Paylaş •  

 

Glukonik Asit

Ürün Belgeleri
GLUKONİK ASİT ANALİZ SERTİFİKASI

Glukonik Asit Nedir?

Molekül Fomülü (Glukonik Asit): C6H12O7

Molekül Ağırlığı: 196.16 g/mol

Kimyasal Adı: Glukonik Asit

CAS Numarası: 526-95-5

Hafif asidik özelliğe sahip organik asittir. Aşındırıcı özelliği yoktur. Glikoz oksidasyonu sonucu doğada yaygın olarak bulunan organik yapıdaki bir bileşiktir. Glikozun ilk karbon atomunun oksidasyonu ile oluşan bir karboksilik asittir.

Metalleri şelatlama kabiliyeti ile kararlı kompleks oluşturan glukano delta lakton yapısı içermektedir. Yapısında yer alan bu ajan yardımı ile anyonları şelatlayıcı etkisi vardır.

Bu da bazı organik asitler gibi enantiyomere sahiptir. D formu L formun enantiyomeridir. Şelatlama etkisi alkali çözeltilerde EDTA ve NTA ya göre daha kuvvetlidir. Bu şelatlayıcı ajanlara göre daha avantajlı bir kimyasaldır.

En büyük özelliği yapısında yer alan hem hidroksil hem de karboksil grubu ile reaksiyona girebilmesidir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

Nasıl Üretilir?

Glukonik Asit (GA) üretimi Dünya çapında fermantasyon teknolojisi ile üretilmektedir. Substrat olarak Glikoz kullanılmaktadır. Bir mantar fermantasyonu katalizleyici bakterisi olan Aspergillus Niger kullanılır.

Aspergillus Niger substrat üzerinde hızlı büyüme etkisi, yüksek verim sağlaması ve Glukonik Asitin, elde edilen üründen kolay ayrılması en büyük avantajlarıdır.

Bu Biyoteknolojik üretim yönteminde,  Aspergillus Niger ile hareketsizleştirilmiş misel ile sürekli GA üretimi ile 120-140 g/Lt/h konsantrasyon olacak şekilde verim elde edilebilir.

Daha yüksek bir verim ise Substrat üzerinde Aureobasidium Pullulans bakterisinin yetiştirilmesi olarak ortaya çıkmıştır. Bu bakteri yardımı, çapraz filtrasyon işlemi ve sürekli bir üretim metodunun kullanılması ile 375 g/Lt ve 1 gr glikoz miktarına karşılık 0.83 g Glukonik Asit üretildiği tespit edilmiştir. Ve 22 saat sonra glikozun %100 ünü dönüştürmek mümkündür.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak renksiz veya açık sarı yada şurup görünümlü berrak bir sıvı formundadır. Saf formu beyaz kristal toz formundadır.

Tat olarak hafif asidik bir tada sahiptir.

Erime noktası 131 °C dir.

Çözünürlük olarak su içerisinde kolay bir şekilde çözünür. 25 °C de 316 mg/Mlt dir. Sudaki çözünürlüğü iyidir. Metil Alkol ve DMSO içerisinde az çözünür.

Yoğunluğu 1.23 g/cm³ tür.

Glukonik Asit Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • İlaç endüstrisinde Osteoporoz ve Anemi gibi sağlık sorunlarını tedavi etmek için GA’nın +2 degerlikli tuzları olan Kalsiyum Glukonat, Magnezyum Glukonat, Demir Glukonat ve Çinko Glukonat mineral besin takviyesi olarak kullanılır. Bunun nedeni GA zayıf asit olmasi ve tahriş edici olmaması da etkilidir.
  • Bazı araştırmacılar Glukonik Asit’in sitrat alımını engelleyerek ilgili tümör’ün biyofilmini bozması ile tümör büyümesini engellediğini savunmaktadır.
  • Aynı zamanda Metal ekstraksiyonu ve organik tabanlı sentezler için uygun bir kimyasal olarak kullanılmaktadır.
  • Alkali çözeltilerde şelatlama maddesi olarak kullanılır.
  • Bazı glukonat türevleri sıtma (kinidin glukonat) ve demir eksikliği (Demir Glukonat) takviyesi ile tedavi edilmektedir.
  • Bazı alkolsüz içeceklerin imalatında kullanılır. Bunlar sporcu içecekleri, çay ve kahve türevlerinde kullanılır.
  • Bira üretiminde bira taşı oluşumunu önlemek için kullanılır. Aynı zamanda süt üretimi yapan süt fabrikalarında süt taşı oluşumunu engellemek için kullanılır.
  • Tekstil baskı ürünlerinde asit katalizörü olarak kullanılır. Burada kullanılan Asit Kolloid reçinelerinin imalatında kullanılır.
  • Korozyon İnhibitörlerinin imalatında kullanılır. Aynı zamanda kireç önleyici maddelerin imalatında kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Glukonik Asit fiyat olarak üretiminde kullanılan ham maddelerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Glikoz fiyatları arttıkça bu kimyasal bileşik fiyat olarak artacaktır. Özellikle tarım sektörünün geleceği bu kimyasal bileşiğin üretimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Glukonik Asit distribütörü olan firmalar stokları azaldıkça bu kimyasal bileşik fiyatları yükselecektir. En önemli diğer bir faktör ise nakliye maliyetleridir. Üretim tesisine olan mesafe arttıkça fiyatlar yükselecektir.

Glukonik Asit üretimi yapan firma ve tesis sayısı artması ile ham madde yeterlilik durumuna göre bu kimyasal fiyatı piyasada düşüş yaşayacaktır.

Glukonik Asit Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.