Bize Ulaşın: Stoktan Satış

+90 212 619 95 95 info@okimya.com
Logo

Gıda Sektörü

Paylaş
Gıda Katkı Maddeleri Nedir?

Gıda Katkı Maddeleri; Doğal olarak üretilen ya da sentetik olarak üretilen, normal olarak canlılar tarafından doğal olarak alınıp tüketilmeyen ondan ziyade kullanılan gıdanın kalitesini ve istenen özelliklerini daha da geliştirebilmek için gıda ürünlerine eklenen her hangi bir kimyasal olarak tanımlanmaktadır.

Gıda sektöründe, Kimyasal maddeler belirli standartların sağlanması şartı ile çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Gıdalardaki kimyasallar büyük oranda zararsızdır ve insanlar tarafından arzu edilir.

Gıda Sektörü aslında başlı başına bir çok sektörü de içinde barındırmaktadır.

Gıda imalatında en çok kullanılan kimyasallar, antioksidanlardır. Bu kimyasal maddeler aynı zamanda, renklendirme, jelleştirici maddeler ve koyulaştırıcı maddeler, emülgatörler, koruyucu maddeler ve tatlandırıcı maddelerdir.

Gıda Katkı maddelerinin insan ve hayvan sağlığına zarar verebilecek etkilerinden dolayı, standartlar ile kullanımları sınırlandırılmıştır. Bu standartların uygulanması canlı varlıkların geleceği için son derece önemlidir.

Gıda Katkı Maddeleri ürünlerdeki kullanımına bağlı olarak 2 şekilde sınıflandırılmaktadır.

  • Doğrudan Gıda Katkı Maddeleri
  • Dolaylı Gıda Katkı Maddeleri

Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanılan Bazı Gruplar;

  1. Anticaking Agent
  1. Köpük Sökücü Kimyasallar

Köpük sökücü ajanlar esas olarak, köpük oluşmasını önlemek ve gıdalarda meydan gelen yüzey gerilimini azaltmak için kullanılır. Köpük giderici maddeler diğer karbonatlı içeceklerde de kullanılmaktadır. Bunlar şişkinliği azaltmak için uyuşturucu ilaçlarda da kullanılır.

  1. Gıda Emülgatörleri
  1. Sıkılaştırıcı Ajanlar

Sıkılaştırıcı ajanlar da gıda katkı maddeleridir. Sıkılaştırıcı ajanlar, sebzelere, meyvelere, konserve gıdalara, turşuların için katı veya gevrek olmasını sağlamak için eklenir.

  1. Lezzet Arttırıcılar
  1. Un Bakım Ürünleri

Ekmeklerin dokusunu, dayanıklılığını, yumuşaklığını, yapısını ve rengini yoğunlaştırır. Askorbik Asit en çok kullanılan un katkı maddesidir. Un katkı maddeleri fermantasyon işlemi sırasında homojen bir görünüm sağlar.

  1. Gıdalardaki Asitlik Düzenleyiciler
  1. Jelleştirici Ajanlar

Jelleştirici ajanlar, yiyeceklere şekil verecek yapıyı verirler. Jelleştirici ajanlar bazen katılaştırıcı ajan olarak kabul edilir.

  • Gıda Camı Ajanları
  1. Nemlendiriciler

Nemlendiriciler, gıdalarda ne varlığını muhafaza eden gıda katkı maddeleridir. Nemlendiriciler, tütün ürünlerinde, plastikler için kaplamalarda, cilt bakım ürünleri, vücut losyonları ve saç kremlerinde kullanılır. Nemlendirici olarak bilinen en yaygın gıda katkı maddeleri, gliserin, sorbitol ve propilen glikoldür.

  1. Koruyucular
  1. İtici Gazlar

İtici maddeler genellikle çırpılmış kremlerde, karbonatlı içeceklerde kullanılır. İçeceklerde de kullanılmaktadır. Çalışma prensibi, fazla basınç oluşturmasına dayanır.

  1. Tecrit edici maddeler
  1. Asitlik Düzenleyiciler

Asitlik düzenleyici maddeler aynı zamanda pH kontrol maddeleri olarak da adlandırılmaktadır. Asitlik düzenleyici maddeler, gıda ürünlerinin asitliğini ve alkalitesini değiştirir. Gıdalardaki asitliği kontrol ederek bakterilerin gelişmesini önleyebilir. Laktik asit, adipik asit, sitrik asit, fumarik asit, malik asit gibi asitlik düzenleyiciler en bilinen asitlik düzenleyicilerdir.

  1. Antioksidanlar

Gıda katkı maddelerinin sıralanması aşağıdaki şekilde devam etmektedir. Bu maddelerin her biri kendine has özelliklere sahiptir.

  1. Dolum Maddeleri
  2. Gıda Enzimleri
  3. Gıda Renklendiricileri
  4. Renk Tutucu Ajanlar
  5. Yiyecek İyileştirici Ajanlar
  6. Renk Fiksatifleri
  7. İçecek Katkı Maddeleri
  8. Diğer Gıda Katkı Maddeleri
  9. Veteriner Gıda Katkı Maddeleri
  10. Köpük Ajanı
  11. Diyet ve Beslenme Takviyeleri

 

Hazırlayan: O Kimya

Gıda Sektörü İletişim

Gıda Sektörü için ürün ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

Buradaki tüm bilgiler, alanında Uzman kişi ve Profesyoneller tarafından mevzuata uygun şekilde kullanılmalıdır.