Paylaş •

İzopropil Palmitat

İzopropil Palmitat Nedir?

Molekül Formülü (İzopropil Palmitat): C19H38O2

Molekül Ağırlığı: 298.5 g/mol

Kimyasal Adı: İzopropil Hegzadekonat

CAS Numarası: 142-91-6

Adından da anlaşılacağı gibi izopropil alkol ile palmitik asit’in yağ asidi esteridir. Yağ asidi esterleri arasında en çok kullanılan türüdür. Bir diğer yağ asidi esteri de izopropil miristat olarak öne çıkmaktadır.

Ester türevi olan bu kimyasal bileşiğin palmitik kısmı içerisinde büyük bir yağ asidi içermektedir. Bu yağ asidi A Vitamini ve antioksidan’dan oluşmaktadır. Mükemmel bir nemlendirici ve nüfuz edici özelliğe sahiptir. Kıvamlaştırıcı özelliğe sahiptir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Cas no 142-91-6
  • İzopropil Hegzadekanoat
  • Palmitik asit, izopropil ester
  • Isopropyl palmitate
  • İzopropil Ester
  • 1-metiletil heksadekaonat

Nasıl Üretilir?

İzopropil Palmitat üretimi, palmitik asit ile  izopropil alkol bir asit katalizörü varlığında düşük sıcaklıkta esterleşme reaksiyonu ile elde edilmektedir. Bu reaksiyon sonucunda yüksek saflıkta ticari olarak piyasaya sürülen ürünler elde edilir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak berrak ve renksiz bir sıvı görünümündedir.

İzopropil Palmitat’ın ticari alanda sorun yaratan en büyük problemi 16 °C’nin altında donmaktadır.

Erime noktası 11 °C ile 13 °C arasındadır.

Kaynama noktası 160 °C dir.

Yoğunluğu 25 °C de 0.852 g/mlt dir.

Çözünürlük olarak su ile karışmaz. Aseton, eter, benzen ve etil alkol içerisinde iyi çözünmektedir.

Isıtılması ile birlikte ayrışarak keskin bir duman yaymaktadır.

İzopropil Palmitat Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Farmasötik uygulamalarda nemlendirici özelliği vermek için, yumuşatıcı özelliği vermek için kullanılır.
  • Kozmetik sektöründe alerji ve toksisite bulunmayan nemlendiriciler olarak kullanılır. Bunun nedeni, enzimler tarafından bu bileşiğin metabolize edilmesidir.
  • Göz makyajında, kremlerde yumuşatıcı, dağıtıcı ajan ve film oluşturucu madde olarak kullanılır.
  • Ruj üretiminde yüksek miktarda lekeli form yapmak için izopropil palmitat kullanılır.
  • Tablet ve kekler yaparken yapışkan özellikler vermek için kullanılır.
  • Dermatolojik emülsiyon preparatlarında kıvam vermek için kullanılır. Vizkoziteyi düzenleyici etkisi vardır. Genel olarak emülsiyon esaslı preparatlarda reoloji düzenlenebilir. Bununla birlikte 20-120 mPas Likit parafin içermektedir.
  • Güneş kremlerinde nemlendirici ve yumuşatıcı özellik vermek için kullanılır.
  • Parenteral olmayan ilaçların imalatında kullanılmaktadır.
  • Kozmetik sektöründeki alkol bazlı saç losyonlarında ve tıraş olduktan sonra kullanılan kozmetik ürünlerinin imalatında kullanılır.

Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

İzopropil palmitat fiyat olarak üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatlarına doğrudan bağlıdır. Hindistan cevizi yağı ve palm yağı fiyatları arttıkça fiyatlar artacaktır.

İzopropil palmitat distribütörü olan firmaların stokları arttıkça fiyatlar kısa süreli düşüş yaşayacaktır.

İzopropil Alkol fiyatları arttıkça izpropil palmitat fiyatlar artacaktır.

İzopropil palmitat fiyat olarak kullanım alanlarına doğrudan bağlıdır. Kullanım alanları arttıkça fiyatlar artacaktır.

İzopropil Palmitat Satışı

Kimyasal maddeler uluslararası standartlarda belirlenmiş ambalajlar ile paketlenir. Bunlar en düşük ambalaj ile başlayarak en büyük ambalaja veya tankerli olacak dökme yöntemi ile satışı yapılmaktadır. Bunlar 1 gramlık ambalaj da olabilir, 1 tonluk big bağ ambalaj da olabilir, en düşük bidon ambalajı da olabilir, tankerli olacak şekilde ambalajsız satış da yapılmaktadır.