Paylaş •  

 

Sodyum Siklamat

Ürün Belgeleri

Sodyum Siklamat ANALİZ SERTİFİKASI

Sodyum Siklamat Nedir?

Molekül Formülü (Sodyum Siklamat): C6H11NHSO3

Molekül Ağırlığı: 201.22 g/mol

Kimyasal Adı: Sodyum Sikloheksil Sülfamat

CAS Numarası: 139-05-9

Bu tatlandırıcı da yapay bir tatlandırıcıdır. Sükroz’dan yaklaşık 30-50 kat yüksek tatlandırma kabiliyetine sahiptir. Diğer yapay tatlandırıcılara karşılık en az tatlı olan bir tatlandırıcıdır.

Besleyici özelliği bulunmayan tatlandırıcıdır. Etki mekanizması T1R3 transmembran alanı ile etkileşime girmektedir.

Organik yapıda bir moleküldür.

Sodyum Siklamat E Kodu: E952

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Sodyum Sikloheksil Sülfamat
  • Siklamik Asit Sodyum Tuzu
  • Şeker
  • Şekeron
  • Sodyum N-Sikloheksil Sülfamat
  • Şekeril Sodyum
  • Sodyum Sukaril

Nasıl Üretilir?

Sodyum Siklamat üretimi Sikloheksilamin’in sülfonasyonu yöntemi ile üretilebilir. Üretim yönteminde Sülfamik Asit, Sülfat tuzu ya da Kükürt trioksit içerebilmektedir.

Siklamat üretim sürecinde yoğunlaştırıcı madde olarak Trietilamin veya Trimetilamin gruplarından tersiyer maddeler seçilir.

Daha sonraki süreçte Siklamat tuzu elde edebilmek için Metal Oksit tuzu ile reaksiyona sokulur.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Beyaz kristal toz veya yalnızca kristal formunda bulunur. Bazı üretim proseslerinden beyaz pudra görünümüne sahip olacak şekilde çıkabilir.

Kokusu bulunmamaktadır.

Erime noktası 300 °C’nin üzerindedir.

Yoğunluğu 20 °C de 1.58 g/cm³ tür.

20 °C de Su içerisindeki 100g/L çözeltisi pH 5.5-7.5 aralığındadır.

Çözünürlük olarak su içerisinde 20 °C de 10g/100 mlt dir.

Sodyum Siklamat Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Tatlandırıcı miks karışımlarında kullanılan en düşük sükroz eşdeğerine sahip kimyasaldır. Sakarin, Sükraloz gibi diğer yapay tatlandırıcılar ile birlikte kullanılabilir.
  • Alkolsüz içeceklerin üretimine yardımcı madde olarak kullanılır.
  • Farmasötik ürünlerde tatlandırıcı olarak kullanılan yardımcı maddedir.
  • Kurutulmuş kocayemiş, Portakal kabuğu, konserve erik üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Turşu üretiminde tatlı bir tat vermesi amacıyla kullanılır.
  • Bazı kozmetik ürünlerinde mikrobiyoloji stabilizasyon için Siklamat kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Sodyum Siklamat fiyatları bu kimyasal maddenin üretimi yapan firmaların kullandığı ham madde fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Sülfamik Asit fiyat olarak arttıkça Siklamat fiyatları artacaktır.

Bununla birlikte Sikloheksilamin, Trietilamin gibi maddelerin fiyat artışı da Siklamat fiyatını artıracaktır.

Siklamik Asit tuzu distribütörü olan firmaların stoklarına bağlı olarak fiyatlar değişkenlik gösterir. Stoklar azaldıkça fiyatlar yükselecektir.

Sodyum Siklamat Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.