enerji içeceklerinin imalatında, vitaminlerin yanında koruyucu madde olarak sodyum benzoat ile birlikte kullanılır.
Fiyatları Nasıl Değişir?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte fiyatı daha da artmıştır. Bunun nedeni; Teknoloji ile birlikte Potasyum Sorbat’ ın kullanım alanları da artmıştır.
Fiyatını etkileyen en büyük faktörlerden bir tanesi de yeni bir Potasyum sorbat üretim tesisinin kurulması ile ters orantılı olarak azalmaktadır. Fakat zaman içerisinde fiyat stabil bir düzeye oturmaktadır.
Bu ürünün dezavantajlarından bir tanesi lojistik kısmıdır. Potasyum sorbat hacimli ambalaja sahip olduğundan diğer kimyasal maddelerin nakliye bedellerini kıyasla daha yüksek
Potasyum Sorbat Sales
Chemical substances are packaged in packages determined by international standards. These are sold starting from the smallest package to the largest package or in bulk with tanker. These can be 1 gram packaging, 1 ton big bag packaging, the smallest drum packaging, or packaging-free sales with tanker.
All information here should be used in accordance with the legislation by expert people and professionals in the field.