Ürün Belgeleri | |
BUTİL ASETAT ANALİZ SERTİFİKASI |
Butil Asetat Nedir?
Molekül Formülü (Butil Asetat): C6H12O2
Molekül Ağırlığı: 116.16 g/mol
Kimyasal Adı: Butil Asetat
CAS Numarası: 123-86-4
Bütanol’ün asetat esteridir. Meyveli bir kokuya sahiptir. Berrak renksiz bir sıvıdır. Aromalarda kullanılan aroma maddesidir.
Kimya sisteminde 3 farklı izomerik yapıda bulunur. Bunlar; n-butil asetat butil ester veya butil etanoat, sec-butil asetat, 1-metilpropil ester ve asetik aseit sec-butil ester olarak adlandırılır. Diğeri ise tert-butil asetat, 1,1 dimetil ester veya asetik asit, tert-butil ester olarak adlandırılmaktadır.
Kozmetik uygulamalarında güvenli olduğu test edilmiştir.
Kimyasal bileşik olarak karboksilik asit türevidir. Diğer bir isimle N-Butil Asetat olarak adlandırılır.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- N-Butil Acetate
- Butyle Acetate
- Asetik Asit Butil Ester
- Ester
- Butil Etanoat
- 123-86-4
- N-Butil
- N-Butil Etanoat
- 1-Butyl Acetate
- Asetik Asidin Butil Esteri
- Asetik Asit-N-Butil Ester
Nasıl Üretilir?
Üretimi, N-Butil Alkol asetik asit ile esterlenerek üretilir. Bu kimyasalın üretiminde güçlü bir asit olan sülfürik asit’in her hangi bir bütanol izomerinin ısıtılarak asetik asit ile esterleştirilmesi reaksiyonuna dayanmaktadır.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Parlama noktası düşüktür. Yaklaşık 24 °C de parlama özelliğine sahiptir. Bundan dolayı yanıcılığı yüksek bir kimyasal maddedir. Yanıcılık derecesi 3 tür. Organik bir bileşiktir.
Renksiz bir sıvıdır. Buharlı bir görünüme de sahip olabilir. Meyveli bir kokuya sahiptir.
Kararlılık olarak güçlü asitler, güçlü bazlar ve oksitleyici yapıdaki kimyasal maddelerle uyumlu değildir. Bu kimyasal maddelerle hızlı bir şekilde reaksiyona girebilir
Çözünürlük olarak su içerisinde az miktarda çözünür. Aynı zamanda eter, alkol ve propilen glikolde karışabilme özelliğine sahiptir.
Yoğunluğu 25 °C sıcaklıkta 0.88 gr/mlt dir.
Kaynama noktası 124-126 °C dir.
Erime noktası -78 °C dir.
Karakteristik bir kokuya sahiptir. Düşük konsantrasyonlarda meyve aromalı bir kokuya sahiptir.
Butil Asetat Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Kullanım alanları arasında lak’ların ve diğer ürünlerin üretiminde çözücü olarak kullanımı bulunmaktadır.
- Vernik, plastik ve andartüt deri imalatında kullanılır.
- Farmasötik alanda kullanılan penisilinin ekstraksiyonunda kullanılır. Bu sayede penisilinin asidolizi azaltılır. Ve verimi artırılır.
- Meyveli kokusundan kaynaklı gıda katkı maddesi olarak lezzet verici kimyasal olarak kullanılmaktadır.
- Yapıştırıcıların ve sertleştirilmiş kaplamaların üretiminde kullanılmaktadır. Bu alanda çözücü olarak işlem görmektedir.
- İlaç sanayisinde bazı maddelerin üretiminde çözücü ve ekstraksiyon maddesi olarak işlem görür.
- Çok yoğun olmamakla birlikte kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır. Parfüm imalatında çözücü madde olarak kullanılır. Oje imalatında kullanılmaktadır.
- Temizlik ve araç bakım ürünlerinde pas önleyici kimyasal olarak kullanılır. Buradaki kullanımını etkileyen faktörlerden bir tanesi toksik özelliğe sahip olmayışıdır.
- Sentetik meyve tozlarının imalatında kullanılır.
- Hava temizleyici, ferahlatıcı kimyasalların imalatında kullanılmaktadır. Burada klimalar, genel hava bakım ürünleri ve hava filtreleri imalatında kullanılan ana bileşiktir. Bu kimyasalın tercih edilmesini etkileyen faktörlerden bir tanesi yoğunluğunun düşük olmasıdır.
- Güvenlikli camlarım imalatında kullanılmaktadır.
- Kaplama sektöründe düşük uçuculuk özelliğinden dolayı tercih edilir. Nubuk ve süet derilerin kaplanmasında başlıca rol oynamaktadır.
- Emaye endüstrisi, vinil reçineler ve nitroselüloz yapmak için kullanılmaktadır.
- Yağların ve farmasötik maddelerin işlenmesinde kurutucu madde olarak.
- Kozmetik ve genel temizlik sektöründe esansiyel özelliğinden faydalanılır.
- Dövme sektöründe kullanılan boyaların imalatında kullanılır.
- Kolon ve ince tabaka kromotografisinde laboratuvar reaktifi olarak kullanılır.
Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Fiyat olarak, üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatları ile doğrudan orantılıdır. Asetik asit fiyat olarak arttıkça bu ester fiyatı artacaktır.
Fiyat olarak kullanım alanları ile doğrudan orantılıdır. N-Butil Asetat kullanım alanı arttıkça bu kimyasal fiyat olarak artacaktır. Sanayide yüksek miktarda kullanım alanı meydana gelirse, fiyatlar artacaktır.
Fiyatlar, ester distribitörü olan firmaların stoklarına bağlı olarak değişmektedir. Bu ester’in satışı yapan firmalar , bu kimyasalın distribütörlüğünü yapan firmaların stokları arttıkça fiyatlar kısa süreli azalacaktır.
Butil Asetat fiyatları üretimini yapan tesislerin sayısına bağlı olarak değişir. Yeni bir üretim yapan tesis kurulması durumunda, butil asetat fiyat olarak kısa süreli düşüş yaşayacaktır.
Butil Asetat Satışı
Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.