Paylaş •

Gluten

Gluten Nedir?

Gluten Molekül Ağırlığı nedir?

CAS Numarası; 8002-80-0

Arpa, buğday, çavdar ve tahıl tanelerindeki proteinleri belirtmektedir. Endospermde bulunur ve çimlenme zamanı olduğunda bitki embriyosunu beslemektedir. Glüten aynı aile içinde yüzlerce farklı proteinin bir karışımıdır. Hamurun elastiki yapısını etkilemektedir. Buğdayda en yüksek oranda bulunur.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Ham
  • Glutens
  • Glüten
  • Buğday Gluteni
  • Bugdaydan Gluten
  • Bugdaydan %80’lik Protein
  • Buğday Peptid

Gluten İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Bu maddeyi içeren yiyecekler arasında ekmek, tahıl ürünleri, taklit etler, soya sosu, bira sanayisi, ketçap, dondurma ve evcil hayvan yiyeceklerinde bulunmaktadır. Genel olarak kozmetik ürünlerinde, cilt bakım ürünlerinde ve saç ürünlerinde kullanılmaktadır.

Ekmek Yapımında Gluten’in Önemi?

Ekmek yapımı sırasında un içerisinde kullanılmaktadır. Bu alandaki üretim sürecinde Glüten molekülleri, gliadin moleküllerini çapraz bağlamaktadır. Bağlanma sonucunda maya ve kabartma tozu gibi mayalama maddeleri tarafında üretilen karbon dioksit kabarcıklarını yakalayan lifli bir yapı oluşturmaktadır.

Bu özelliği sayesinde ekmeğin kabarması sağlanır. Ekmek pişirildiğinde nişasta ve glüten pıhtılaşır ve pişmiş ürünleri şekle sokmaktadır. Pişirilmiş ekmeğin içerisindeki su moleküllerini bağlamaktadır. Bu da zamanla ekmeğin bayatlamasına neden olmaktadır.

Gluten Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Kullanım alanları arasında özel kahvaltı yiyecekleri bulunmaktadır. Bunun yanında besi hayvanlarının yiyeceklerinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda yapıştırıcıların imalatı da bulunmaktadır. Bunun yanında bazı aminoasitlerin imalatında kullanılmaktadır.
  • Unlu mamullerin imalatında, yapışkan özellik, üç boyutlu ağlar oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Glutenin hamur endüstrisinde kullanılmasının amacı gaz tutma, su emme, ekmek, çörek ve kek gibi gıda maddelerinde, bağlayıcı, dolgu maddesi ve tablet haline getirmeye yardımcı olmasından dolayı tercih edilmektedir.
  • Bu hammaddenin proteinleri, hamurda su emme kapasitesi yapışkanlık, elastikiyet ve viskozite sağlayarak buğdayın eşsiz pişirme kapasitesini belirlemede en önemli unsurlardan bir tanesidir.
  • Proteinleri iki ana fraksiyona bölünebilir. Bunlar, çözünür gliadin ve çözünmeyen gluteninlerdir. Her iki fraksiyon da yüksek glutamin ve prolin içerikleri ile karakterize sayısız kısmen yakından ilişkisi olan proteinlerden oluşmaktadır.

Gluten Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Gluten fiyat olarak doğrudan buğday fiyatlarına bağlıdır. Buğday üretimi arttıkça fiyatları azalmaktadır. Buğday üretimi azaldıkça fiyatları artmaktadır.

Fiyat olarak, gluten üretimi yapan fabrikaların sayısına bağlı olarak değişmektedir. Bu maddenin üretimini yapan fabrika sayısı arttıkça fiyat olarak düşmektedir.

Gluten satışı yapan firmaların stoklarına bağlı olarak değişmektedir. Bu maddenin satışını yapan firmaların stokları arttıkça fiyatları azalmaktadır.

Firmaların stokları azaldıkça gluten fiyatları artmaktadır.

Gluten Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.