Paylaş •

Aspartam

Aspartam Nedir?

Molekül Formülü (Aspartam): C14H18N2O5

Molekül Ağırlığı: 294.30 g/mol

Kimyasal Adı: Aspartam

CAS Numarası: 22839-47-0

Bu kimyasal madde 1965 yılında bir kimyager tarafından ülser tedavisinde kullanılması için araştırma yapılırken geliştirilen yapay tatlandırıcı grubundaki bir kimyasal bileşiktir.

Kimyasal formülü olarak Aspartik Asit ile fenialaninin metil esteri olan bir maddedir.

E Kodu = E591 dir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Asp-Phe Metil Ester
  • Metil Aspartilfenilalanat
  • Dipeptid Tatlandırıcı
  • Aspartik Asit Fenilalanin Metil Ester
  • L-Aspartil-L-Fenilalanin Metil Ester

Nasıl Üretilir?

Aspartam üretiminin başlangıç reaksiyonu L-Aspartik Asit, L-Fenilalanin veya L-Fenilalanin Metil ester ile başlamaktadır. Tatlı bir form elde edebilmek için amino asitlerin L-Konfigürasyon işlemi gerçekleşmesi gerekmektedir.

Üretimin daha sonraki aşamalarında peptit üretim yöntemleri devam etmektedir. Bu üretim yöntemlerinde Aspartik Asit için koruyucu gereksinimi olabilmektedir. Büyük çaplı üretimlerde koruyucu olarak formilaspartik Asit anhidrit kullanılabilir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak kristal toz formundadır. Tat olarak Sakkaroz bileşiğinden yaklaşık 200 kat daha Tatlı özelliğe sahiptir.

Kokusu bulunmamaktadır.

Nem varlığında aspartilfenilalanin bileşiği ve başka kimyasal bileşiğe ayrılarak hidrolize olmaktadır. Bu hidroliz olayı ile aspartamın tadında azalma meydana gelmektedir.

Erime Noktası 346.5 °C dir.

Çözünürlük olarak sıcaklık, pH ve suyun varlığına göre değişmektedir. pH düşük ortamlarda ve 25 °C sıcaklıkta en yüksek çözünürlüğe sahiptir. Örneğin pH’ın 2 civarında ve  sıcaklığın 25 °C olması durumunda 20 mg/mlt su olarak tespit edilmiştir.

Kararlılık olarak ne olmaması durumunda stabil bir özelliğe sahiptir. Lakin nem varlığında tat kaybı yaşamaktadır.

Aspartam Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Bazı ülkelerde gazlı içeceklerde yapay tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Yüksek tatlılık özelliği sayesinde sakız üretiminde tatlandırıcı madde olarak kullanılır.
  • Çay, kahve ve bazı kahvaltı gereklerinde tatlılık özelliği sağlamak için kullanılır.
  • Düşük kalorili yiyecek ve içeceklerin imalatında kullanılır. Bu uygulamada ya tek başına ya da bir başka tatlandırıcı ile karıştırılarak kullanılmaktadır.
  • Dondurma imalatında tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Farmakoloji alanında öksürük şuruplarında tatlandırıcı madde olarak kullanılır.
  • Çiğneme tabletlerinde ve şekersiz sıvı formülasyonlarda kullanılır.
  • Jelatin üretiminde tatlı bir tat vermek amacıyla kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Aspartam fiyat olarak Aspartik Asit ve Fenilalanin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Çünkü üretiminde bu hammaddeler kullanılmaktadır. Bu hammaddelerin fiyatları arttıkça bu yapay tatlandırıcının fiyatı artacaktır.

Aspartam fiyatları ticari olarak kullanılmaya başladığından bu yana sürekli artmıştır. Çünkü kullanım alanları her geçen yıl artmıştır. Bu sebeple üretilen hammadde miktarı talebi yeterli oranda karşılayamadığından dolayı fiyatları yükselmiştir.

Aspartam satışı yapan firmalar genel bu fiyat politikasını belirleyen firmalardır.

Aspartam Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.