Paylaş •  

 

Sodyum Hipofosfit

SODYUM HİPOFOSFİT FORMÜLÜ
SODYUM HİPOFOSFİT AMBALAJ SODYUM HİPOFOSFİT AMBALAJ

Ürün Belgeleri

SODYUM HİPOFOSFİT ANALİZ SERTİFİKASI

Sodyum Hipofosfit Nedir?

Molekül Formülü (Sodyum Hipofosfit): NaH2PO2

Molekül Ağırlığı: 85.96 g/mol

Kimyasal Adı: Sodyum Hipofosfit

CAS Numarası: 7681-53-0

İnce tanecikli bir yapıda veya beyaz toz formundadır. Kokusu bulunmamaktadır. Bazen susuz hipofosfit bazen de monohidrat formunda bulunur.

İki kimyasal form arasındaki fark, monohidrat olan formda bir tane su bağlanmıştır. Susuz olan formu sulu forma nazaran daha yüksek çözünürlüğe sahiptir.

Sodyum Hipofosfit Molekül Formülü: NaH2PO2

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Hipofosfit
  • Hipofosfit Monohidrat
  • Susuz Hipofosfit
  • 7681-53-0
  • Beyaz Fosfor
  • Hipofosfor Asit
  • Kalsiyum Hipofosfit
  • Fosfit
  • Sodyum Fosfinat

Sodyum Hipofosfit Nasıl Üretilir?

Bu kimyasalın üretimi konusunda çok detaylı bilgiler bulunmamaktadır. Lakin beyaz fosfor ile sodyum hidroksit çözeltisi reaksiyona sokularak elde edilir.

Sülfürik Asit ve fosforik asit endüstriyel ol ölçekte reaksiyona girdiğinde fosfor içeren inorganik tuzlar üretilebilir. Bu gibi reaksiyonlarda yan ürün olarak kalsiyum sülfat (alçı taşı) elde edilir. Bu tür kimyasallar sarı fosfor üretimi yapan fabrikalar için çok iyi bir fosfor kaynağı olarak kullanılabilir.

Fosforun bu tarz çamur maddelerinden sentezlenmesi çok büyük bir problemdir. Ancak bu üretim sürecinde alkali bir kimyasal desteği uygulanan en yaygın sentez yöntemidir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Renksiz bir görünüme sahiptir. Kokusuzdur. Aynı zamanda acı ile tatlı arasında bir tada sahiptir.

Erime noktası 238 °C dir. Bu sıcaklıktan sonra ayrışmaya başlamaktadır.

Çözünürlük olarak şu içerisinde iyi bir çözünürlüğe sahiptir. Alkol içerisinde az çözünür.

Kararlılık olarak, ilgili standartlardaki depolama koşullarında kararlı bir kimyasaldır.

Isıtılması durumunda fosfin oluşturmasına neden olmaktadır. Meydana gelen bu gaz yanıcı özelliğe sahiptir. Sodyum hipofosfit çalışma alanı ısı gerektiren bir uygulama alanı ise, bu çalışma alanında uygun havalandırma koşulları sağlanmalıdır. Aksi durumda yangın meydana gelme riski mevcuttur.

Su içerisindeki çözeltisi, Na+ ve H2PO2- iyonu meydana getirir.

Yoğunluğu 1.77 gr/cm3 tür. Bu yoğunluk monohidrat formu için geçerlidir.

Sodyum Hipofosfit Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Kaplama sektöründe elektro-katalizörlerin formüllerinde kullanılır. Formaldehit ile birlikte kullanılarak elektriksiz kaplama banyoları oluşturulmaktadır. Elektro kaplamadaki bu yöntem çok eski bir geçmişe dayanmamaktadır. Bu kompozisyon değişkenlikler elektro kaplamadaki etkinliğe çok büyük katkılar sunmaktadır. Bu tür uygulamalarda indirgeme ajanı olarak kullanılır.
  • Model et sistemlerinde gram negatif anaerobik bakterilerin inhibe edilmesi için kullanılır. Bazı sporların inhibe edilmesi değil de hücre gelişimi ve kusurlu hücrelerin bölünmesi ve hücre erimesine yol açmaktadır. Bu kullanım alanında pH dengesi çok iyi sağlanmalıdır. Bakteriler spor üretebilmek için pH değerlerini çok iyi kullanırlar.
  • Beton katkısı üretiminde sodyum hipofosfit kullanılarak betonun mukavemeti artırılır. Betonun çökmesi azaltılır. Kullanım miktarına göre betonun mukavemeti artarken, çökmesi azalmaktadır. Aynı zamanda betonda kullanılan bu katkı maddesi ile betonda meydana gelen kanama sorunu ortadan kaldırılır. Yani beton üzerinde meydana gelen sıvı engellenir.
  • Plastik maddeleri elektrik kullanmadan nikel kaplamak istiyorsak sodyum hipofosfit kullanmalıyız.
  • Yangın oluşumunu önlemek için üretimi yapılan maddelerin imalatında alev geciktirici etkisi sağlamak için hipofosfit kullanılır. Bu kullanım alanı arasında plastikler bulunur.
  • Poliakrilatların imalatında kullanılmaktadır.
  • Benzer özelliklere sahip Kalsiyum Hipofosfit gübre imalatında fosfor kaynağı olarak kullanılmaktadır.
  • Seramik üzerinde pürüzsüz bir kaplama sağlayabilmek için kullanılmalıdır.
  • Formaldehit ile birlikte kullanılarak, belirli bir pH düzeyinde Cu ve Ni metal iyonlarının biriktirilmesi için kaplama sektöründe önemli bir bileşendir.
  • Kimyasal yöntem ile Nikel kaplama işlemlerinde kullanılmaktadır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Fiyatlar üretimde kullanılan kimyasalların fiyatları ile doğru orantılıdır. Beyaz Fosfor ve Sodyum hidroksit fiyatlarının artması hipofosfit fiyatlarını artıracaktır.

Sodyum hipofosfit satışı yapan firmaların stoklarının artması durumunda bu kimyasalın fiyatı azalacaktır. Stok ve zaman arasındaki ilişki kimyasal fiyatları üzerinde çok büyük öneme sahiptir.

Bu kimyasalın kullanım alanının artması hipofosfit fiyatı üzerinde pozitif etki yapacaktır. Fiyatları artıracaktır.

 

Sodyum Hipofosfit Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.