Paylaş •

Monosodyum Glutamat

MONOSODYUM GLUTAMAT MOLEKÜL YAPISI
MONO SODYUM GLUTAMAT AMBALAJ
MONOSODYUM GLUTAMAT AMBALAJ
Ürün Belgeleri
MONOSODYUM GLUTAMAT ANALİZ SERTİFİKASI

Monosodyum Glutamat Nedir?

Molekül Formülü: C5H8NaNO4.H2O yada C5H8NNaO4

Molekül Ağırlığı: 169.112 g/mol

Kimyasal Adı: L-Glutamik Asit, Monosodyum tuzu

CAS Numarası: 142-47-2

Bir amino asit olan glutamik asidin sodyum tuzu olan bir kimyasal bileşiktir. Glutamik Asit ise süt ürünleri, et, baklagiller ve mantarlar gibi birçok proteinin bileşenleri arasında yer almaktadır.

Hafif veya pepton benzeri bir kokuya sahip beyaz kristal toz formundadır. Monosodyum Glutamat (MSG) lezzeti yoğunlaştırır ve geliştirir. Ancak kendine has lezzetlere etki etmez.

Aminoasit biçiminde veya serbest olarak bulunabilmektedir.

Marketlerde bulunan birçok işlenmiş gıdada mono sodyum glutamat bulunmaktadır.

Monosodyum glutamat formülü: C5H8NaNO4.H2O

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Monosodyum Glutamat
  • Çin tuzu
  • MSG
  • Glutamik Asit, sodyum Tuzu
  • DL-Monosodyum Glutamat
  • Sodyum Asit 1-Glutamat
  • Sodyum L-Glutamat
  • 142-47-2
  • L(+) Sodyum Glutamat
  • Sodyum L-Hidrojen Glutamat
  • Glutamat Sodyum
  • Glutamik Asit,L-,sodyum tuzu
  • E 621

Nasıl Üretilir?

Monosodyum glutamat nasıl elde edilir sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir.

İlk olarak pancar şekeri çözeltisinden elde edilmesi durumunda organik yöntem ile glutamik Asit’in elde edilmesidir. Bu tür hammaddeler içerisinde karmaşık yapıya sahip birçok organik kimyasal madde bulunmaktadır. Bundan dolayı ayrılması ve saflaştırılması çok karmaşık bir süreçtir.

Monosodyum glutamat elde edilmesinde kullanılan maddeler mısır gluteni, buğday gluteni, fakülte proteini ve şeker pancarıdır.

Monosodyum Glutamatın endüstriyel düzeyde üretimi melas ve nişastaların hidrolizatı ile gerçekleştirilmektedir. Bu kimyasalın üretim sürecinde sürecinde kültür ortamı, amonyum iyonlarının asimilasyonu ve L- Glutamik asit oluşumu sayesinde asidik hale gelmektedir.

Monosodyum Glutamat (MSG) üretim sürecinde gaz halindeki Amonyak nötr pH’ı korumak ve sulanmayı önlemek amacıyla bunların avantajlarından faydalanılmaktadır. Bu aşamada ne hidroksil iyonu ne de su bulunmaktadır.

Monosodyum Glutamat (MSG) üretim sürecinde fermantasyon teknolojisinin ilerlemesinden faydalanılmıştır. Buradaki teknolojik birikim L-Glutamik asit veriminin artırılmasında büyük rol oynamaktadır. Üretim yapılırken fermantasyon karışımının pH’ı Glutamik Asit kristallerinin geri kazanılması için 3.2 ye ayarlanmıştır. Daha sonra ki süreçte ekstraksiyon işlemi ile Monosodyum Glutamat (MSG) elde edilmiştir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Beyaz kristal katı formundadır.

Çözünürlük olarak suda kolayca çözünebilme özelliğine sahiptir. Kokusuz bir kimyasaldır. Etanol ve Eter’de hemen hemen çözünmez.

Kaynama noktası 225 °C dir.

Erime Noktası 450 °F dir.

Ayrışması durumunda sodyum oksit ve azot dumanları yaymaktadır.

Monosodyum Glutamat (MSG) % 5 lik çözeltisi pH olarak 6,7 ile 7,2 arasındadır.

Mono Sodyum Glutamat’ın Gıdalardaki Etkisi

Saf mono sodyum glutamat tek başına kullanıldığında iyi bir tada sahip değildir. Fakat lezzet verici bir aroma ile harmanlandığında güzel bir tat oluşturmaktadır. Mono Sodyum Glutamat lezzetli bir tat ile birleştiğinde lezzet-tat bileşenlerini aktif hale getirdiği tespit edilmiştir.

Mono Sodyum Glutamat’ın Sodyum klorür’e göre kütlece sodyum (Na) içeriği %12 dolaylarındadır. Sodyum Klorür deki kütlece sodyum (Na) içeriği %39 civarındadır. Bu da yaklaşık 3 kat daha Sodyum (Na) değerinin düşük olduğu anlamına gelmektedir.

Mono Sodyum Glutamat’ın kullanım konsantrasyonu yiyeceklere göre değişir. Optimum kullanım oranının üzerinde ilave yapılması durumunda lezzet verimi hızla düşmektedir. Örneğin çorbalardaki mono sodyum glutamat oranı 1 gr/100 mlt’nin üzerinde olursa lezzet derecesi düşmektedir.

Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Ticari gıdalarda en yaygın şekilde kullanılan gıda katkı maddelerinden bir tanesidir. İşlenmiş gıdalarda bulunmaktadır.
  • İşlenmiş gıdalara aroma vermesi amacıyla Mono Sodyum glutamat kullanılmaktadır.
  • Lezzet artırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Dil üzerinde bulunan glutamat reseptörlerini uyararak yiyeceklere etli, tuzlu ve brothy bir tat vermek amacıyla monosodyum glutamat kullanılır.
  • Monosodyum Glutamat (MSG) kullanım alanları arasında hidrolize edilmiş bitkisel protein genellikle etli veya tuzlu bir lezzet vermek için gıdalarda bileşen olarak kullanılmaktadır.
  • Sanayide dolgu maddesi olarak Monosodyum Glutamat (MSG) kullanılmaktadır. Bazı yapı, inşaat malzemelerinin imalatında kullanılmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Monosodyum Glutamat (MSG) Fiyat olarak MSG üretiminde kullanılan maddelerin fiyatları ile doğru orantılıdır. Buradaki hammaddelerin fiyatları arttıkça bu kimyasalın fiyatı artacaktır.

Fiyatları kullanım alanı ile doğru orantılıdır. Kullanım alanları arttıkça Monosodyum Glutamat (MSG) fiyat olarak artacaktır. Bu kimyasalın üretimi talebi karşılamayacağından dolayı fiyatları artıracaktır.

Fiyatlar Monosodyum Glutamat (MSG) satışı yapan firmaların stoklarına da bağlıdır. Stokları arttıkça kimyasalın fiyatı azalacaktır

Monosodyum Glutamat Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.